Menu 01–07.04.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 01–07.04.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek wielkanocny 01.04.2024

Śniadanie
Jajko3 w sosie wiosennym (jogurt+tarta rzodkiewka+koper) 1 szt. / 2. – sos koperkowy (jogurt + posiekany koperek) 7
Polędwica sopocka 50g 1,3,6,7,9,10,11
Pieczona łopatka 40g
Chleb pszenny i razowy1 100g (245 kcal)
Masło7 20g (147 kcal)
Pomidor na liściu sałaty 40g (6 kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów 10, ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Barszcz czerwony7,9 300ml
Rolada z indyka nadziewana papryką 120g / 2. – rolada z indyka nadziewana szpinakiem
Ziemniaki z koperkiem 200g (180g)
Surówka wielowarzywna z kapusty pekińskiej 120g/ 2. – Surówka z marchwi, selera, jabłka i natki pietruszki7 120g
Kompot wiśniowo-jabłkowy 200ml
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Biała kiełbasa zapiekana 100g + chrzan/ćwikła / 2. – Biała kiełbasa zapiekana bez cebuli
Sałatka jarzynowa 7, 9 100g
Chleb pszenny i razowy1 100g (245 kcal)
Masło7 20g (147 kcal)
Pomidor 50g / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250 ml

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Wtorek 02.04.2024

Śniadanie
Zupa mleczna z makaronem1,7 (200g/60g) /3. – zamiast makaronu z pszenicy durum makaron pełnoziarnisty1/ML. – na mleku owsianym8
Chleb pszenny (50g)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (93 kcal) (50g)/ 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Szynka wieprzowa gotowana1,3,6,7,9,10,11  (30g) (35 kcal) / 9. – szynka wieprzowa gotowana (45g)
Masło7 (150kcal) (20g) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka kolorowa (60g)(19 kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty BM- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 (249 kcal) (300 ml) 2./3. – zupa koperkowa7,9 (232 kcal) (300 ml) / ML. – zabielana śmietaną sojową6,8
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym (336 kcal)  (305g)
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i rzodkiewki 120g/2. surówka z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek 120g
Kasza gryczana 200g (242 kcal) / 2. – kasza jaglana 200g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem gotowanym 1,2,3,6,7,9,10,11 (212kcal) / 2. – bez pora, zamiast ogórka kiszonego pomidor bez skórki/ ML. – zamiast jogurtu naturalnego jogurt sojowy6
Bułka grahamka1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Ser Capri 7 30g  (57kcal)
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałata (5g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 02.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 02.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 02.04.2024

ŚRODA 03.04.2024

Śniadanie
Kasza jaglana z jogurtem i musem malinowym 7 (60g/50g/40g) 150g/ ML. – zamiast jogurtu naturalnego jogurt sojowy8
Papryka kolorowa 60g (8kcal)/ 2.– pomidor bez skórki 50g
Sałata 5g
Szynka wieprzowa gotowana 1,3,6,7,9,10,11 (30g) (35kcal) / D.WB. szynka wieprzowa gotowana1,3,6,7,9,10,11  (45g)
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Węgierska zupa z cieciorką i kiełbasą 300ml9 (212 kcal)/ 2./3. – zupa z filetem z kurczaka100g, bez cieciorki i cebuli
Kluski leniwe (350g)1,3,7 (285kcal)/ ML. – kluski bez twarogu na słodko1,3(350g)
Masło ekstra (10g)
Bułka tarta (10g)
Surówka z marchw i jabłka 120g (75kcal)
Pomarańcza (130g) (61 kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6/3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Serek wiejski1 (70g) z ogórkiem (30g), rzodkiewką (30g), szczypiorkiem (5g) i prażonym słonecznikiem(5g) / ML. – tofu6 50g /9. – Serek wiejski1 120g / 2. tylko tarta rzodkiewka i szczypiorek 50g+5g
Polędwica sopocka1,3,6,7,9,10,11  (30g) (37kcal)
Chleb pszenny1 (129 kcal)(50g)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (93kcal)(50g) /6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 03.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 03.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 03.04.2024

CZWARTEK 04.04.2024

Śniadanie
Paprykarz z dorsza4,9 (60g)
Pomidory z jogurtem i fetą (100g/50g/30g)(kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 100g/ ML. – jogurt sojowy 50g zamiast naturalnego i tofu wędzone 30g zamiast fety
Bułka grahamka1 (131kcal) (50g)
Bagietka krojona1 (147 kcal) (50g)/ 6./3.  – bagietka pełnoziarnista1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka 30g
Herbata ziołowa 250ml
 

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa szpinakowa z jajkiem 300ml3,7,9 (123kcal)/ 2/ ML. – zabielana jogurtem roślinnym6,8
Bigos z kiełbasą drobiową1,6,9  300g (207kcal)/ 2. Dietetyczny bigos z cukinii z kiełbasą drobiową i marchewką 1,6,9 300g (158kcal),6,9 300g (158kcal) / 9. kiełbasa drobiowa1,6,9 120g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 150g / 2. Jabłko pieczone 150g (90 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Kaszotto z kaszy jęczmiennej z cukinią, suszonymi pomidorami i słonecznikiem 1 (250g) (240kcal) /2.– kasza kuskus1
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Szynka wieprzowa gotowana 1,3,6,7,9,10,11 (30g) (35kcal) / 9. – szynka wieprzowa gotowana 1,3,6,7,9,10,11  (45g)
Masło 10g7 (74kcal) /3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Papryka kolorowa 30g
Ogórek 30g (10kcal)/  2.– pomidor bez skórki 60g (14kcal)
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 04.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 04.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 04.04.2024

Piątek 05.04.2024

Śniadanie
Kluski lane1,3 na mleku7(50g/200 ml) bez cukru /6. – kluski pełnoziarniste1,3/ ML.- na mleku roślinnym6,8 (50g/200 ml) (154 kcal)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałata 5g
Ser Gouda 30g7 (66kcal)
Ogórek 60g (10kcal)/  2.– pomidor bez skórki 60g (14kcal)
Dżem wiśniowy niskosłodzony 30g
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (169 kcal)(300 ml) / 2.– barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(144kcal)
Dorsz pieczony po grecku pieczony w piecu konwekcyjnym4,9 (300g, w tym 100g ryby)(188kcal) / 9.- dorsz 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Kiwi 90g (54kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Sałatka caprese z oliwkami7 230g (270kcal) / ML.- zamiast mozzarelli tofu wędzone 60g /2. – pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Twaróg chudy ze szczypiorkiem7 (50g) / ML. – tofu wędzone ze szczypiorkiem
Sałata 5g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 05.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 05.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 05.04.2024

Sobota 06.04.2024

Śniadanie
Filet z kurczaka w galarecie 30g1,6,9 (17 kcal) / 9.- dodatkowo jogurt naturalny7
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (144kcal) / 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Tarta rzodkiewka 30g (5kcal)
Salata 5g (1kcal)
Kefir 7 (100kcal) (200g) z orzechami włoskimi posiekanymi 8  (133kcal)(20g)/ 2. – siemię lniane mielone (10g)(25kcal)/ ML. – jogurt sojowy 6 zamiast kefiru
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami7,9 300ml (162 kcal)
Rolada drobiowa ze szpinakiem w sosie serowym 7 (220g w tym 100g mięsa) (286kcal)/ 9.–mięso 130g / ML. – zamiast fety ser wegański6, zamiast śmietany – śmietana śmietana sojowa6
Ryż biały, parboiled 200g1,3,7 (246kcal)/ 6. – ryż brązowy 200g
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 120g7 (31kcal)/ 2. – Pomidory bez skórki z oliwą i suszoną bazylią 120g / ML. – jogurt kokosowy zamiast naturalnego
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Pasta z makreli i twarożku4,7 60g (92kcal)/ ML.- tofu 60g6 (42kcal)
Pomidor ze szczypiorkiem 60g (10kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 60g
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – masło7 (10g) (75 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 07.04.2024

Śniadanie
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem3,7 (180kcal) (115g)/ 9. –  jajecznica z trzech jaj (165g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Bułka grahamka (116kcal) (50g)
Masło 10g7 (144kcal)/ ML./3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wieprzowa gotowana 30g
Tarta rzodkiewka 30g
Ogórek 30g /2. – pomidor bez skórki 30g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) / ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa
Ziemniaki pieczone 200g (186kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (63kcal) / 2. – zamiast cebuli natka pietruszki
Gruszka 120g / 2. Gruszka pieczona 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Szynka z indyka1,6,9 30g (25kcal)/ 9. – szynka 45g
Dżem truskawkowy niskosłodzony 30g (45kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Papryka kolorowa 60g (11 kcal)/ 2.– pomidor bez skórki 60g (11 kcal)
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu