Menu 4–10.03.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), niskobiałkowa (10), bezmleczna (ML)

ALERGENY:
1 – zboża zawierające gluten, 2 – skorupiaki i produkty pochodne, 3 – jaja i produkty pochodne, 4- ryby i produkty pochodne, 5 – orzeszki ziemne (arachidowe), 6 – soja i produkty pochodne, 7 – mleko i produkty pochodne, 8 – orzechy, 9 – seler i produkty pochodne, 10 – gorczyca i produkty pochodne, 11 – nasiona sezamu i produkty pochodne, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 4–10.03.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 04.03.2024

Śniadanie
Kluski lane1,3 na mleku7 (50g/200 ml) bez cukru /6. – kluski pełnoziarniste1,3 /10./ML. – na mleku roślinnym6,8 (50g/200 ml) (154 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (93 kcal) (50g)/ 2./3. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Filet z kurczaka w galarecie9 (30g) (17kcal) / 9. – filet w galarecie (45g)/ 10. – filet w galarecie (15g) (9 kcal)
Masło7 (75kcal) (10g) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka kolorowa (4 kcal) (50g)/ 2./3. – pomidor bez skórki
Herbata owocowa bez cukru (250ml)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Zupa
Żurek staropolski1 z białą kiełbasą1,9,10 (40 g) i ziemniakami, niezabielany, posypany natką pietruszki9 (284 kcal)(300 ml) / 2./3. – zamiast białej kiełbasy – kiełbasa drobiowa1,9,10/ 10. – zupa gotowana na wywarze jarskim, kiełbasa jako dodatek (20g)
II danie
Duszony filet z dorsza4 w sosie pomidorowo – bazyliowym (120/60)
Kasza jęczmienna, pęczak1 (200g)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i natką pietruszki (120g) (545 kcal)/ 2./3. – zamiast pęczaka kasza kuskus1, zamiast kapusty marchewka z jabłkiem (120g)/ 9. – dorsz (150g)/ 10. – dorsz (60g)
Gruszka (120g) (70 kcal)
Kompot wiśniowy (100 kcal) / 6./10. – bez cukru (250 ml)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja (309kcal)
Chleb pszenny1 (147 kcal) (50g)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (93 kcal) (50g)/ 2./3. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Ser gouda7 (95kcal)(30g) / 2./3. – polędwica z indyka1,7,9,10 (30g) (32 kcal)/ 9. – polędwica (45 g)/ 10. – polędwica (15g) (16 kcal)
Ser twarogowy, chudy7 (29kcal) (30g) / ML. – polędwica z indyka1,7,9,10 (30g) (32 kcal)
Masło7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor ze szczypiorkiem (60g) / 2./3. – bez skórki/ 10. – zamiast pomidora ogórek
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów 10, ML– bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 04.03.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 04.03.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 04.03.2024

Wtorek 05.03.2024

Śniadanie
Jajecznica3 na maśle7 ze szczypiorkiem (2 jajka, 100g) (215 kcal)/ 9. – jajecznica z 3 jaj (275 kcal)/ 10. – jajecznica z 1 jajka i 1 białka3 (155 kcal)
Chleb pszenny1 (147 kcal) (50g)/ 6. – chleb graham1
Chleb graham1 (127 kcal)
Masło7 (75 kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek (7 kcal) (60g) (8 kcal)/ 2./3. – zamiast ogórka pomidor bez skórki
Sałata (1 kcal) (5g)
Kakao8 na mleku7, bez cukru (250 ml) (129 kcal)/ 10./ML. – na mleku roślinnym6,8

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2– chleb pszenny1 ML– z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Zupa
Barszcz ukraiński z białą fasolą7,9 (315 kcal) (300 ml) / 2./3. – bez fasoli i kapusty / 10. –wywar jarski z dodatkiem oliwy/ ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Pieczone piersi z indyka (100g) z dodatkiem sosu śmietanowo-musztardowego7,10 (60g)
Ziemniaki tłuczone z koperkiem (200g) ,
Surówka z selera, jabłka i pora (120g) (557 kcal)
/ 2./3. -sos jogurtowo – koperkowy (60g) (73 kcal), zamiast pora tarta marchew/ 9. – pierś (130g)/ 10. – pierś (60g) /10/ ML. – sos na jogurcie kokosowym8
Kompot owocowy z owoców leśnych (100 kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (147 kcal)(50g) / 6. – chleb graham1
Chleb graham1 (127 kcal) (50g)
Masło7 (150 kcal) (20g)
Szynka gotowana z indyka1,7,9,10 (54 kcal) (60g)/ 9. – szynka (85g)
Pomidor (11 kcal) (60g)/ 2. – bez skórki /10. – zamiast pomidora ogórek
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek drugiego śniadania (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 05.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 05.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 05.03.2024

ŚRODA 06.03.2024

Śniadanie
Owsianka (50g) z gruszką (70g) na mleku7 (200 ml) z siemieniem lnianym (295 kcal)/ 6. –na wodzie z jogurtem naturalnym7 (90 kcal) (150g)/ ML./10. – zamiast mleka krowiego napój roślinny6,8
Ser gouda7 (95kcal) (30g)/ 2./3./ 10./ ML. – ser tofu6 (30g) (47 kcal)
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast razowego graham1
Chleb pszenny1 (129 kcal)(50 kcal) / 6. – chleb razowy1
Masło7 (150kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Tarta rzodkiewka z koperkiem i jogurtem7 (12 kcal) (60g)
Sałata (5g) (1 kcal)
Herbata zielona (250 ml)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty BM– ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Zupa
Zupa jarzynowa z kaszą manną1,7,9 (197 kcal) (300ml)/ 6. – zamiast kaszy manny kasza pęczak1/ 10. – zupa na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy (300ml)/ ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Duszona łopatka w sosie własnym1 (100g/60g)
Kopytka domowe1,3 (200g) / 6. – na mące pełnoziarnistej1
Czerwona kapusta zasmażana (120g) (679 kcal) /2./3. – zamiast łopatki pierś z kurczaka (100g), zamiast kapusty – sałata zielona na oliwie (120g, 50kcal)/ 9. – łopatka (130g)/ 10. – pierś z kurczaka (60g)
Kompot malinowy (100 kcal) / 6./ 10. – bez cukru (80 kcal) (250ml)
Pomarańcza (120g) (56 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja (456kcal)
Polędwica z indyka1,9,10 (63 kcal) (60g)/ 9. – polędwica (75g)/ 10. – polędwica (19 kcal) (15g)
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast razowego graham1
Chleb pszenny1 (129 kcal)(50 kcal) / 6. – chleb razowy1
Masło7 (150kcal) (20g) /3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek (7 kcal) (30g) / 2./3. – pomidor bez skórki (60g)
Sałata (5g) (1 kcal)
Herbata z rumianku (250ml)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 06.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 06.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 06.03.2024

CZWARTEK 07.03.2024

Śniadanie
Sałatka (sałata, pomidor, oliwki czarne, cebula) (70g) z serem feta7 (30g) z dressingiem na bazie oleju (176 kcal) / 2./3. –bez cebuli, pomidor bez skórki/ 10/ ML. – zamiast sera feta – fofu6
Szynka konserwowa1,7,9,10 (30g)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – chleb graham1
Chleb graham1 (116 kcal) (50g)
Masło7 (150 kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (12 kcal) (60g)/ 2./3. – pomidor bez skórki/ 10. – zamiast pomidora ogórek
Sałata (1kcal) (5g)
Herbata z dzikiej róży (250 ml)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Zupa
Zupa pomidorowa z ryżem7,9 (282 kcal) (300ml)/ 2./3. – zamiast śmietany jogurt naturalny7 /6. – ryż brązowy/ 10. – zupa gotowana na wywarze jarskim, zabielana jogurtem roślinnym6,8 / ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8

II danie
Zapiekany w sosie jogurtowo szpinakowym mintaj4,7 (120/60) / 2./3. – zamiast śmietany jogurt / 10/ ML. – sos na jogurcie kokosowym8
Ziemniaki z wody z koperkiem (200g)
Surówką z kiszonych ogórków, jabłka i pora (120g) (477 kcal) /2./3. – zamiast surówki z kiszonych ogórków duszona cukinia w pomidorach (120g) z natką pietruszki/ 9. – mintaj (150g)/ 10. – mintaj (80g)/
Kompot wieloowocowy (100kcal)/ 6./ 10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Gotowana kiełbasa z indyka1,9,10 (100g) (198 kcal) / 9. – kiełbasa (120g) / 10. – zamiast kaszanki kiełbaski roślinne1,6,9,10 (100g) (299 kcal)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – chleb graham1
Chleb graham1 (116 kcal) (50g)
Masło7 (75 kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (60g) / 2. – bez skórki
Sałata (5g) (1 kcal)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 07.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 07.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 07.03.2024

Piątek 08.03.2024

Śniadanie
Jajka na twardo3 (78kcal) (100g, 2 szt.)/ z dodatkiem sosu jogurtowo-koperkowego7 (20g) (14 kcal) /9. – jajka (150g, 3 szt.)/ 10. – jajka (50g, 1szt.)/ ML./10. – zamiast jogurtu naturalnego jogurt kokosowy8
Pomidor (11kcal) (60g) / 2./3. – bez skórki / 10. – zamiast pomidora ogórek
Szczypiorek (1kcal) (3g)
Sałata (1kcal) (5g)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego pełnoziarnisty1
Kawa zbożowa1 z mlekiem7 (37kcal) (250ml) / 3. – mleko odtłuszczone / 10. / ML– zamiast mleka napój roślinny6,8

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Zupa
Lekka, jarska zupa krem z dyni i pestek7,9 (238 kcal) (300 ml)/ ML. – zamiast mleka napój roślinny6,8
II danie
Naleśniki1,3,7 z serem7 i rodzynkami12 z dodatkiem cynamonu z jogurtem naturalnym7 (60g) (350g, 3 szt.) (488 kcal) / 6. – naleśniki na mące pełnoziarnistej, bez rodzynek /ML. – zamiast twarogu dżem truskawkowy (60g) (94 kcal) z jogurtem roślinnym6,8 (60g) (62 kcal), zamiast mleka napój roślinny6,8
Surówka z marchewki i jabłka (120g) (56 kcal)
Kompot wiśniowy (250 ml) (100 kcal)/ 6. – kompot bez cukru
Banan 1szt.*

Kolacja
Ser gouda7 (191kcal) (60g) / 2./3./ML. – ser sojowy, tofu6 (94 kcal) (60g)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego pełnoziarnisty1
Masło ekstra7 (150kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek z cebulką (10kcal) (60g)/ 2./3. – pomidor bez skórki
Sałata (5g) (1 kcal)
Herbata z rumianku (250 ml)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 08.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 08.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 08.03.2024

Sobota 09.03.2024

Śniadanie
Kiełbasa krakowska1,9,10 (30g) (93 kcal)/ 2./3./10. – szynka z kurczaka1,9,10 (37kcal) (30g)
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – chleb graham
Pomidor na sałacie ze szczypiorkiem (12kcal) (70g) 2./3. – bez skórki / 10. – ogórek zielony zamiast pomidora
Sałata (1kcal) (5g)
Jogurt naturalny7 (150g) (96 kcal)/ ML./10. – jogurt kokosowy8 (150g) (108 kcal)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty ML– wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Zupa
Zupa z białej kapusty z ziemniakami i koprem7,9 (300 ml) (257 kcal)/ 2./3. Zupa selerowa z ziemniakami i koprem7,9 (253 kcal) (300 ml)/ 10. – zupa selerowa gotowana na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy
II danie
Pierś z kurczaka duszona z cukinią z sosem jogurtowo-pietruszkowym7 (100g/120g/60g) /10/ ML. – sos na jogurcie kokosowym8
Kasza gryczana (200g) / 2./3. – jęczmienna1 (200g)
9. – mięso z piersi (130g)/ 10. – mięso z piersi (60g)
Jabłko (150g)(75 kcal) / 2./3. – pieczone z cynamonem
Kompot wieloowocowy (100kcal)/ 6./ 10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Filet z kurczaka w galarecie9 (30g) (17kcal) / 9. – filet w galarecie (45g)/ 10. – filet w galarecie (15g) (9 kcal)
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – chleb graham
Chleb pszenny (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (150kcal) (20g) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek kiszony (7 kcal) (60g)/ 2./3. – pomidor bez skórki / 10. – ogórek zielony zamiast kiszonego
Herbata z dzikiej róży (250ml)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 10.03.2024

Śniadanie
Gotowana kiełbasa z indyka1,9,10 na ciepło (191 kcal) (100g) / 9. – kiełbasa (230 kcal) (120g)
Ketchup i/lub musztarda10 (15g) (15 kcal/25 kcal) / 2./3. – bez musztardy
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (150kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek (60g) (8 kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata bez cukru (250 ml)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Zupa
Rosół drobiowy z makaronem1,9 (254 kcal) (300ml)/ BM./ 10. – zupa-krem z pieczonych warzyw korzeniowych z kurkumą9 (268 kcal)(300ml)
II danie
Kotlety schabowe panierowane, smażone1,3 (100g)
Ziemniaki puree z masłem i koperkiem7 (200g)
Buraki zasmażane (120g) (566 kcal)/ 9. – schab (130g)/ 10. – schab (60g)
Kompot jabłkowy (100kcal)/ 6. / 10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Twarożek na jogurcie z rzodkiewką i szczypiorkiem7 (60g /30g) (116 kcal) / ML. – pasta z tofu z jogurtem roślinnym6,8 , rzodkiewką i szczypiorkiem (60g / 30g) (60 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (150 kcal) (20g) /3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)/ 10. – 20g (150 kcal)
Pomidor (6 kcal) (30g) / 2./3. – bez skórki / 10. – zamiast pomidora ogórek
Herbata z cytryną (250 ml)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6(132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu