Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

Menu 4–10.03.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), niskobiałkowa (10), bezmleczna (ML)

ALERGENY:
1 – zboża zawierające gluten, 2 – skorupiaki i produkty pochodne, 3 – jaja i produkty pochodne, 4- ryby i produkty pochodne, 5 – orzeszki ziemne (arachidowe), 6 – soja i produkty pochodne, 7 – mleko i produkty pochodne, 8 – orzechy, 9 – seler i produkty pochodne, 10 – gorczyca i produkty pochodne, 11 – nasiona sezamu i produkty pochodne, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 4–10.03.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 04.03.2024

Śniadanie
Kluski lane1,3 na mleku7 (50g/200 ml) bez cukru /6. – kluski pełnoziarniste1,3 /10./ML. – na mleku roślinnym6,8 (50g/200 ml) (154 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (93 kcal) (50g)/ 2./3. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Filet z kurczaka w galarecie9 (30g) (17kcal) / 9. – filet w galarecie (45g)/ 10. – filet w galarecie (15g) (9 kcal)
Masło7 (75kcal) (10g) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka kolorowa (4 kcal) (50g)/ 2./3. – pomidor bez skórki
Herbata owocowa bez cukru (250ml)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Zupa
Żurek staropolski1 z białą kiełbasą1,9,10 (40 g) i ziemniakami, niezabielany, posypany natką pietruszki9 (284 kcal)(300 ml) / 2./3. – zamiast białej kiełbasy – kiełbasa drobiowa1,9,10/ 10. – zupa gotowana na wywarze jarskim, kiełbasa jako dodatek (20g)
II danie
Duszony filet z dorsza4 w sosie pomidorowo – bazyliowym (120/60)
Kasza jęczmienna, pęczak1 (200g)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i natką pietruszki (120g) (545 kcal)/ 2./3. – zamiast pęczaka kasza kuskus1, zamiast kapusty marchewka z jabłkiem (120g)/ 9. – dorsz (150g)/ 10. – dorsz (60g)
Gruszka (120g) (70 kcal)
Kompot wiśniowy (100 kcal) / 6./10. – bez cukru (250 ml)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja (309kcal)
Chleb pszenny1 (147 kcal) (50g)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (93 kcal) (50g)/ 2./3. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Ser gouda7 (95kcal)(30g) / 2./3. – polędwica z indyka1,7,9,10 (30g) (32 kcal)/ 9. – polędwica (45 g)/ 10. – polędwica (15g) (16 kcal)
Ser twarogowy, chudy7 (29kcal) (30g) / ML. – polędwica z indyka1,7,9,10 (30g) (32 kcal)
Masło7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor ze szczypiorkiem (60g) / 2./3. – bez skórki/ 10. – zamiast pomidora ogórek
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów 10, ML– bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 04.03.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 04.03.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 04.03.2024

Wtorek 05.03.2024

Śniadanie
Jajecznica3 na maśle7 ze szczypiorkiem (2 jajka, 100g) (215 kcal)/ 9. – jajecznica z 3 jaj (275 kcal)/ 10. – jajecznica z 1 jajka i 1 białka3 (155 kcal)
Chleb pszenny1 (147 kcal) (50g)/ 6. – chleb graham1
Chleb graham1 (127 kcal)
Masło7 (75 kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek (7 kcal) (60g) (8 kcal)/ 2./3. – zamiast ogórka pomidor bez skórki
Sałata (1 kcal) (5g)
Kakao8 na mleku7, bez cukru (250 ml) (129 kcal)/ 10./ML. – na mleku roślinnym6,8

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2– chleb pszenny1 ML– z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Zupa
Barszcz ukraiński z białą fasolą7,9 (315 kcal) (300 ml) / 2./3. – bez fasoli i kapusty / 10. –wywar jarski z dodatkiem oliwy/ ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Pieczone piersi z indyka (100g) z dodatkiem sosu śmietanowo-musztardowego7,10 (60g)
Ziemniaki tłuczone z koperkiem (200g) ,
Surówka z selera, jabłka i pora (120g) (557 kcal)
/ 2./3. -sos jogurtowo – koperkowy (60g) (73 kcal), zamiast pora tarta marchew/ 9. – pierś (130g)/ 10. – pierś (60g) /10/ ML. – sos na jogurcie kokosowym8
Kompot owocowy z owoców leśnych (100 kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (147 kcal)(50g) / 6. – chleb graham1
Chleb graham1 (127 kcal) (50g)
Masło7 (150 kcal) (20g)
Szynka gotowana z indyka1,7,9,10 (54 kcal) (60g)/ 9. – szynka (85g)
Pomidor (11 kcal) (60g)/ 2. – bez skórki /10. – zamiast pomidora ogórek
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek drugiego śniadania (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 05.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 05.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 05.03.2024

ŚRODA 06.03.2024

Śniadanie
Owsianka (50g) z gruszką (70g) na mleku7 (200 ml) z siemieniem lnianym (295 kcal)/ 6. –na wodzie z jogurtem naturalnym7 (90 kcal) (150g)/ ML./10. – zamiast mleka krowiego napój roślinny6,8
Ser gouda7 (95kcal) (30g)/ 2./3./ 10./ ML. – ser tofu6 (30g) (47 kcal)
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast razowego graham1
Chleb pszenny1 (129 kcal)(50 kcal) / 6. – chleb razowy1
Masło7 (150kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Tarta rzodkiewka z koperkiem i jogurtem7 (12 kcal) (60g)
Sałata (5g) (1 kcal)
Herbata zielona (250 ml)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty BM– ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Zupa
Zupa jarzynowa z kaszą manną1,7,9 (197 kcal) (300ml)/ 6. – zamiast kaszy manny kasza pęczak1/ 10. – zupa na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy (300ml)/ ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Duszona łopatka w sosie własnym1 (100g/60g)
Kopytka domowe1,3 (200g) / 6. – na mące pełnoziarnistej1
Czerwona kapusta zasmażana (120g) (679 kcal) /2./3. – zamiast łopatki pierś z kurczaka (100g), zamiast kapusty – sałata zielona na oliwie (120g, 50kcal)/ 9. – łopatka (130g)/ 10. – pierś z kurczaka (60g)
Kompot malinowy (100 kcal) / 6./ 10. – bez cukru (80 kcal) (250ml)
Pomarańcza (120g) (56 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja (456kcal)
Polędwica z indyka1,9,10 (63 kcal) (60g)/ 9. – polędwica (75g)/ 10. – polędwica (19 kcal) (15g)
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast razowego graham1
Chleb pszenny1 (129 kcal)(50 kcal) / 6. – chleb razowy1
Masło7 (150kcal) (20g) /3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek (7 kcal) (30g) / 2./3. – pomidor bez skórki (60g)
Sałata (5g) (1 kcal)
Herbata z rumianku (250ml)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 06.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 06.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 06.03.2024

CZWARTEK 07.03.2024

Śniadanie
Sałatka (sałata, pomidor, oliwki czarne, cebula) (70g) z serem feta7 (30g) z dressingiem na bazie oleju (176 kcal) / 2./3. –bez cebuli, pomidor bez skórki/ 10/ ML. – zamiast sera feta – fofu6
Szynka konserwowa1,7,9,10 (30g)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – chleb graham1
Chleb graham1 (116 kcal) (50g)
Masło7 (150 kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (12 kcal) (60g)/ 2./3. – pomidor bez skórki/ 10. – zamiast pomidora ogórek
Sałata (1kcal) (5g)
Herbata z dzikiej róży (250 ml)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Zupa
Zupa pomidorowa z ryżem7,9 (282 kcal) (300ml)/ 2./3. – zamiast śmietany jogurt naturalny7 /6. – ryż brązowy/ 10. – zupa gotowana na wywarze jarskim, zabielana jogurtem roślinnym6,8 / ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8

II danie
Zapiekany w sosie jogurtowo szpinakowym mintaj4,7 (120/60) / 2./3. – zamiast śmietany jogurt / 10/ ML. – sos na jogurcie kokosowym8
Ziemniaki z wody z koperkiem (200g)
Surówką z kiszonych ogórków, jabłka i pora (120g) (477 kcal) /2./3. – zamiast surówki z kiszonych ogórków duszona cukinia w pomidorach (120g) z natką pietruszki/ 9. – mintaj (150g)/ 10. – mintaj (80g)/
Kompot wieloowocowy (100kcal)/ 6./ 10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Gotowana kiełbasa z indyka1,9,10 (100g) (198 kcal) / 9. – kiełbasa (120g) / 10. – zamiast kaszanki kiełbaski roślinne1,6,9,10 (100g) (299 kcal)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – chleb graham1
Chleb graham1 (116 kcal) (50g)
Masło7 (75 kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (60g) / 2. – bez skórki
Sałata (5g) (1 kcal)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 07.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 07.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 07.03.2024

Piątek 08.03.2024

Śniadanie
Jajka na twardo3 (78kcal) (100g, 2 szt.)/ z dodatkiem sosu jogurtowo-koperkowego7 (20g) (14 kcal) /9. – jajka (150g, 3 szt.)/ 10. – jajka (50g, 1szt.)/ ML./10. – zamiast jogurtu naturalnego jogurt kokosowy8
Pomidor (11kcal) (60g) / 2./3. – bez skórki / 10. – zamiast pomidora ogórek
Szczypiorek (1kcal) (3g)
Sałata (1kcal) (5g)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego pełnoziarnisty1
Kawa zbożowa1 z mlekiem7 (37kcal) (250ml) / 3. – mleko odtłuszczone / 10. / ML– zamiast mleka napój roślinny6,8

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Zupa
Lekka, jarska zupa krem z dyni i pestek7,9 (238 kcal) (300 ml)/ ML. – zamiast mleka napój roślinny6,8
II danie
Naleśniki1,3,7 z serem7 i rodzynkami12 z dodatkiem cynamonu z jogurtem naturalnym7 (60g) (350g, 3 szt.) (488 kcal) / 6. – naleśniki na mące pełnoziarnistej, bez rodzynek /ML. – zamiast twarogu dżem truskawkowy (60g) (94 kcal) z jogurtem roślinnym6,8 (60g) (62 kcal), zamiast mleka napój roślinny6,8
Surówka z marchewki i jabłka (120g) (56 kcal)
Kompot wiśniowy (250 ml) (100 kcal)/ 6. – kompot bez cukru
Banan 1szt.*

Kolacja
Ser gouda7 (191kcal) (60g) / 2./3./ML. – ser sojowy, tofu6 (94 kcal) (60g)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego pełnoziarnisty1
Masło ekstra7 (150kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek z cebulką (10kcal) (60g)/ 2./3. – pomidor bez skórki
Sałata (5g) (1 kcal)
Herbata z rumianku (250 ml)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 08.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 08.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 08.03.2024

Sobota 09.03.2024

Śniadanie
Kiełbasa krakowska1,9,10 (30g) (93 kcal)/ 2./3./10. – szynka z kurczaka1,9,10 (37kcal) (30g)
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – chleb graham
Pomidor na sałacie ze szczypiorkiem (12kcal) (70g) 2./3. – bez skórki / 10. – ogórek zielony zamiast pomidora
Sałata (1kcal) (5g)
Jogurt naturalny7 (150g) (96 kcal)/ ML./10. – jogurt kokosowy8 (150g) (108 kcal)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty ML– wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Zupa
Zupa z białej kapusty z ziemniakami i koprem7,9 (300 ml) (257 kcal)/ 2./3. Zupa selerowa z ziemniakami i koprem7,9 (253 kcal) (300 ml)/ 10. – zupa selerowa gotowana na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy
II danie
Pierś z kurczaka duszona z cukinią z sosem jogurtowo-pietruszkowym7 (100g/120g/60g) /10/ ML. – sos na jogurcie kokosowym8
Kasza gryczana (200g) / 2./3. – jęczmienna1 (200g)
9. – mięso z piersi (130g)/ 10. – mięso z piersi (60g)
Jabłko (150g)(75 kcal) / 2./3. – pieczone z cynamonem
Kompot wieloowocowy (100kcal)/ 6./ 10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Filet z kurczaka w galarecie9 (30g) (17kcal) / 9. – filet w galarecie (45g)/ 10. – filet w galarecie (15g) (9 kcal)
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – chleb graham
Chleb pszenny (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (150kcal) (20g) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek kiszony (7 kcal) (60g)/ 2./3. – pomidor bez skórki / 10. – ogórek zielony zamiast kiszonego
Herbata z dzikiej róży (250ml)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 10.03.2024

Śniadanie
Gotowana kiełbasa z indyka1,9,10 na ciepło (191 kcal) (100g) / 9. – kiełbasa (230 kcal) (120g)
Ketchup i/lub musztarda10 (15g) (15 kcal/25 kcal) / 2./3. – bez musztardy
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (150kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek (60g) (8 kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata bez cukru (250 ml)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Zupa
Rosół drobiowy z makaronem1,9 (254 kcal) (300ml)/ BM./ 10. – zupa-krem z pieczonych warzyw korzeniowych z kurkumą9 (268 kcal)(300ml)
II danie
Kotlety schabowe panierowane, smażone1,3 (100g)
Ziemniaki puree z masłem i koperkiem7 (200g)
Buraki zasmażane (120g) (566 kcal)/ 9. – schab (130g)/ 10. – schab (60g)
Kompot jabłkowy (100kcal)/ 6. / 10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Twarożek na jogurcie z rzodkiewką i szczypiorkiem7 (60g /30g) (116 kcal) / ML. – pasta z tofu z jogurtem roślinnym6,8 , rzodkiewką i szczypiorkiem (60g / 30g) (60 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (150 kcal) (20g) /3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)/ 10. – 20g (150 kcal)
Pomidor (6 kcal) (30g) / 2./3. – bez skórki / 10. – zamiast pomidora ogórek
Herbata z cytryną (250 ml)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6(132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu