Menu 8–14.07.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 8–14.07.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 8.07.2024

Śniadanie
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (35kcal)/ 9. – Szynka gotowana1,6,9  45g
Płatki owsiane gotowane na mleku z pokrojonym bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/15g (345kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Pomidor z drobno posiekaną cebulką (45g/5g)(9kcal) / 2. – pomidor bez skórki z koperkiem (45g/5g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (mix sałat, pomidor, papryka, ogórek, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor bez skórki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (166 kcal)/ML. – zabielana śmietaną sojową8/ 2. – Zupa koperkowa7,9 300ml (232 kcal)
Kotlet de Volaille 1,3,7(140g w tym 100g mięsa)(250kcal)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną 120g (112kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Brzoskwinia 130g (65kcal)

Kolacja
Makaron w sosie pomidorowym z kiełbasą i cukinią 1,3,6,7,9 250g (228 kcal) / 6. – makaron pełnoziarnisty1 / 2. – makaron w sosie pomidorowym z piersią z kurczaka i cukinią 250g
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy 1
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 08.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 08.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 08.07.2024

Wtorek 9.07.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab pieczony 1,6,9 (30g)(52kcal) / 9. – Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Jaja gotowane 1 szt. (50g)(55kcal) / 9. – Jaja gotowane 2 szt. (100g)
Pomidor (30g)(5kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa fasolowa 300ml (182 kcal) / 2. – Zupa brokułowa7,9 (300ml) (125 kcal)
Eskalopki wieprzowe duszone w sosie musztardowym1,3,10 (140g, w tym 100g mięsa)(324kcal)/
Kasza gryczana 200g (184kcal)
Buraki na ciepło 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Śledzie w sosie tatarskim3,4,7 (220g, w tym 80g śledzia)(291kcal)/ 2. – zamiast śledzia dorsz pieczony4, bez kaparów /ML. – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal)
Chleb graham1 (50g)(116kcal)
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pomidor  (50g) (9kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g (6kcal)
Sałata 5g (1kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 09.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 09.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 09.07.2024

ŚRODA 10.07.2024

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Paprykarz4 (60g)(40kcal)
Filet z kurczaka w galarecie 1,6,9 30g (17kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Jogurt naturalny7 100g (opakowanie jednostkowe)/ML. – jogurt sojowy 100g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty BM- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z makaronem1,9 210ml /90g (165kcal)/ 6. – zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym1,9 210ml /90g  (168kcal)
Kotlet pożarski (140g/ w tym 100g mięsa z piersi kurczaka)(221kcal) z sosem z białych warzyw7,9 (100g) (119kcal) / ML. –  sos na śmietanie sojowej8
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 120g (32kcal) /2. – surówka z tartej marchewki i jabłka 120g / ML. – z jogurtem kokosowym6,8 zamiast naturalnego
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Nektarynka 130g (65kcal)

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Mozzarella miękka z zalewy pokrojona w plastry7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor 50g (8kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g (5kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 10.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 10.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 10.07.2024

CZWARTEK 11.07.2024

Śniadanie
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. /  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 (50g)(66kcal) / ML. – ser wegański6 40g
Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11  60g (34kcal)
Tarta rzodkiewka (25g)(5 kcal) połączona z jogurtem7 (20g)(12kcal) i posiekanym szczypiorkiem (5g) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa gulaszowa7,9 300ml (188kcal)/ /2. / 3. –  lekka zupa jarzynowa z filetem 300ml
Jajka sadzone na maśle3,7 (100g – 2 szt.)(170kcal) / ML. – na oleju rzepakowym
Młode ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Fasola szparagowa gotowana 120g (40kcal) /2.  – Surówka z pomidorów, oliwą i koperkiem (120g) (62kcal)
Maślanka 200ml (94 kcal) / ML. – jogurt sojowy6 150g
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt (88kcal)

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem7 (150/80/30g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast śmietany
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Papryka czerwona pokrojona w paski(30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 11.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 11.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 11.07.2024

Piątek 12.07.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem1,7 40g/200ml/30g/20g (410 kcal) / ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Mozzarella miękka z zalewy pokrojona w plastry7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (30g)(4 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) 2- pomidor bez skórki ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2.– barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal)
Dorsz w panierce z płatków owsianych pieczony w piecu konwekcyjnym1 1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(147kcal)/ 2. – Koperkowy dorsz pieczony w piecu konwekcyjnym4 (135g, w tym 100g ryby)(134kcal) /9. – dorsz4 150g
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką 120g (72kcal) / 2. – Surówka z selera i jabłka7,9 (120g) (33kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.– zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda7 30g (95kcal) / ML. – ser wegański6 (50g)
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Herbata z rumianku 250ml

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 12.07.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 12.07.24
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 12.07.2024

Sobota 13.07.2024

Śniadanie
Serek wiejski7 (100g) z rzodkiewką (25g) i szczypiorkiem (5g)(103kcal) / ML. – jogurt sojowy6 150g zamiast serka wiejskiego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab pieczony 1,6,9 (30g)(52kcal) / 9. – Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Lekka zupa jarzynowa7,9 300ml (166kcal) /ML. – zabielana śmietaną sojową8
ML. – zabielana śmietaną sojową8
Bitki wieprzowe w sosie własnym1,3 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa
Kasza jęczmienna pęczak 200g (226kcal)/ 2.– kasza jaglana 200g (234kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem7 (120g)(101kcal) / 2. – surówka z sałaty lodowej, kukurydzy i rzodkiewką7
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Sałatka z ogórkiem, fetą i oliwkami w sosie jogurtowo-koperkowym7 (30g/25g/10g/30g/5g)(7102kcal) / 2.  – pomidor bez skórki zamiast ogórka / ML. tofu wędzone6 zamiast fety oraz jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha 3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1
Woda 250ml ML- szynka drobiowa 1,6,9 + ogórek

Niedziela 14.07.2024

Śniadanie
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem3,7 (80g)(115g)(180kcal)/ 9. –  jajecznica (100g) (165g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g
Pomidor na sałacie (40g/10g)(8kcal) /2. – pomidor bez skórki
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Mizeria7 120g / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast naturalnego / 2. – Sałata zielona z jogurtem120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./ 3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor 50g (9kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu