Menu 8–14.11.2023

Dieta podstawowa (1)

Zestawienie obejmujące diety: łatwostrawna (2), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6) chleb razowy zamiast pszennego; kompot bez cukru, bogatobiałkowa (9), bezmleczną (ML) masło roślinne zamiast mixu tłuszczowego

Produkty i potrawy mogą zawierać alergeny: 1 – gluten, 3 – jaja, 4 – ryby i skorupiaki, 5 – orzechy ziemne i inne orzechy, 6 – soję, 7 – mleko i produkty pochodne, 9 – seler, 10 – gorczycę, 11 – sezam, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 8-14.11

Środa 8.11.2023

Śniadanie
● Jogurt naturalny (opakowanie jednostkowe) 100g7 (60kcal) ML- jogurt sojowy (opakowanie jednostkowe) 100g6 (66kcal)
● Polędwica sopocka 40g1,3,6,7,9,10,11 (54kcal)
● Ogórek świeży z koperkiem 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Bułka grahamka 80g1 + masło 5g7 + ser twarogowy 30g7 + ogórek kiszony 15g (249kcal)2– bułka pszenna1 + woda 250ml

Obiad
● Zupa z zielonego groszku 300ml7,9 (149kcal)
● Bitki wieprzowe w sosie własnym 150g (w tym 100g mięsa) (223kcal)
● Kasza gryczana 200g (240kcal) 2– kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Surówka z buraczków 120g (75kcal)
● Kompot jabłkowo-agrestowy 250ml (70kcal)
● Mandarynka 1szt.

Kolacja:
● Parówki na ciepło 100g6,9 (266kcal)
● Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) I ketchup 10g1,9 (10kcal) 2 – bez musztardy i ketchupu
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Pomidor 50g (11kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g (11kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 50g (64 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 08.11.2023

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 08.11.2023

Drugie danie (dieta podstawowa) 08.11.2023

Czwartek 9.11.2023

Śniadanie
● Sałatka grecka z fetą 100g7 (125kcal) 2– sałatka z mozzarellą 100g7 (137kcal) ML- tofu zamiast fety6
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Szynkówka drobiowa 30g1,6,9 (43kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Chleb żytni bez drożdży 40g1+ masło 5g7 + szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek 15g (142kcal) + sałatka z tuńczyka, ryżu, groszku, kukurydzy i koperku4 35g (65kcal) + woda 250ml
2- chleb pszenny 80g1 + masło 5g7 + szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek 15g (260kcal) + woda 250ml

Obiad
● Barszcz biały z kiełbasą 300ml1,9,10 (129kcal) 2– zupa szpinakowa z jajem 300ml/0,5szt.3,9 (169kcal)
● Naleśniki z twarożkiem polane sosem z wiśni (30g) i jogurtu 3szt/100g/100g1,3,7 (522kcal) ML- naleśniki na napoju sojowym z „twarożkiem” z tofu polane sosem z wiśni (30g) i jogurtu sojowego 3szt./100g/100g1,3,6 (443kcal)
● Jabłko 2 szt. (150kcal)
● Kompot jabłkowo-rabarbarowy 250ml (70kcal)

Kolacja:
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Szynka Gotowana 60g1,6,9 (64kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal)
6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 09.11.2023

Drugie śniadanie (dieta podstawowa) 09.11.2023

Piątek 10.11.2023

Śniadanie
● Jajko na twardo z sosem jogurtowo-szczypiorkowym 1,5szt./20g3,7 (132kcal) ML- sos na jogurcie sojowym6
● Ogórek 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Chleb żytni bez drożdży 40g1+ masło 5g7 + szynka konserwowa 15g1,3,6,7,9,10,11 + ogórek 15g (265kcal) + zielona sałatka z oliwą i nasionami słonecznika 50g (198kcal) + woda 250ml
2- chleb pszenny1

Obiad
● Krupnik 300ml1,9 (239kcal)
● Panierowany morszczuk 140g1,3,4 (191kcal) 2– pieczony morszczuk 120g4 (107kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z kapusty kiszonej 120g (71kcal) 2– surówka z marchewki i jabłka na jogurcie 120g7 (53kcal)
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Twarożek prowansalski 60g7 (42kcal) ML- hummus 60g6 (196kcal)
● Pomidor z koperkiem 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Sobota 11.11.2023

Śniadanie
● Szynka Gotowana 30g1,6,9 (32kcal)
● Ser Edamski 30g7 (94kcal) ML- smalczyk z fasoli i jabłka 30g1,6,10,11 (70kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2- pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) + sałatka z kurkumą z kaszy gryczanej, kurczaka, ogórka, cebuli i słonecznika 50g (83kcal) 2- bez sałatki

Obiad
● Zupa marchewkowa 300ml7,9 (118kcal)
● Panierowana pierś z kurczaka 120g1,3 (176kcal) 2– grillowana pierś kurczaka w delikatnych ziołach (bez panierki) 100g (98kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z białej rzodkwi 120g7 (99kcal) ML- surówka na jogurcie sojowym 120g6 (101kcal) 2– surówka z selera i jabłka na jogurcie 120g7,9 (50kcal)
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Buraczkowa pasta twarogowa ze szczypiorem 60g7 (70kcal) ML- hummus 60g6,11 (196kcal)
● Pomidor z cebulką 50g (11kcal) 2. – pomidor bez skórki 50g
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Bułka żytnia 65g1+ masło 5g7 + ser Gouda 15g7 + ogórek 15g (273kcal) + woda 250ml 2- bułka pszenna1

Niedziela 12.11.2023

Śniadanie
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Pasta jajeczna 100g3,7,10 (154kcal) ML- z dodatkiem jogurtu wegańskiego6
● Szynkówka drobiowa 30g1,6,9 (43kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2- pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Kakao 250ml7 (200kcal) ML- Kakao na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)
9- dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 30g7 (142kcal) + kisiel z kawałkami owoców, bez cukru 125ml (70kcal) + woda 250ml 2- chleb pszenny1

Obiad
● Rosół z makaronem 100g/200ml1,3,9 (260kcal)
● Kotlet schabowy 100g1,3 (203kcal) 2– bitka wieprzowa w sosie pieczeniowym 150g (w tym 100g mięsa)1,9 (236kcal)
● Ziemniaki 250g (193kcal)
● Surówka z marchewki i brzoskwini 120g (99kcal)
● Kompot owocowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Szynka konserwowa 30g1,6,7,9,10,11 (52kcal)
● Ser twarogowy w plastrach 30g7 (40kcal) ML- smalczyk z fasoli i jabłka 30g1,6,10,11 (70kcal)
● Pomidor 50g (11kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) + woda 250ml

Poniedziałek 13.11.2023

Śniadanie
● Kasza manna na mleku 300ml1,7 (227kcal) 6– owsianka na mleku 200/40g (252kcal)1,7 ML – owsianka na napoju sojowym 200/40g (216kcal)1,6
● Polędwica sopocka 30g1,3,6,7,9,10,11 (41kcal)
● Papryka kolorowa 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 50g (114kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Chleb żytni bez drożdży 80g1+ pasztet drobiowy 30g1,6,7,9,10,11 + ogórek kiszony 15g (284kcal) + woda 250ml 2- chleb pszenny1

Obiad
● Zupa jarzynowa 300ml7,9 (92kcal)
● Fasolka po bretońsku 350g1,6,9 (347kcal)
2– gulasz z piersi kurczaka w sosie własnym 150g (w tym 100g mięsa) (144kcal) + sałata z jogurtem i koperkiem 120g7 (29kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Szynkówka z indyka 30g1,6,7,9,10,11 (24kcal)
● Serek grani 70g7 (81kcal) ML– hummus 30g6,11 (98kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Pomidor ze szczypiorem 50g (10kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 13.11.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 13.11.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 13.11.2023

Wtorek 14.11.2023

Śniadanie
● Filet królewski 30g1,6,7,9,10,11 (57kcal)
● Sałatka jarzynowa 100g3,7,9 (111kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Kawa zbożowa na mleku 250ml1,7 (143kcal)
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Chleb żytni na zakwasie 40g1+ masło 5g7 + ser Gouda 15g7 + ogórek 15g (175kcal) + woda 250ml 2- chleb pszenny1

Obiad
● Zupa pomidorowa z makaronem 90g/210ml (245kcal)1,3,7,9
● Delikatne pulpety drobiowe w sosie śmietanowo-koperkowym 200g (w tym 100g mięsa)1,7 (223kcal)
● Kasza gryczana 200g (240kcal) 2– kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta, ogórek kiszony, papryka, pomidor, cebula) 120g (52kcal) 2– surówka z selera, jabłka i natki pietruszki z oliwą 120g (68kcal)
● Kompot jabłkowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Pasta z makreli (w tym ryba 60g, pomidory, jajo, koper) 110g3,4,7,10 (180kcal) 2– pasta z miruny (miruna, pomidory, jajko, koper, przyprawy) 110g (w tym ryba 60g)3,4,7,10 (99kcal)
● Ser twarogowy w plastrach na liściu sałaty 30g7 (71kcal) ML– pasta z zielonego groszku 30g (62kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal)
6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 14.11.2023

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 14.11.2023

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 14.11.2023

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu