Menu 19–25.05.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu
„Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne produkty m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 19–25.05.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 19.05.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z tartą gorzką czekoladą i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 10g/ 10g/(321kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. szynka delikatesowa 30g
Pomidor (30g)(4cal) /2./3.    – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona (20g)(3kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z fetą (pomidor, oliwki, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / ML. / 3. zabielana śmietaną sojową6/2./3. – Krem z cukinii 7, 9 300ml (148kcal)
Gulasz z udźca indyka z cukinią i marchewką1 (350g, w tym 100g mięsa) (274kcal)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z pomidora, czerwonej cebuli i szczypiorku z dodatkiem oliwy z oliwek (120g) (63kcal) /2./3.  – Surówka z mixu sałat z pomidorami bez skórki i oliwą z oliwek (120g)
Kompot porzeczkowo – jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt./ Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałatka z tuńczykiem 40g, sałatą 15g, pomidorem 30g, ogórkiem kiszonym 20g, nasionami słonecznika 10g i oliwą 5g4 (120g)(160kcal) / 2. – pomidor bez skórki, tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   –szynkówka drobiowa 30g
Herbata zielona 250ml

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Wtorek 20.05.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Gzik7 z dodatkiem szczypiorku, podany na sałacie (30g/5g/10g)(46kcal)/ML. – ser wegański6 30g/ /2./3. – Twarożek bez szczypiorku podany na sałacie7  (30g/10g)(72kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / 3.   – filet z kurczaka 30g
Ogórek (40g)(6kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki na sałacie 40g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Wrap pszenny z jajkiem i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wrap warzywny
Woda 250ml

Obiad
Grochówka na boczku (300ml)(254kcal) /2./3. Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Filet soczysty (103g, w tym 100g mięsa) (225 kcal)/ 9. – 130g mięsa
Kasza gryczana 200g (184kcal) /2./3. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Surówka z pora i ogórka kiszonego  (120g) (67kcal) (42kcal) /2./3. Marchew gotowana na gęsto (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 1 szt. /2./3.    – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Zapiekanki na bagietce z szynką  i serem Gouda 1, 3,6,7,9,10,11  168g / ML. / 3. – ser wegański6
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Papryka czerwona (30g)(3kcal) /2./3.    pomidor bez skórki (30g)
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2./3.      – pomidor bez skórki (20g)
Herbata zielona 250m

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Środa 21.05.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem3,7 60g (90kcal) /ML. – z jogurtem sojowym6 zamiast serka śmietankowego/2./3.  – bez szczypiorku
Szynka dymem wędzona1,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka dymem wędzona 45g/ 3.  – szynka z indyka 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa z fasolki szparagowej 9 300ml
Pierogi leniwe (300g) ze śmietaną i cukrem i musem wiśniowym (50g/3g)1,3,7 (382kcal)  / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8zwykłej / 6. –na mące pełnoziarnistej (300g), bez cukru
Banan 1szt
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Sałatka z pieczoną piersią z kurczaka i Fetą7 100g (121kcal) /ML. – tofu6 30g /2./3.    zamiast ogórka i papryki pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Ser twarogowy w plastrach 7  (30g)(72kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Czwartek 22.05.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka konserwowa 7,9,1230g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Kefir7 (250ml) z nasionami słonecznika8 (10g)(183 kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast kefiru
Ogórek (30g)(3kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona  (20g)(3kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Pomidorowa zupa z makaronem 1,7,9  210ml /90g (180kcal) / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8 /6. z makaronem pełnoziarnistym
Pulpety z indyka w sosie koperkowym7 (350g)(336 kcal) /ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8
Ziemniaki gotowane 200g (154kcal)
Fasola szparagowa gotowana 120g, podawana z bułką tartą z masłem (10/5g) / 6. – bez bułki tartej i masła /  2./3.    – surówka z pomidorów bez skórki z oliwą i bazylią 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Kiwi 130g (78 kcal)

Kolacja
Kieszonki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 1,3,7(315kcal)/ ML. – ser wegański 6 zamiast fety7
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka gotowana 45g
Pomidor (30g)(3kcal) /  2./3.    – pomidor bez skórki (30g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Piątek 23.05.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. –  jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  –Serek z ziołami 7  (30g)(72kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Botwinka z ¼ jajka (12,5g)1,3,9  3,7,9 300ml / ML. / 3. – zabielany śmietaną sojową 8 (300ml)
Dorsz zapiekany w panierce1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(143kcal) / 9.- dorsz 150g /2./3. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z młodej kapusty z oliwą z oliwek 120g (78kcal) /2./3. –Surówka z sałatą i pomidorem bez skórki 120g (43kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt./ Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Sałatka brokułowa z jajkiem gotowanym i Fetą3,(77kcal)/ ML. ser wegański6, jogurt sojowy6
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Sobota 24.05.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jogurt naturalny z domową gramolą i musem z mrożonych truskawek1,7 (130g)(149kcal)/ ML. – jogurt kokosowy8
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(133kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g/ 3.  – filet z kurczaka 30g
Pomidor (30g)(3kcal) /  2./3.    – pomidor bez skórki (30g)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(3kcal) /  2./3.    – pomidor bez skórki (20g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Zupa fasolowa wegetariańska 7,9 300ml (182 kcal) /  2./3.    – Wege krupnik z kaszą jaglaną 9 300ml (148kcal)
Tymiankowe udka pieczone w piecu konwekcyjnym (110g)(128kcal)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z pomidora, czerwonej cebuli i szczypiorku z dodatkiem oliwy z oliwek (120g) (63kcal) / /  2./3.    Surówka z mixu sałat z pomidorami bez skórki i oliwą z oliwek (120g)
Kompot malinowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML.  – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego /2./ 3.  bez szczypiorku
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. filet z kurczaka 30g
Ogórek (50g)(6kcal) /  2./3.    – pomidor z koperkiem (50g)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 25.05.2025

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML./3. – Jajecznica na oleju rzepakowym3 / 2./3.  – bez szczypiorku
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  –szynkówka drobiowa 1,7,9,10,12 30g
Pomidor na sałacie (40g/10g)(6kcal) /  2./3.    – pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy tradycyjny 1,3 (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / 3.  –
pierś z kurczaka pieczona w ziołach 100g
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z młodej kapusty 120g (78kcal) /  2./3.    – Kalafior gotowany 120g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / 3– szynka delikatna 1,7,9,10,12 30g
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  –Twarożek z koperkiem 7  (30g)(72kcal)
Papryka kolorowa (30g)(3kcal) /  2./3.    – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /  2./3.     – pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu