Menu 18–24.03.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – zboża zawierające gluten, 2 – skorupiaki i produkty pochodne, 3 – jaja i produkty pochodne, 4- ryby i produkty pochodne, 5 – orzeszki ziemne (arachidowe), 6 – soja i produkty pochodne, 7 – mleko i produkty pochodne, 8 – orzechy, 9 – seler i produkty pochodne, 10 – gorczyca i produkty pochodne, 11 – nasiona sezamu i produkty pochodne, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 18–24.03.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 18.03.2024

Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku 30g/200ml7 (213kcal) 6./3. – owsianka na mleku 200/40g (252kcal) 1,7 ML.- płatki kukurydziane na napoju sojowym 30g/200ml6 (17kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (93 kcal) (50g)/ 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Filet z kurczaka w galarecie9 (30g) (17kcal) / 9. – filet w galarecie (45g)
Masło7 (75kcal) (10g) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka kolorowa (4 kcal) (50g) / 2./3. – pomidor bez skórki
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (mix sałat, pomidor, papryka, ogórek, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor bez skórki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa gulaszowa z łopatką i ziemniakami 300ml9 (285 kcal)/ 2./3. – zupa z mięsem drobiowym, bez papryki
Leczo z ciecierzycą, papryką, cukinią i pieczarkami (316 kcal) (350g)/ 2./3. – leczo z kurczakiem duszonym, pomidorami, cukinią, bakłażanem i marchewką 250g (144 kcal)
Kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
Jabłko (150 g) (75 kcal) / 2./3. – jabłko pieczone
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja:
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego razowy1
Szynkówka drobiowa 30g1,6,9 (43kcal)/ 9. – szynkówka 45 g
Ser Feta 30g7 (80kcal)/ 2./3. – serek serwetkowy typu capri 30g7 (52kcal)/ ML. Szynka konserwowa1,7,9,10 (30g)
Pomidor z bazylią suszoną 60g (11kcal)/ 2./3.- pomidor bez skórki 60g (10kcal)
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 18.03.2024

Posilek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 18.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 18.03.2024

Wtorek 19.03.2024

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,9 (233 kcal) (100g)/ 2./3. – zamiast majonezu jogurt naturalny7
Kiełbasa krakowska1,9,10 (30g) (93 kcal)/ 2./3./6. – szynka z kurczaka1,9,10 (37kcal) (30g)
Bagietka krojona1 (294 kcal) (100g)/ 6. – bagietka pełnoziarnista1
Pomidor na liściu sałaty 60g (12kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki na liściu sałaty 60g (12kcal)
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata ziołowa 250 ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną1,9 (249 kcal) (300 ml)
Sznycel wieprzowy panierowany 120g1,3 (285kcal) (w tym 100g mięsa)/ 2./3. – schab duszony w sosie własnym 150g (w tym 100g mięsa) 1 (228kcal)/ 9. – schab 130g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kapusty, kukurydzy i papryki 120g (75kcal) / 2./3. – zamiast surówki z kapusty tarty seler9 z jabłkiem (120g)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Ryba po grecku na ciepło 150g4,9 (w tym 70g ryby) (151kcal)
Szynkówka drobiowa1,7,9,10 (58kcal) (30g)/ 9. – szynkówka 45g
Bułka grahamka1 (131kcal) (50g)
Bagietka krojona1 (147 kcal) (50g)/ 6. – bagietka pełnoziarnista1
Rzodkiewka (30g) (5 kcal) / 2./3. – tarta
Masło 20g7 (144kcal)/ 3.- zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 19.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 19.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 19.03.2024

ŚRODA 20.03.2024

Śniadanie
Płatki owsiane z siemieniem lnianym na mleku 40/200g7 (279kcal) ML. – na napoju sojowym 40/200g6 (232kcal)
Chleb pszenny 50g1 (129kcal) /6. – chleb razowy 50g (114kcal) 1 zamiast pszennego
Szynka Gotowana 30g1,6,9 (32kcal)/ 9.- szynka 45g
Papryka kolorowa 60g (17kcal) / 2./3. – pomidor bez skórki 60g
Masło 10g7 (72kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Obiad
Zupa kalafiorowo – koperkowa z kaszą manną300ml (215kcal) 1,7,9/ ML. – zabielana jogurtem roślinnym6,8
Pierś z kurczaka w sezamie 130g (w tym 100g mięsa) (307kcal) 3,11 / 2./3. – pierś pieczona bez panierki 100g (94kcal)/ 9. – pierś 130g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z pora i marchwi 120g (56kcal)/ 2./3. – surówka z marchwi i natki pietruszki z olejem rzepakowym 120g (59kcal)
Gruszka (120g) (70 kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja:
Galareta drobiowa z kukurydzą i groszkiem 150g (197 kcal)/ 2./3. – bez groszku i kukurydzy, z marchewką i selerem
Chleb graham1 (116kcal) (50g)/ 9.- galareta 170g
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego razowy1
Pomidor na sałacie 60g (12 kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki 60g (12 kcal)
Masło 20g7 (144 kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 20.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 20.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 20.03.2024

CZWARTEK 21.03.2024

Śniadanie
Jogurt naturalny (opakowanie jednostkowe) 100g7 (60kcal)/ ML. – jogurt sojowy 100g6 (66kcal)
Pierś Miodowa 60g1,6,9 (86kcal) / 9.- pierś 75g
Ogórek ze szczypiorkiem 50g (6kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki 50g
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2./3. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Żurek staropolski z kiełbasą 300ml1,7,9 (397kcal)/ 2./3. – zupa jarzynowa 300ml9 (98kcal)/ ML. – zabielany jogurtem roślinnym6,8
Kotlety pożarskie 120g1,3,9 (338kcal)/ 9. – kotlet (150g)
Ziemniaki 200g (154kcal)
Surówka z kapusty pekińskiej 120g1,7 (65 kcal)/ 2./3. – surówka z marchewki, jabłka i pietruszki skropiona olejem 120g (93kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja:
Sałatka z selerem konserwowym, szynką drobiową, jajkiem, ananasem, kukurydzą i koperkiem 150g1,3,6,7,9,10 (162 kcal) 2./3. – z selerem naciowym siekanym, bez kukurydzy/ 6.- bez ananasa i kukurydzy
Pasta twarogowa ze słodką papryką7 (30g) (33 kcal)/ ML. – pasta na serze sojowym i jogurcie sojowym6 (30g) (49 kcal)
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2./3. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6, – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pomidor 50g (10kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki 30g (7kcal)
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 21.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 21.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 21.03.2024

Piątek 22.03.2024

Śniadanie
Owsianka z prażonymi jabłkami i cynamonem na mleku 50g/40g/200ml (264kcal) 7 /ML. – na napoju sojowym (269kcal) 6
Ser Gouda 60g7 (188kcal) 2./3. – ser twarogowy chudy 60g7 (80kcal) ML.- tofu6 60g (92 kcal)
Papryka 60g (16kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki 60g (11 kcal)
Chleb pszenny 50g1 (129kcal)/ 6. – chleb razowy 50g (114kcal) 1 zamiast pszennego
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Jarska zupa fasolowa z ziemniakami z dodatkiem oliwy i natki pietruszki9 (281 kcal)(300 ml) / 2./3./6. – zamiast fasoli zupa jarska na drobno krojonej fasolce szparagowej z ziemniakami9 (300 ml)
Panierowana miruna skropiona cytryną 140g1,3,4 (217kcal) /2./3./6. – pieczona bez panierki 120g4 (107kcal)/ 9. – bez panierki / ryba (150g)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z jabłka, pora i ogórka kiszonego 120g (32kcal) / 2./3. – surówka z sałaty i pomidorów na oliwie 120g (53kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja:
Serek twarożek 60g7 ze szczypiorkiem (104 kcal)/ ML. – ser wegański 60g1,6,10 (176 kcal)
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego razowy1
Pomidor ze szczypiorkiem na liściu sałaty (12 kcal) / 2./3. – bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 22.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 22.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 22.03.2024

Sobota 23.03.2024

Śniadanie
Jajko z sosem tatarskim 1szt./20g1,3,7,10 (120kcal) /2./3. – jajko w sosie koperkowym 1szt./20g3,7 (110kcal) / 9. – jajka 1,5 szt.
Szynkówka drobiowa 30g1,6,9 (43kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (144kcal) / 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pomidor 60g (11kcal) 2./3. – pomidor bez skórki 60g (11kcal)
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Barszcz czerwony 300ml (101 kcal) 9
Sztuka mięsa wieprzowego (łopatka) duszona w sosie pieczeniowym 160g (w tym 100g mięsa) (187kcal)/ 2./3. – zamiast łopatki pierś z indyka (100g) (98 kcal)/ 9. –mięso 130g
Kopytka domowe 200g1,3,7 (294kcal)/ 6. – na mące pełnoziarnistej
Czerwona kapusta na ciepło 120g7 (66kcal)/ 2./3. – marchewka na ciepło 120g (50kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko (150g) (75 kcal)/ 2./3. – jabłko pieczone z cynamonem
Banan 1szt.*

Kolacja:
Serek grani 100g7 (117kcal)/ ML- tofu 60g6 (42kcal)/ 9. – serek grani 120g
Pomidor ze szczypiorkiem 60g (10kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki 60g
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – masło7 (10g) (75 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego razowy1
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 24.03.2024

Śniadanie
Kiełbasa z indyka, gotowana1,9,10 (196kcal) (100g)/ 9. – kiełbasa 120g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3. – bez musztardy i ketchupu
Rzodkiewka ze szczypiorem i jogurtem 50g7 (13kcal)/ ML. – na jogurcie sojowym6
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (144kcal)/ D.NCHOL. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal)/ ML. – na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/ 6. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 100g/200ml1,3,9 (260kcal)
Filet z kurczaka w delikatnych przyprawach 100g (98kcal)/ 9. – filet (130g)
Ziemniaki 200g (154kcal)
Surówka meksykańska (kapusta, marchewka, por) z fasolą konserwową na oliwie 120g (105 kcal)/ 2./3. – bez fasoli, zamiast kapusty sałata z tartą marchewką i szczypiorkiem (65 kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja:
Szynka wieprzowa 30g1,6,7,9,10 (52kcal)/ 9. – szynka 45g
Ser Tylżycki 30g7 (94kcal) / 6. – ser wegański 30g1,6,10 (88kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego razowy1
Pomidor 60g (11 kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki 60g (11 kcal)
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu