Menu 9–15.09.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 9–15.09.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 9.09.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – ser tylżycki7 30g
Serek topiony 20g 7 (60kcal) / 3. ser Gouda7 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Pomidor (30g)(5kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną1,9 300ml (234 kcal) / 2. – krupnik z kaszą jaglaną
Pierś z kurczaka w sosie serowo-szpinakowym7 (215g, w tym 100g mięsa) /3./ ML.– sos z serem wegańskim6 i śmietaną sojową6 / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 i sosem serowo-szpinakowym7
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek  130g (69kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Budyń na gęsto z musem malinowym 7 (220g) (183kcal) / ML. – budyń na mleku owsianym1 (220g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ W. ser wegański6 30g
Pomidor z koprem 50g (8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 09.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 09.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 09.09.2024

Wtorek 10.09.2024

Śniadanie
Paprykarz 60g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. – ser Gouda7 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2.– pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa fasolowa 9  300ml (182 kcal) / 2. – Lekka zupa koperkowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Gulasz z udźca z indyka z marchewką i cukinią (205g, w tym 100g mięsa) (176 kcal) /2. – bez czosnku i cebuli / 9. – mięso 130g / W. – gulasz bezmięsny z cukinią, marchewką i cieciorką1,7,8 300g
Kasza jęczmienna pęczak1 200g (226kcal)/ 2. – kasza kuskus1 200g
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (63kcal) / 2. – zamiast cebuli natka pietruszki
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Brzoskwinia 130g (65kcal)

Kolacja
Sałatka z pieczoną piersią kurczaka, warzywami (ogórek, papryka, sałata lodowa) i fetą i sosem jogurtowo-koperkowym7 (120g)(85kcal) / ML.– ser wegański6 zamiast fety, jogurt sojowy6 zamiast zwykłego / W. – cieciorka ze słoika (60g) zamiast piersi z kurczaka

Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11  30g (34kcal) / 9. – szynkówka 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 10.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 10.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 10.09.2024

ŚRODA 11.09.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z pokrojonym jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem1,7,8 40g/150ml/60g/15g/3g(345kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / W.ser twarogowy półtłusty7 30g
Pomidor z koprem 50g (8kcal) / 2.– pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) / 2. –  Pomidorowa zupa z makaronem1,9  210ml /90g (165kcal)
Eskalopki wieprzowe duszone w sosie musztardowym1,3,10 (140g, w tym 100g mięsa)(324kcal)/ W. – kotlet warzywny z marchewką 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z sałaty lodowej z pomidorem, oliwą i koperkiem (120g) (62kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb graham1  (50g) (116kcal)
Chleb pszenny1  (50g) (129kcal) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. – tuńczyk w sosie własnym4 30g
Serek typu Capresi7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(7kcal) / 2.– pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 11.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 11.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 11.09.2024

Czwartek 12.09.2024

Śniadanie
Jajka w sosie chrzanowym3,7,10 188g, w tym 100g jaj (2 szt.) (264kcal) / ML.– jogurt sojowy6 zamiast naturalnego / 2. – jajka w sosie koperkowym
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – ser twarogowy półtłusty7 30g
Ogórek (50g)(7kcal) /2. – pomidor bez skórki (50g) (8kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z jajkiem i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wrap warzywny
Woda 250ml

Obiad
Węgierska zupa z cieciorką i kiełbasą1,6,9 300ml (212 kcal)/ 2./3. – zupa z filetem z kurczaka 100g, bez cieciorki i cebuli / W. – zupa bez kiełbasy
Pierogi z twarogiem na słodko (350g), śmietaną (30g) i sosem z mrożonych malin (60g)1,3,7 (333kcal) / ML. – pierogi z serkiem wegańskim na słodko 6 (350g) i jogurtem sojowym (30g)
Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Parówki z indyka1,3,6,7,9,10,11 100g / W. – kiełbasa sojowa1,6,9 1 szt.
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2 – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g) (93kcal)/ 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g) (129kcal)  / 6./3.– zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasztet pieczony1,3,6,7,9,10,11   (30g)(25kcal) / W. ser wegański6 30g
Pomidor 50g z posiekanym szczypiorkiem (8kcal) / 2.– pomidor bez skórki 50g, bez szczypiorku
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 12.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 12.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 12.09.2024

Piątek 13.09.2024

Śniadanie
Kluski lane1,3 na mleku7 (50g/200ml) bez cukru /6. – kluski pełnoziarniste1,3/ML.- na mleku roślinnym6,8 (50g/200 ml) (154 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Mozzarella miękka z zalewy pokrojona w plastry7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (30g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(6kcal) – 2. – pomidor bez skórki
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z fetą (pomidor, oliwki, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z ryżem7,9 210ml /90g (181kcal)/ 6. – zupa pomidorowa z ryżem brązowym 7,9 210ml /90g  (168kcal)
Dorsz pieczony z masłem pietruszkowym4,7 (130g, w tym 100g ryby)(152kcal) /ML. – dorsz pieczony z oliwą, pietruszką i cytryną /9. – dorsz 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką 120g (69kcal) / 2.– Sałata zielona z jogurtem7 (50/20g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Nektarynka 130g (65kcal)

Kolacja
Twaróg z jogurtem i szczypiorkiem7 (60/5g) / ML. – tofu6 zamiast twarogu, jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / ML. ser wegański6 30g
Ogórek (50g)(5kcal) /2.– pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 13.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 13.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 13.09.2024

Sobota 14.09.2024

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Maślanka7 250ml / ML. – jogurt sojowy6 zamiast maślanki 200g

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną 1,7,9 (300ml) (157 kcal) /ML. – zabielana śmietaną sojową8 /2. – Zupa brokułowa z kaszą bulgur 300ml
Schab duszony w porach i marchewce1 (180g, w tym 100g mięsa)(305 kcal) / 9. – 130g mięsa / 2./W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka wiosenna z sałaty masłowej, ogórka i rzodkiewki 120g (73kcal) / 2. – z pomidorem bez skorki
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – jajko gotowane3 1 szt. (50g)
Ser tylżycki7  (30g)(101kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata zielona 250ml

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 15.09.2024

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / W. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./W. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.– zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ W.ser twarogowy półtłusty7 30g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) //ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/ /6./ 3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal)/ W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa / W. – kotlet warzywny z brokułem,3,7
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z czerwonej kapusty 120g (81kcal) / 2. – Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (69kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/6./3.– zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. – ser tylżycki7 30g
Jaja gotowane 50g (1szt)
Pomidor 40g z posiekaną cebulką (10g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu