Menu 21–27.10.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY :
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 21–27.10.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 21.10.2024

Śniadanie
Serek homogenizowany7 (100g)(114kcal)/ ML. jogurt sojowy6 100g
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Ogórek (30g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / ML. – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej / 2 – Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Udziec z indyka w sosie własnym1 (135g, w tym 100g mięsa) (191 kcal)/  9. – mięso 130g/ W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Kasza jęczmienna perłowa1 200g (226kcal)
Sałatka z sałatą lodową, papryką i oliwkami 120g (72 kcal) / 2. – sałatka z sałatą lodową, rzodkiewką i pomidorem bez skórki 120g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g (61 kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Kopytka1,3 na ciepło ze śmietaną7, cukrem i cynamonem (200g/30g/3g/3g) (357 kcal) / ML. – ze śmietaną sojową6 / 6. – bez cukru
Chleb pszenny1 (50g) (129kcal) /6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal) /9. – kiełbasa żywiecka 45g/ W. – jajko gotowane3 1 szt. (50g)
Ogórek z koprem (50g)(7 kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 21.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 21.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 21.10.2024

Wtorek 22.10.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem, truskawkami i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/60g/50g/10g (395 kcal) / ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Obiad
Barszcz czerwony7,9 (300g)(219kcal)/ ML. – zabielana śmietaną sojową 8 (300ml)
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Mizeria 120g (28kcal) /ML. – jogurt sojowy8 zamiast naturalnego / 2. – Surówka z pomidorów bez skórki z jogurtem i koperkiem 120g
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Ser Gouda(30g)(95kcal) / ML. ser wegański6 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Środa 23.10.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Ogórek (30g) (4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką 300ml (180kcal) / ML. zabielana śmietaną sojową6
Bitki wieprzowe w sosie własnym1,3 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Kasza jęczmienna pęczak1 200g (226kcal) / 2. – kasza kuskus1 200g
Surówka z marchwi z nutą pomarańczy 120g (71 kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Śliwki 130g (62 kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Sałatka z jajkiem gotowanym, fasolką i tuńczykiem3,4 100g ( ½ jajka gotowanego (30g), pomidor 20g, ogórek kiszony 15g, fasolka czerwona 10g,  tuńczyk z puszki15g, szczypiorek 5g, oliwa 5g)(112kcal) / 2. – tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka, bez szczypiorku
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g / W. ser wegański6 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem Gouda7
Woda 250ml

Czwartek 24.10.2024

Śniadanie
Jogurt naturalny7 (100g – opakowanie jednostkowe) / ML. – jogurt sojowy6 100g
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Serek typu Capresi7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor 40g z posiekaną cebulką (10g) i szczypiorkiem (5g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli i szczypiorku
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa jarzynowa z fasolką7,9 300ml (166kcal) / ML. zabielana śmietaną sojową6
Bigos z kiełbasą drobiową1,6,9 300g (216kcal) / 9. – kiełbasa drobiowa1,6,9 120g  / 2./W. – bigos z cukinii 300g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Kiwi 130g (78 kcal)

Kolacja
Zapiekanki na bagietce (90g) z pomidorem (30g) i mozzarellą (40g)1,7 (165g)(404 kcal)/ ML. – ser wegański6 zamiast mozzarelli
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(84kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Ogórek (30g) (4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Piątek 25.10.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z tartym jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem1,7,8 40g/150ml/60g/10g/1g(345kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor z koperkiem (50g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g z koperkiem
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z ryżem7,9  210ml /90g (180kcal) / 6. – z ryżem brązowym
Dorsz w panierce 1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(123kcal) /9. – dorsz 150g /2. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2. – Surówka wiosenna z pomidorem bez skórki 120g (65kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / ML. ser wegański6 30g
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML. tofu wędzone6 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Ogórek (30g) (4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Sobota 26.10.2024

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,3,6,7,10,11 30g /9. – szynka z indyka 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Żurek z jajkiem1,3,9 (300 ml, w tym 12,5g jajka)(242 kcal) / 2./W. – Krupnik wegetariański1,9 300ml
Pulpety z indyka w sosie koperkowym1,3,7 (270g, w tym 100g mięsa)(344kcal) / ML./ 3 – sos na bazie śmietany sojowej6 / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z marchewki z nutą chrzanu120g (76 kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Serek topiony 30g 7 (60kcal) / 3. – ser Gouda7 30g / ML. ser wegański6 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Pomidor (30g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 27.10.2024

Śniadanie
Kiełbasa drobiowa na ciepło,3,6,7,9,10,11  (100g)(109kcal)/ 9. – 120g / W. – kiełbasa sojowa6,9,11 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2.– bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal) / W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z czerwonej kapusty 120g (81kcal) / 2. – Puree z kalafiora z koperkiem7 (132g) (69kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g / W. – jajko gotowane3 1 szt. (50g)
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Pomidor (30g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu