Menu 30.09–6.10.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 30.09–6.10.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 30.09.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / ML.– ser wegański6 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2.– pomidor bez skórki 20g
Ogórek (30g) (4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (pomidor bez skórki, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną 1,7,9 (300ml) (157 kcal) /ML. – zabielana śmietaną sojową8 /2. – Zupa brokułowa z kaszą bulgur 300ml
Kotlet z kurczaka w sezamowej panierce3,7,11 (120g, w tym 100g mięsa) (273 kcal) / W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z ogórka kiszonego i pora (120g)(64kcal) / 2. – surówka z pomidora bez skórki z bazylią i oliwą 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.– zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / W. ser wegański6 30g
Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor z koperkiem (50g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g z koperkiem
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 30.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 30.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 30.09.2024

Wtorek 1.10.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem i posiekanymi migdałami1,7,8 40g/150ml/30g/10g (400 kcal) / ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6.//3. – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal) / W. – ser Gouda7 30g
Pomidor ze szczypiorkiem (50g)(8kcal) / 2.– pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / ML. – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej / 2 – Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Bitki wieprzowe w sosie własnym1,3 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa
Kopytka1,3 200g / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i rzodkiewki 7 (120g) (35kcal) /ML. – z jogurtem sojowym6 / 2. – marchewka gotowana na gęsto1 (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem1,3,7 (1 szt. – 100g)(277kcal) podawane z barszczem czerwonym 200ml (50kcal) / W. – paszteciki z ciasta francuskiego z farszem z pieczarkami i żółtym  serem1,3,7 (1 szt. – 100g) podawane z barszczem czerwonym 200ml
Chleb pszenny1 (50g) (129kcal) /6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami 7  (30g)(72kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor (30g)(4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 01.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 01.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 01.10.2024

ŚRODA 2.10.2024

Śniadanie
Twaróg z jogurtem i szczypiorkiem 7 (60/20/5g) /ML. – tofu 6 zamiast twarogu, jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. – ser Gouda7 30g
Ogórek 45g (5kcal) /2. – pomidor bez skórki 45g (5kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z makaronem1,7,9 210ml /90g (181kcal)/ 6. – zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym1,7,9 210ml /90g  (168kcal)
Kotlet mielony z łopatki wieprzowej1 133g, w tym 100g mięsa (346 kcal) / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (63kcal) / 2. – zamiast cebuli natka pietruszki
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Pomarańcza 130g (61 kcal)

Kolacja
Sałatka z pomidorkami 30g, sałatą 20g, fetą 25g i tuńczykiem 35g4 (100g)(110kcal) /2. – pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / W. – Serek z ziołami 7  (30g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 02.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 02.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 02.10.2024

Czwartek 3.10.2024

Śniadanie
Serdelki 2szt (145kcal) / W. – kiełbasa sojowa6,9,11 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb graham1 (50g) (116kcal)
Chleb pszenny1 (50g) (129kcal) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,3,6,7,10,11 30g / W. – serek typu Capresi7 30g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Grochówka wojskowa (300ml)(254kcal) /2./W. – Lekka zupa koperkowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Naleśniki z farszem twarogowym i sosem z mrożonych owoców leśnych1,3,7 (350g)(247kcal)/ ML. – farsz z tofu naturalnego i jogurtu sojowego na słodko6
Surówka z marchwi i ananasa (120g)(102kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  30g (34kcal) / W. ser wegański6 30g
Ogórek 50g (6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g (6kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 03.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 03.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 03.10.2024

Piątek 4.10.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z tartym jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem1,7,8 40g/150ml/60g/10g/1g(345kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Ser tylżycki7  (30g)(101kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (40g)(12kcal) podawana na sałacie/ 2. – pomidor bez skórki 40g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Caprese z mozzarellą i oliwkami (pomidor, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) 2- pomidor bez skórki ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Krupnik wegetariański z kaszą jęczmienną1,9 300ml (234 kcal) / 2. – krupnik wegetariański z kaszą jaglaną
Dorsz w panierce 1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(123kcal) /9. – dorsz 150g /2. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2. – Surówka wiosenna z pomidorem bez skórki 120g (65kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi7 (150/50/30/10g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast śmietany
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor (30g)(5kcal) /2.– pomidor bez skórki 30g
Rzodkiewka tarta (20g)(4kcal)
Kakao naturalne na mleku 230ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 230ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 04.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 04.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 04.10.2024

Sobota 5.10.2024

Śniadanie
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem3,7 60g (90kcal) / ML. – z jogurtem sojowym6 zamiast serka śmietankowego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal) / W. – ser Gouda7 30g
Ogórek z koperkiem (50g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki z koperkiem 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal)
Pulpety z indyka w sosie śmietanowym1,3,7 (225, w tym 100g mięsa)(343kcal) / ML./ 3 – sos na bazie śmietany sojowej6 / W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g z sosem śmietanowym7 30g
Kasza jęczmienna perłowa (200g) (246kcal)
Brokuły gotowane 120g / 2. – marchewka gotowana na gęsto1 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Śliwki 130g (62 kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Pomidor (50g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Niedziela 6.10.2024

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / W. – kiełbasa sojowa gotowana6,9,11 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2.– bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek topiony 30g 7 (60kcal) / 3. ser Gouda7 30g / ML. ser wegański6 30g
Papryka kolorowa pokrojona (50g)(6kcal) na sałacie (10g)(1kcal)/2. – pomidor bez skórki (50g) (4kcal)
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)/ W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka Colesław7,10 120g (63kcal)/ 2.Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.– zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (60g)(104kcal) / W. – Serek z ziołami 7  (30g)
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Pomidor (30g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu