Menu 17–23.06.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML)

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 17–23.06.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 17.06.2024

Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/15g (370kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy 1
Kiełbasa szynkowa z indyka3,6,7,9,10,11  30g (91kcal)/ 9. – kiełbasa szynkowa 45g
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Sałata ze szczypiorem, cebulą i olejem rzepakowym (30g/5g/15g/5g)(55kcal) 2. – bez cebuli
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Botwinka z jajkiem3,7,9 300ml, w tym 12,5g jajka (181 kcal) / ML. – zabielana jogurtem roślinnym6,8
Eskalopki wieprzowe duszone w sosie musztardowym1,3,10 (140g, w tym 100g mięsa)(324kcal)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kapusty pekińskiej z oliwą 120g (120kcal) / 2. – Surówka z sałaty lodowej z tartą rzodkiewką 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Arbuz 130g (47kcal)

Kolacja
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Filet z kurczaka w galarecie 1,6,9 30g
Mozzarella w plastrach7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pomidor (50g)(8kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 17.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 17.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 17.06.2024

Wtorek 18.06.2024

Śniadanie
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (60g) (70kcal)/ 9. – szynka gotowana 75g
Jajko gotowane na twardo3 1szt. (50g)(77 kcal) z podanym osobno jogurtem (30g) z tartą rzodkiewką (40g) i szczypiorkiem (5g)/ 9. – 2 szt. (110kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa z fasolki sparagowej9 300ml (166kcal) / 2. – zupa jarzynowa
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym1 (336 kcal)  (305g)
Kasza gryczana 200g (242 kcal) / 2. – kasza jaglana 200g
Surówka z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek  130g (69kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Sałatka z sałatą lodową, cieciorką, pomidorem, ogórkiem i fetą7 (150g)(132kcal) / 2. – Sałatka z sałatą lodową, pomidorem bez skórki i fetą7 (150g) / ML. – Sałatka z sałatą lodową, cieciorką, pomidorem, ogórkiem i serem wegańskim (150g)
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 18.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 18.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 18.06.2024

ŚRODA 19.06.2024

Śniadanie
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Pomidorowa zupa z makaronem1,9 210ml /90g (165kcal)/ 6. – zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym1,9 210ml /90g  (168kcal)
Sznycel wieprzowy pod warzywną pierzynką7 (160g, w tym 100g mięsa) (249kcal) / ML. – ser wegański6 zamiast sera gouda / 9. – 130g mięsa
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z białej kapusty z jabłkiem i papryką 120g (55kcal) / 2. – sałata zielona z jogurtem7 (60/15g)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany truskawkami ze śmietaną7 (150/80/30g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast śmietany
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal)
Ogórek 20g (3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g (5kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 19.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 19.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 19.06.2024

CZWARTEK 20.06.2024

Śniadanie
Pasta z tuńczyka i twarogu7 (60g)(56kcal) / ML. – pasta jajeczna3 (60g)
Chleb graham1 (25g)(57kcal)
Bułka z ziarnami1 (90g)(230kcal) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab pieczony 1,6,9   (30g)(52kcal) / 9. Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Ogórek (50g)(6 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata z rumianku 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z fetą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa gulaszowa7,9 300ml (188kcal)
Dietetyczny bigos z młodej kapusty z kiełbasą drobiową i marchewką 1,6,9 350g (210kcal) / 9. – kiełbasa drobiowa1,6,9 120g  / 2. – bigos z cukinii 350g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g (65kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Parówki z indyka1,3,6,7,9,10,11 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pomidor (50g)(9kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 20.06.2024

Zupa i owoce (dieta podstawowa) 20.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 20.06.2024

Piątek 21.06.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem, truskawkami i orzechami włoskimi1,7,8 40g/200ml/30g/20g/10g (427kcal) / ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane zamiast kaszy mannej
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 (50g)(106kcal) / ML. – ser wegański6 40g
Papryka czerwona drobno pokrojona (40g)(13kcal) / 2. – pomidor bez skórki 40g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z fetą i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wrap warzywny
Woda 250ml

Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem 300ml3,7,9 (142kcal) / ML. – zabielona śmietaną sojową8
Filet z miruny po grecku pieczony w piecu konwekcyjnym 4,9 (150g, w tym 100g ryby)(188kcal) / 9.- dorsz 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem (120g)(96kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Ser Feta z ziołami (40g) / ML.- zamiast mozzarelli tofu wędzone 6 40g
Pomidor (50g) (9kcal) /  2. – pomidor bez skórki (50g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 21.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 21.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 21.06.2024

Sobota 22.06.2024

Śniadanie
Serek wiejski7 (100g) z rzodkiewką (20g) i szczypiorkiem (5g)(140kcal) / ML. jogurt sojowy6 150g zamiast serka wiejskiego
Chleb pszenny1 (50g)(129 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  30g (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Papryka czerwona pokrojona 50g (16kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata z rumianku 250ml

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami7,9 (300ml) (179 kcal) / ML. – zabielana śmietaną sojową8
Bitki z szynki wieprzowej 1 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa
Kasza jęczmienna pęczak 200g (226kcal)/ 2.– kasza jaglana 200g (234kcal)
Surówka z ogórka kiszonego i pora (120g) (40kcal) / 2. – sałata zielona z jogurtem i rzodkiewką7 (120g)
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Kiwi 130g

Kolacja
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)
Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11  60g (34kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (50g)(9kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 23.06.2024

Śniadanie
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem3,7(115g)(180kcal)/ 9. –  jajecznica z trzech jaj (165g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,3,6,7,9,10,11  (30g) (26kcal)/ 9. – Wędzonka 45g
Pomidor (50g)(7kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal)
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 120g (32kcal) / 2. – Sałata lodowa z jogurtem i rzodkiewką120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g
Ser Gouda7(30g)(101kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Ogórek 50g (5kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu