Menu 16–22.12.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne produkty m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 16–22.12.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 16.12.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Filet z kurczaka1,4,6,9 30g (25kcal) 9. – filet 45g (39kcal)/ W. – Serek twarogowy w plastrach7
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML./ UP. – tofu wędzone6 30g
Ogórek (30g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) 2. – pomidor bez skórki 20g
Kawa z mlekiem 250ml1,7 (200kcal) /ML.- z napojem owsianym 250ml1 (190kcal) /6./ 3./UP. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną perłową1,9 300ml (234 kcal) W. – Wege krupnik z kaszą jaglaną 300ml
Gulasz z udźca z indyka (205g, w tym 100g mięsa) (176 kcal) /2. – bez czosnku i cebuli / 9. – mięso 130g/ W. – Gulasz z cieciorką i warzywami (250g)
Kluski śląskie3 (226kcal)/ UP.  – Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Kapusta zasmażana1,6,7,9,10 (120g)(68kcal)/2. – Surówka z jabłka, pora i ogórka kiszonego(120g)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3./ UP. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g / W./ UP. – Serek caprese7  (30g)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Pomidor (30g)(4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3./UP. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 16.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 16.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 16.12.2024

Wtorek 17.12.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem i płatkami migdałów1,7,8 40g/ 150ml/ 50g/ 10g/(345kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3. / UP. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal/ W./ UP. – Serek z ziołami7  (30g)
Pomidor (50g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3./UP. – bez cukru

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Obiad
Zupa fasolowa9 300ml (182 kcal) / 2. – Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Kotlet mielony z łopatki wieprzowej1 133g, w tym 100g mięsa (346 kcal) / W./ UP.  – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Miks sałat z plasterkami buraka i ziarnami słonecznika w sosie winegret (120g) (52kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ / 6./3./ UP. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Mandarynka 1 szt.

Kolacja
Zapiekanka jajeczno-warzywna (ziemniaki 80g, pomidor 30g, cukinia 30g, papryka czerwona 40g, ser Gouda7 15g, jaja3 50g, musztarda 3g, olej rzepakowy 2g)3,7 (250g)(222kcal) / 2. – pomidor bez skórki, marchewka zamiast papryki, bez musztardy /ML./ UP. – ser wegański 6 zamiast fety7
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. / UP. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g/ W. – homogenizowany 100g
Herbata miętowa (250ml) (15 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 17.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 17.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 17.12.2024

ŚRODA 18.12.2024

Śniadanie
Galaretka drobiowa z warzywami 150g3 (128kcal)/ 2. – bez groszku / 9. – 200g/ W./ UP.– serek wiejski 100g
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g/ W./ UP. – Serek z ziołami7  (30g)
Pomidor (20g)(4kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony(30g) (4kcal) /2./ UP. – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3./UP. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką 300ml (180kcal) / ML. / UP. zabielana śmietaną sojową6
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym1,3,7 (270g, w tym 100g mięsa)(344kcal) / ML. / UP.– sos na bazie śmietany sojowej6 /W. kotlet warzywny z marchewką 100g w sosie pomidorowym
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) / 2. – Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)/ ML./ UP. – jogurt sojowy 8
Kisiel z owoców mrożonych do picia 250ml (89kcal)/ 6./3./UP. – bez cukru (66 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Sałatka z tuńczykiem 40g, sałatą 15g, pomidorem 30g, ogórkiem kiszonym 20g, nasionami słonecznika 10g i oliwą 5g4 (120g)(160kcal) / 2./ UP. – pomidor bez skórki, tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. / UP. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML.tofu wędzone6 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem Gouda7
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 18.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 18.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 18.12.2024

CZWARTEK 19.12.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek homogenizowany7 (100g)(114kcal)/ ML.  – jogurt sojowy6 100g
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g / W./ UP. – Serek twarogowy w plastrach7  (30g)
Ogórek (30g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) / 2.  –  Zupa koperkowa 300ml (148kcal)
Sztuka mięsa w sosie węgierskim1 (168g, w tym 100g mięsa)(271 kcal)/ 9. – 130g mięsa /2./ UP. – pierś z indyka duszona w sosie własnym / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z marchewki z nutą chrzanu7 120g (75kcal) / ML. / UP. – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Kompot z owoców leśnych 250ml (80kcal)/ 6./3./UP. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi7 (150/50/30/10g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML./ UP. – jogurt kokosowy8 zamiast śmietany
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. / UP. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g/ W./ UP. – Serek z ziołami7  (30g)
Ogórek (30g) (3kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3./UP. – bez cukru

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 19.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 19.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 19.12.2024

Piątek 20.12.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (361 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6.  – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb graham1 (147 kcal)
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. / UP. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML./ UP. – ser wegański6 30g
Pomidor na sałacie (50g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g na sałacie
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa szczawiowa z ¼ jajka (12,5g)3,7,9 300ml (112kcal) / ML. – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej/ UP. –  Zupa jarzynowa zabielana śmietaną sojową6  (300g)
Paluszki rybne 1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(132kcal) /9. – dorsz 150g / 2. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2./UP. – Puree z kalafiora z koperkiem7
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3./UP. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML./ UP. –  jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek topiony 30g 7 (60kcal) / 3. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g / UP. – serek twarogowy w plastrach7 30g /ML.– ser wegański6 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3./UP. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 20.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 20.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 20.12.2024

Sobota 21.12.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. / UP. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g / W./UP. – Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 3(30g)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor podawany na sałacie(40g/10g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (124kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Zupa meksykańska z kiełbasą drobiową, kukurydzą i czerwoną fasolą1,6,8 300ml (201 kcal) / 2./ UP.  – zupa z filetem z kurczaka 100g, bez cieciorki i cebuli/ W. – Krem z pomidorów (300g)
Rolada drobiowa ze szpinakiem w sosie serowym7 (220g w tym 100g mięsa) (286kcal)/ 9. –mięso 130g / ML. / UP.– zamiast fety ser wegański6, zamiast śmietany – śmietana sojowa6 /W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Ziemniaki gotowane posypane koperkiem 200g (186kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3./UP. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Filet z kurczaka1,4,6,9 30g (25kcal) 9. – filet 45g (39kcal)/ W. – tuńczyk w sosie własnym4 (30g)
Ser twarogowy półtłusty7 30g z jogurtem 20g (57 kcal) / 9. – twaróg7 45g / ML. – ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (30g)(4kcal) /2./ UP. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 22.12.2024

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML.– Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. ser Gouda7 30g/ UP.- ser twarogowy półtłusty7 30g (40 kcal)
Pomidor (30g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek  (20g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki (20g)
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3./ UP. bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal)/ W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / W./UP. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka Colesław7,10 120g (63kcal)/ 2.   – Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3./UP. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. / UP. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML./ UP. – ser wegański6 30g
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / UP. filet z kurczaka7 30g/ W. – Serek caprese7
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2./ UP. – pomidor bez skórki (50g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu