Menu 08–14.04.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 08–14.04.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 08.04.2024

Śniadanie
Sałatka z ogórkiem, fetą i oliwkami7 160g (126 kcal) /2. – zamiast ogórka pomidor bez skórki/ ML. – zamiast fety ser wegański6
Polędwica sopocka 1,3,6,7,9,10,11  (30g) (37kcal)
Papryka czerwona 60g (17 kcal) / 2.– pomidor bez skórki 60g
Bułka grahamka1 (131kcal) (50g)
Bagietka krojona1 (147 kcal) (50g)/ 6./3.  – bagietka pełnoziarnista1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa jarzynowa z fasolką 300ml1,7,9 (121 kcal)/ 2. – bez fasolki i groszku zielonego / ML. – zabielona jogurtem sojowym6
Leczo z kiełbaską drobiową1,6,9 (375g, w tym 100g kiełbasy) (249kcal)/ 2. – bez papryki / 9. – kiełbasa drobiowa 120g
Kasza jęczmienna pęczak1 200g (226kcal)/ 2. – kasza kuskus1 200g
Mandarynki 100g (45kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Ryż z pieczonym jabłkiem, rodzynkami i cynamonem przekładany jogurtem 7 (200g) 6. – ryż brązowy, bez rodzynek /ML.  – jogurt kokosowy 8 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g)
Szynka wieprzowa gotowana 1,3,6,7,9,10,11 (30g) (35kcal) / 9. – szynka wieprzowa gotowana (45g)
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Papryka kolorowa (30g) (12 kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 08.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 08.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 08.04.2024

Wtorek 09.04.2024

Śniadanie
Kluski lane1,3 na mleku7(50g/200 ml) bez cukru /6. – kluski pełnoziarniste1,3/ML.- na mleku roślinnym6,8 (50g/200 ml) (154 kcal)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałata 5g (1kcal)
Polędwica sopocka1,3,6,7,9,10,11  30g (37kcal)
Ogórek 30g (4kcal) / 2.– pomidor bez skórki 30g (7kcal)
Rzodkiewka tarta 30g (5kcal)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną 300ml 1,9 (163kcal)
Naleśniki z farszem twarogowym i owocami leśnymi1,7 (350g)(247kcal)/ ML. – farsz z tofu naturalnego na słodko6 / 9. – twaróg 100g
Surówka z marchwi z jabłkiem i rodzynkami 120g (70kcal) / ML. – z jogurtem kokosowym / 6. – bez rodzynek
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Śledzie w sosie tatarskim3,4,7 (220g, w tym 80g śledzia)(291kcal)/ 2. – zamiast śledzia dorsz pieczony4, bez kaparów / ML. – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6
Szynka z indyka1,6,9 30g (25kcal)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Papryka kolorowa 30g (10kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g (6kcal)
Sałata 5g (1kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 09.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 09.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 09.04.2024

ŚRODA 10.04.2024

Śniadanie
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami3 (75g)
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wieprzowa gotowana 30g (35kcal)
Sałata 5g (1kcal)
Ogórek (4kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g (5kcal)
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
Woda 250ml

Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem(210/90)7,9 (212kcal)/ 2./ ML. – zabielana jogurtem roślinnym6,8
Kluski śląskie tradycyjne3 (200g) (313kcal)/ 6./3. – makaron pełnoziarnisty1
Bitki wieprzowe w sosie własnym (150g, w tym 100g mięsa)(194kcal) /2 /3. – zamiast wieprzowiny pierś z kurczaka (100g) / 9. – 120g mięsa
Surówka z czerwonej kapusty (120g) (66 kcal) / 2. – sałata zielona z jogurtem i ogórkiem7 (120g)
Jabłko 150g / 2. Jabłko pieczone 150g
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Bułka grahamka1 (131kcal) (50g)
Bagietka krojona1 (147 kcal) (50g)/ 6./3.  – bagietka pełnoziarnista1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11  60g (34kcal)
Papryka kolorowa (30g) (16kcal)/ 2.– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
Pomidor (30g) / 2. – bez skórki
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 10.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 10.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 10.04.2024

CZWARTEK 11.04.2024

Śniadanie
Sniadaniowa sałatka z jajkiem, szynką i i rzodkiewką1,3,6,7,9,10,11 (190g)(235kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego / 9. – 2 jaja gotowane3
Ser Capri 7 30g  (57kcal)
Pomidor na sałacie 30g (6 kcal) /2.– pomidor bez skórki 30g (6 kcal)
Chleb pszenny 100g1 (258kcal) / 6./3 – chleb pełnoziarnisty razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Krem cukiniowy z mięsem mielonym7,9 / ML. – ze śmietaną roślinną6
Gulasz z soczewicą i warzywami 365g (268 kcal)/ 2. – Gulasz z mięsem z kurczaka i warzywami, bez czosnku i cebuli (365g, w tym 120g piersi z kurczaka) (250kcal)  / 9. – do gulaszu z soczewicą dodatek piersi z kurczaka 100g
Kasza gryczana 200g (240kcal)/ 2.– kasza kuskus1 200g (234kcal)
Mandarynki 100g (2 szt.)(45kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Galaretka drobiowa z warzywami 150g3 (128kcal)/ 2. Bez groszku / 9. – 200g
Polędwica sopocka 1,3,6,7,9,10,11  (30g) (37kcal)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Papryka kolorowa drobno pokrojona 30g(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Sałata 5g (1 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 11.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 11.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 11.04.2024

Piątek 12.04.2024

Śniadanie
Kasza manna z malinami na mleku 40g/80g/200ml (330kcal)1,7 /6./ ML. – na napoju owsianym (323kcal)6
Ogórek 30g (6 kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 60g (11 kcal)
Papryka kolorowa 30g(10kcal) / 2. pomidor bez skórki 60g (11kcal)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda7 30g (95kcal) / ML. – ser wegański 30g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Barszcz czerwony z ziemniakami 7,9 300ml (128kcal)
Kotlety rybne z dorsza pieczone w piecu konwekcyjnym 2 sztuki (410g, w tym 100g ryby)1,3,4,7(381kcal)/2./6./3.– pieczone bez panierki 390g4 (311kcal)/ ML. – jogurt sojowy zamiast naturalnego 9. – dorsz 150g
Sos pomidorowy 70g (64kcal)/3./ML. – zabielany śmietaną sojową8
Surówka z kapusty kiszonej z papryką i kukurydzą 120g (71kcal) / 2.– marchewka na ciepło 120g (26kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Makaron primavera1 335g (264kcal)/ 6. – makaron pełnoziarnisty1 kokardki (lub rurki)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6/3.  – zamiast pszennego graham1
Tarta rzodkiewka 30g  na sałacie 5g (7kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 50g / ML. – ser wegański 30g
Masło 10g7/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 12.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 12.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 12.04.2024

Sobota 13.04.2024

Śniadanie
Jajka w sosie chrzanowym3,7 (185g)(268kcal) / ML. – na jogurcie sojowym6 / 2. – sos jogurtowo-koperkowy7
Szynka z indyka1,6,9 30g (25kcal) / 9. – 45g
Ogórek 60g (5 kcal)/ 2.– pomidor bez skórki 60g (11 kcal)
Sałata 5g (1kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną 1, 7,9 (210ml/90g)(168 kcal)/ / 2./ ML.– zabielana jogurtem roślinnym6,8
Nuggetsy z kurczaka pieczone w piecu konwekcyjnym1,3,7 (180g)(262kcal) /2./6./3.– pieczone bez panierki 165g1,3,7 (199kcal)/ 9. – mięso 150g
Ziemniaki 200g
Mizeria7 120g (28kcal)/ ML. – na jogurcie sojowym 120g6 (30kcal) / 2.– pomidory bez skórki z jogurtem i szczypiorkiem7 120g (35kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Szynkówka drobiowa 60g 1,6,7,9,10,11  (113 kcal)/ 9. – szynkówka drobiowa 75g
Pomidor na sałacie 60 (12 kcal) / 2. – pomidor bez skórki na sałacie 60g
Papryka kolorowa 30g (10 kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 60g (11kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 14.04.2024

Śniadanie
Parówki z indyka1,3,6,7,9,10,11 100g
Wiosenne pomidory z cebulką i szczypiorkiem7 180g / 2. – bez cebulki / ML – na jogurcie sojowym6
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) / ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 100g/200ml1,3,9 (260kcal)
Tymiankowe udka pieczone w piecu konwekcyjnym 110g (215kcal) / 9. – 150g mięsa
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem200g (186kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką 120g (66 kcal)/ 2. – Sałata zielona z jogurtem 7 (60/15g)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Ser twarogowy chudy7 30g/ ML. – tofu naturalne6 30g
Dżem wiśniowy niskosłodzony 20g / 6. – dżem bez cukru 20g
Filet z kurczaka w galarecie1,6,9 30g
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Ogórek 30g /2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa 30g / 2. – tarta rzodkiewka 30g
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu