Menu 29.07–4.08.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 29.07–4.08.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 29.07.2024

Śniadanie
Pasta z makreli i twarożku4,7 (60g)(94kcal)/ML. – pasta jajeczna3 (60g)
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11  60g (34kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Ogórek (30g)(5kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką7,9 (300ml) (179 kcal) / ML. – zabielana śmietaną sojową8
Kotlet de Volaille z masłem i pietruszką  1,3,7(140g w tym 100g mięsa)(250kcal)/ 9. –mięso 130g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z papryki i pomidorów ze szczypiorkiem 120g (74kcal) 2. – Pokrojone pomidory z koperkiem i oliwą 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)

Podwieczorek
Jabłko 130g (65kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Mozzarella miękka z zalewy pokrojona w plastry7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal)
Pomidor (50g)(9kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 29.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 29.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 29.07.2024

Wtorek ,30.07.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/200ml/40g/10g (427kcal) /6. BN/ ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane zamiast kaszy mannej
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Ogórek (30g)(5kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 MLz szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Obiad
Grochówka9 300ml (220kcal)/ 2. – wegetariański krupnik jaglany9 300ml (237 kcal)
Schab duszony w sosie pieczeniowym (140g w tym 100g mięsa/ 40g sosu podanego osobno) (260kcal)
Kasza gryczana 200g (184kcal) / 2. – Kasza jęczmienna pęczak1 200g (226kcal)
Surówka z pora i jabłka z sosem jogurtowo-koperkowym7 120g (69kcal) / ML. – z  jogurtem sojowym6  / 2. – sałata zielona z jogurtem7
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Serek wiejski7 (100g) z rzodkiewką (20g) i szczypiorkiem (5g)(100kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g
Ogórek (20g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 30.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 30.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 30.07.2024

ŚRODA 31.07.2024

Śniadanie
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem3,7 (60g)(76kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka śmietankowego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka drobiowa,3,6,7,9,10,11 ( 30g) (29 kcal)/ 9. – szynka drobiowa 45g
Pomidor pokrojony z koprem (45g/5g)(9kcal)/ 2. – pomidor z koprem bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem Gouda7
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa9 300ml (190kcal)
Gołąbki z sosem pomidorowym1,7 (200g w tym 100g mięsa)(480kcal) / ML. – sos zabielony śmietaną sojową6 / 2. – Klopsiki z indyka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g)(234kcal) z gotowanym ryżem białym parboiled (200g) i gotowaną marchewką na gęsto1 (120g)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Buraczki na ciepło 120g (98kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Nektarynka 130g (40kcal)

Kolacja
Sałatka z sałatą lodową, pomidorem, cieciorką i fetą  w sosie jogurtowo-koperkowym7 (130g)(115kcal) / 2. – zamiast cieciorki jajko gotowane3 / ML. – tofu wędzone6 zamiast fety, jogurt sojowy6 zamiast zwykłego
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11  60g (34kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 31.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 31.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 31.07.2024

Czwartek 1.08.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z pokrojonym bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/40g/10g (345kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (30g)(10kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną1,7,9 300ml (111kcal) / 2. – z kaszą kuskus1
Pierogi z jagodami1,3 (350g)(430kcal) podane ze śmietaną7  (30g)(40kcal) i cynamonem (30g)(40kcal) / 2. /3. – podane z jogurtem naturalnym7 / ML. – podane z jogurtem kokosowym8
Surówka z jabłka z nutą pomarańczy (120g) (45kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Kiełbasa drobiowa na ciepło1,3,6,7,9,10,11  100g z musztardą 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal) / 2. – kiełbasa drobiowa na ciepło 100g
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor pokrojony z koprem (45g/5g)(9kcal) / 2. – pomidor z koprem bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 01.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 01.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 01.08.2024

Piątek 2.08.2024

Śniadanie
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (166 kcal)/ ML. – zabielana śmietaną sojową8/ 2. – Zupa koperkowa7,9 300ml (232 kcal)
Dorsz w panierce z płatków owsianych pieczony w piecu konwekcyjno-parowym1,3,4 (120g, w tym 100g ryby)(157kcal) / 9. – dorsz 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,10 120g (72kcal) /3 – z jogurtem naturalnym7 /2. – surówka z tartej marchewki
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Arbuz bez skórki 130g (47kcal)

Kolacja
Rissotto na ciepło z cukinią (60g), Fetą (20g) i nasionami słonecznika (5g)(190g)(386kcal) /6. – ryż brązowy / ML. – tofu wędzone6 zamiast fety
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda7 30g (95kcal) / ML. – ser wegański6 (50g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 02.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 02.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 02.08.2024

Sobota 3.08.2024

Śniadanie
Jogurt naturalny7 100g (opakowanie jednostkowe)/ML. – jogurt sojowy 100g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Jaja gotowane 1 szt. (50g)(55kcal) / 9. – Jaja gotowane 2 szt. (100g)
Pomidor (50g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną1,9 300ml (234 kcal) / 2. – krupnik z kaszą jaglaną
Pulpeciki wieprzowe w sosie paprykowym 2 szt (160g)(315kcal)/ 2. – Pulpety z indyka w sosie koperkowym1,7 160g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Fasolka szparagowa gotowana z bułką tartą  120g (40kcal) 2. – Fasolka szparagowa gotowana bez bułki tartej
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3 – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 (50g)(66kcal) / ML. – ser wegański6 40g
Kiełbasa krakowska sucha 3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)
Tarta rzodkiewka (25g)(5 kcal) połączona z jogurtem7 (20g)(12kcal) i posiekanym szczypiorkiem (5g) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Ogórek (20g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 4.08.2024

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g
Ogórek (20g)(2kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Papryka czerwona pokrojona w paski(30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal)/ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal)
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z papryką i kukurydzą 120g (74kcal) / 2. – surówka z buraczków z jabłkiem (120g)(96kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/6./3. – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha 3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (50g)(9kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu