Menu 23–29.09.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 23–29.09.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 23.09.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. ser wegański6 30g
Serek z ziołami 7  (30g)(72kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Pomidor (30g)(5kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa z fasolką7,9 300ml (166kcal) / ML. zabielana śmietaną sojową6
Sztuka mięsa w sosie węgierskim1 (168g, w tym 100g mięsa)(271 kcal)/ 9. – 130g mięsa /2. – pierś z indyka duszona w sosie własnym / W. – kotlet sojowy1,3
Kasza gryczana 200g (184kcal)/ 2. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) / 2. – Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Makaron primavera z warzywami1 (250g, w tym makaron 150g, pomidor 25g, cukinia 20g, marchew 20g, por 25g, oliwa 5g, pestki dyni 3g, szczypiorek 2g) (605kcal) / 6. – z makaronem pełnoziarnistym
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / W. – serek typu Capresi7 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 23.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 23.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 23.09.2024

Wtorek 24.09.2024

Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z bananem i posiekanymi orzechami włoskimi1,7,8 40/150ml/50g/10g (333kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. – ser Gouda7 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (40g)(13 kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Sałata 10g (1 kcal)
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Obiad
Zupa fasolowa9 300ml (182 kcal) / 2. – Lekka zupa koperkowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Kotlet z kurczaka w sezamowej panierce3,7,11 (120g, w tym 100g mięsa) (273 kcal) / W. – kotlet warzywny z brokułem1,3
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z selerem, jabłkiem i jogurtem 120g (68kcal)/ ML. – jogurt sojowy 8
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g/ 2. – Jabłko pieczone 130g

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer (30g)(105kcal) / ML. ser wegański6 30g
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal) / W. – jajko gotowane3 1 szt. (50g)
Pomidor (50g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 24.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.09.2024

ŚRODA 25.09.2024

Śniadanie
Chleb graham1  (50g) (116kcal)
Chleb pszenny1  (50g) (129kcal) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. ser wegański6 30g
Serek homogenizowany7 (100g)(114kcal)/ ML. jogurt sojowy6 100g
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Toskańska zupa z fasolą i cukinią 300ml (131 kcal) / 2. – krupnik z kaszą jaglaną 300ml
Gołąbki z sosem pomidorowym1,7 (200g w tym 100g mięsa)(480kcal) / ML. – sos zabielony śmietaną sojową6 / 2. – Klopsiki z indyka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g)(234kcal) z gotowanym ryżem białym parboiled (200g) i gotowaną marchewką na gęsto1 (120g) / W. – kotlet sojowy1,3
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z marchwi, pora i jabłka7,9 120g (38kcal)/ ML. – z jogurtem sojowym8 zamiast naturalnego 2. – surówka z tartej marchewki i jabłka 120g / ML. – z jogurtem kokosowym6,8 zamiast naturalnego
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Nektarynka 130g (40kcal)

Kolacja
Sałatka z tuńczykiem 40g, sałatą 15g, pomidorem 30g, ogórkiem kiszonym 20g, nasionami słonecznika 10g i oliwą 5g4 (120g)(160kcal) /2.– pomidor bez skórki, tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem Gouda7
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 25.09.2024

Posiłek obiadowy zupa i owoc (dieta podstawowa) 25.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 25.09.2024

Czwartek 26.09.2024

Śniadanie
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / W. – serek śmietankowy7 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / ML. – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej / 2. – Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Sznycel wieprzowy pod warzywną pierzynką7 (150g, w tym 100g mięsa) / ML./ 3. – z serem wegańskim6 zamiast goudy / W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 120g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi7 (150/50/30/10g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast śmietany
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal) / W. – serek typu Capresi7
Pomidor (50g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Kakao naturalne na mleku 230ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 230ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 26.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 26.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 26.09.2024

Piątek 27.09.2024

Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z bananem, cynamonem i pokrojonym migdałami 1,7,8
40/150ml/60g/10g/3g (333kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / ML. ser wegański6 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (40g)(12kcal) podawana na sałacie/ 2.– pomidor bez skórki 40g
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa krem z dyni z grzankami 1,7  300ml (161 kcal)/ML. – zabielona jogurtem sojowym8
Filet z miruny po grecku pieczony w piecu konwekcyjnym4,9 (235g, w tym 100g ryby)(165kcal) / 9.- miruna 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Buraczki na ciepło 120g (125 kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Sałatka z oliwkami i pestkami dyni (100g) (124kcal)(pomidor 40g/ feta 20g/ sałata 20g/ pestki dyni 10g/oliwa 5g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g) (93kcal)/ 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g) (129kcal)  / 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami 7  (30g)(72kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 27.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 27.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 27.09.2024

Sobota 28.09.2024

Śniadanie
Jajka w sosie jogurtowym z koperkiem3,7,10 150g (1,5 szt.) (240kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  30g (34kcal) /9. – Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11 45g / W. – ser Gouda7 30g
Pomidor 40g z posiekaną cebulką (10g)(8kcal) / 2.– pomidor bez skórki 50g, bez cebuli
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Zupa koperkowa z makaronem1,7,9 (300ml) (264kcal) /ML. – zabielana śmietaną sojową8/ 6. – z makaronem pełnoziarnistym
Fasolka po bretońsku (350g)(397 kcal) / 2. – Gulasz z kurczakiem i marchewką 350g / W. – gulasz bezmięsny z cieciorką i marchewką 300g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z marchwi, selera i jabłka7,9 (120g) (33kcal) /2.– surówka z tartej marchewki i jabłka 120g / ML. – z jogurtem kokosowym6,8 zamiast naturalnego
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Twaróg z jogurtem, rzodkiewką i szczypiorkiem7 (60/20/20/5g) / ML. – tofu6 zamiast twarogu, jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.– zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Ogórek (30g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 29.09.2024

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / W. – kiełbasa sojowa1,6,10 (80g) na ciepło
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(61 kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2.– pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal)/ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal) / W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa / W. – kotlet sojowy 100g w sosie pieczarkowym1,3,7
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z czerwonej kapusty 120g (81kcal) / 2. – Puree z kalafiora z koperkiem7 (132g) (69kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/6./3. – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek topiony 20g7 (60kcal) / 3. ser Gouda7 30g
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / W. – serek typu Capresi7 30g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2.– pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu