Menu 13–19.05.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 13–19.05.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 13.05.2024

Śniadanie
Chleb pszenny1 (50g)(129 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałata 5g (1kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Serek śmietankowy7 (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Tarta rzodkiewka (20g) (5 kcal) połączona z jogurtem (10g)(6kcal) i posiekanym koperkiem (5g)
Ogórek małosolny (30g) (3kcal) /2. – pomidor bez skórki (30g) (5kcal)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (mix sałat, pomidor, papryka, ogórek, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor bez skórki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z makaronem1,9 210ml /90g (165kcal)/ 6. – zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym1,9 210ml /90g  (168kcal)
Medaliony wieprzowe duszone w sosie koperkowym1,3,7(195g)(265kcal) /ML. – sos zabielony śmietaną sojową8
Surówka Colesław7,10 120g (63kcal)/ 2.  – Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kasza gryczana 200g (184kcal) / 2. – kasza jaglana 200g
Jabłko 130g (65kcal) 2. – Jabłko pieczone 150g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Parówki z indyka1,3,6,7,9,10,11 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (50g)(9kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Sałata (1 kcal) (5 g)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 13.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 13.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 13.05.2024

Wtorek 14.05.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem malinowym1,7 40g/200ml/80g (330kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane na mleku z musem malinowym1,7 40g/150ml/80g (242kcal)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  30g (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Ogórek (30g)(4 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona (20g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa jarzynowa z młodą kapustą9 300ml (179kcal) / 2. – zupa jarzynowa bez kapusty
Rolada drobiowa ze szpinakiem w sosie serowym7 (220g w tym 100g mięsa) (286kcal)/ 9. –mięso 130g / ML./3. – zamiast fety ser wegański6, zamiast śmietany – śmietana sojowa6
Surówka z marchwi, selera i jabłka7,9 (120g) (33kcal) /2. – surówka z tartej marchewki i jabłka 120g / ML. – z jogurtem kokosowym6,8 zamiast naturalnego
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Salceson3,6,7,9,10,11   (30g) (97kcal) / 2./ 3. – Szynka z indyka1,6,9  30g (25kcal)/
Twaróg7 (30g) (40kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (50g)(9kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 14.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 14.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 14.05.2024

ŚRODA 15.05.2024

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,3,6,7,9,10,11  (30g) (26kcal)/ 9. – Wędzonka 45g
Ser Gouda7(30g)(101kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Tarta rzodkiewka (20g) (5 kcal) połączona z jogurtem (10g)(6kcal) i posiekanym koperkiem (5g)
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty BM- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną i kurczakiem1,9 300ml (156kcal)
Knedle z truskawkami 1,3,7 350g (430kcal) ze śmietaną7 30g (40kcal) / ML. – śmietana sojowa8 30g / 2./3. – jogurt naturalny7 30g / 9./ 6./ Pierogi z mąki mieszanej  z twarożkiem  (220g)(470kcal) polane musem z owoców leśnych i jogurtu (50g)(20kcal)
Pomarańcza 120g (56 kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Sałatka z pieczoną piersią z kurczaka i fetą7 290g (203kcal) / 2. – pomidor bez skórki zamiast ogórka / ML. – ser wegański6 i jogurt sojowy6 zamiast fety i jogurtu naturalnego
Chleb pszenny 1 (50g)(129 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy 1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab pieczony 1,6,9 (30g)(52kcal) / 9. – Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 15.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 15.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 15.05.2024

CZWARTEK 16.05.2024

Śniadanie
Pasta z tuńczyka i twarogu7 (60g)(56kcal) / ML. – pasta jajeczna3 (60g)
Chleb graham1 (25g)(57kcal)
Bułka z ziarnami1 (90g)(230kcal) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)
Sałata (5g)(1 kcal)
Ogórek małosolny (50g)(4 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata z rumianku 250ml

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal)
Gulasz drobiowy z cukinią (350g w tym 100g mięsa) (255kcal)/ / 9. – 120g mięsa
Kasza jęczmienna pęczak1 200g (226kcal)/ 2. – kasza kuskus1 200g
Surówka z ogórka kiszonego i pora (120g) (40kcal) / 2. – sałata zielona z jogurtem i rzodkiewką7 (120g)
Kiwi 90g (54kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Serek wiejski (100g) ze szczypiorkiem (5g)(99kcal) / ML. – jogurt sojowy 100g / 9. – serek wiejski 150g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(68kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g
Pomidor (50g) (9kcal) / 2. – bez skórki 50g
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 16.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 16.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 16.05.2024

Piątek 17.05.2024

Śniadanie
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Ser Gouda7(30g)(101kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Masło7 (20g)(150kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka kolorowa drobno pokrojona (30g)(9kcal)  / 2. – pomidor bez skórki (30g) (5kcal)
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (166 kcal /ML. – zabielana śmietaną sojową8/ 2. – Zupa koperkowa7,9 300ml (232 kcal)
Dorsz po grecku pieczony w piecu konwekcyjnym 4,9 (300g, w tym 100g ryby)(188kcal) / 9.- dorsz 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z młodej kapusty 120g (80kcal) / 2. – sałata zielona z jogurtem7 (60/15g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany truskawkami ze śmietaną7 (70/150/30g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast śmietany
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Mozzarella w plastrach7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (30g)(5kcal)/ 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 17.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 17.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 17.05.2024

Sobota 18.05.2024

Śniadanie
Serek homogenizowany 7 100g (114kcal) z bananem 30g (29kcal) i orzechami włoskimi8 10g (67kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka homogenizowanego 100g / 6. –  serek wiejski7 zamiast serka homogenizowanego100g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal)
Sałata (5g) (1kcal)
Papryka kolorowa pokrojona (30g) (8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Lekka zupa koperkowa z makaronem1,7,9 210ml /90g  (191kcal)/ 2./ML. – zabielana jogurtem roślinnym 1,6,8
Fasolka po bretońsku 360g (439kcal)/ 2./3. – Pulpety z indyka w sosie pomidorowym1 (336 kcal)  (305g) z surówką z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek 120g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Tarta rzodkiewka (20g) (5 kcal) połączona z jogurtem (10g)(6kcal) i posiekanym koperkiem (5g)
Pomidor (30g)(5kcal) z posiekaną cebulką (15g)/ 2. – pomidor bez skórki, bez cebuli
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 19.05.2024

Śniadanie
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem3,7(115g)(180kcal)/ 9. –  jajecznica z trzech jaj (165g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal)
Sałata (5g) (1kcal)
Pomidor (30g)(5kcal)/ 2. – pomidor bez skórki
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem (120g)(96kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Ogórek 20g (3kcal) / 2.– pomidor bez skórki 20g
Papryka czerwona pokrojona 30g (10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu