Menu 11–17.11.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 11–17.11.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 11.11.2024

Śniadanie
Sałatka z selerem konserwowym, szynką drobiową, ananasem i majonezem1 2 3 6 7 9 10 11  100g (132kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast majonezu/ W. –  Ser Mazdamer7 zamiast szynki (30g)(106 kcal
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha 45g / W. – Serek typu Caprese7 (30g)(40kcal)
Kawa z mlekiem 250ml1,7 (200kcal) /ML.- z napojem owsianym 250ml1 (190kcal) /6./ 3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok z cytryny) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka oraz papryki więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Barszcz czerwony7,9 (300g)(219kcal)/ ML. – zabielana śmietaną sojową 8 (300ml)
Udka pieczone w marynacie ze słodkiej papryki (105g, w tym 100g mięsa)(194 kcal)/ 9. – 130g mięsa / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Ziemniaki gotowane posypane koperkiem 200g (186kcal)
Mizeria7 120g (28kcal)/ ML. – z jogurtem sojowym6 /2.  – Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Pomarańcza 1 szt.

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal/ W. – Serek z ziołami7  (30g)
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Wtorek 12.11.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem, płatkami migdałów i cynamonem1,7,8 40g/150ml/50g/10g/3g (335kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 10g (150 kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g /W. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal)
Pomidor (30g)(4kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa fasolowa9 300ml (182 kcal) / 2. – Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Gulasz w sosie koperkowym 7 (150g/ w tym 100g mięsa z piersi kurczaka)(208kcal) / ML. – sos zabielony śmietaną sojową/ W. – kotlet sojowy6 100g w sosie koperkowym
Kasza gryczana 200g (184kcal)/ 2. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Surówka z selerem, jabłkiem i jogurtem 120g (68kcal)/ ML. – jogurt sojowy 8
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Serdelki drobiowe 2szt (145kcal) 9. – serdelki drobiowe 3szt/ W. – kiełbasa sojowa6,9,11 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek topiony 30g 7 (60kcal) / 3. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g /ML.– ser wegański6 30g
Ogórek kiszony 50g (8kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 12.11.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 12.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 12.11.2024

ŚRODA 13.11.2024

Śniadanie
Jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem3,7 90g, w tym 50g jaj (1 szt.) (131kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g/ W. – Serek z ziołami7  (30g)
Ogórek (20g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną 1,7,9 (300ml) (157 kcal) / ML. – zabielana śmietaną sojową8  /2. – Zupa brokułowa z kaszą bulgur 300ml
Kotlet mielony z łopatki wieprzowej1 133g, w tym 100g mięsa (346 kcal) / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (63kcal) / 2. – zamiast cebuli natka pietruszki
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. / 2. – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Ryba po grecku na zimno 4,9 160g (234kcal) (ryba 80g/warzywa 80g)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g / W.  – Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 13.11.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 13.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 13.11.2024

CZWARTEK 14.11.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek homogenizowany o smaku waniliowym7 (100g)(114kcal)/ ML. jogurt sojowy6 100g
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Ogórek (30g) (4kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) / 2.  –  Zupa koperkowa 300ml (148kcal)
Pierś z indyka w sosie śmietanowym1,7 (150g w tym 100g mięsa) (254kcal)/ 9. – 120g mięsa / ML. –  śmietana sojowa6 zamiast zwykłej /W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kisiel z owoców mrożonych do picia 250ml (89kcal)/ 6./3– bez cukru (66 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Makaron 1 (100g) na ciepło i dodatkiem do wyboru:
– musem truskawkowo-śmietanowym 7 (60g)(288kcal)
– duszoną cebulą z podsmażoną szynką 1,7,8,9,10 (20/60g)(297kcal)
6./3. – makaron pełnoziarnisty / ML. jogurt naturalny zamiast śmietany, serek wegański8 zamiast twarogu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (76kcal) / 9. – szynka wiejska 45g/ W. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal)
Pomidor z posiekaną cebulką (50g)(8kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli
Herbata miętowa (250ml) (15 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 14.11.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 14.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 14.11.2024

Piątek 15.11.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (361 kcal) /ML – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (30g)(4kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa krem z dyni z grzankami z chleba graham1,7  300ml (161 kcal)/ML. – zabielona jogurtem sojowym8
Dorsz w panierce 1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(123kcal) /9. – dorsz 150g /2 – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2. – Puree z kalafiora z koperkiem7 (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 15.11.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 15.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 15.11.2024

Sobota 16.11.2024

Śniadanie
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. – ser Gouda7 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Pomidor (30g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- ser żółty7
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal) /ML. – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Karkówka duszona z cebulką1 (145g, w tym 100g mięsa)(293kcal) / 9. – 130g mięsa / 2. – Pierś z indyka w sosie ziołowym (150g w tym 100g mięsa) (212kcal) / W. – kiełbasa sojowa6,9,11 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z marchewki z nutą chrzanu7 120g (75kcal) / ML. – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek topiony 30g 7 (60kcal) / 3. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g /ML.– ser wegański6 30g
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g / W.  – Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (40g)(13kcal) podana na sałacie 10g / 2. – pomidor bez skórki 40g na sałacie 10g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 17.11.2024

Śniadanie
Sałatka cezar1,7 100g (69kcal) / 2. – pomidor bez skórki /W. – Tofu wędzone 6  (30g)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (76kcal) / 9. szynka wiejska 45g/ W. – Serek z ziołami7  (30g)
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal) / W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Filet z kurczaka panierowany panierce3,7,11 pieczony w piecu konwekcyjno-parowym (120g, w tym 100g mięsa) (252 kcal) / 9. – kotlet 130g /W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z czerwonej kapusty 120g (81kcal) / 2. – Surówka z tartej marchewki z jabłkiem 130g (69kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha 45g / W. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML. tofu wędzone6 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10 kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu