Menu 9–15.06.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu
„Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 9–15.06.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 9.06.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Gzik7 z dodatkiem szczypiorku, podany na sałacie (30g/5g/10g)(46kcal)/ML. – ser wegański6 30g/ /2./3. – Twarożek bez szczypiorku podany na sałacie7  (30g/10g)(72kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. szynka delikatesowa 30g
Ogórek (40g)(5kcal) /2./3. – pomidor bez skórki (40g) (5kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (pomidor bez skórki, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa z młodą kapustą 9 300ml (154kcal) /2./3. – Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Kotlet mielony z cebulą i pieczarkami1 pieczony w piecu konwekcyjno- parowym 133g, w tym 100g mięsa (346 kcal) /2./3. – Kotlet mielony bez cebuli i pieczarek1  pieczony w piecu konwekcyjno- parowym  100g (324 kcal)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt./Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Arbuz 120g

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – szynka z indyka 30g
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g/ 3.    – Serek z ziołami 7  (30g)(72kcal)
Pomidor z cebulką i jogurtem (40g/10g/20g)(15kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 50g z jogurtem / ML. – jogurt sojowy6
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 9.06.2025

Posiłek obiadowy- zupa i owoce (dieta podstawowa) 9.06.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 9.06.2025

Wtorek 10.06.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z tartą gorzką czekoladą i pokrojoną nektarynka1,7,8 40g/ 150ml/ 10g/ 30g (298kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka konserwowa 7,9,1230g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Pomidor  (30g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Krupnik wiosenny 1,9 300ml (234 kcal)
Filet soczysty (103g, w tym 100g mięsa) (225 kcal)/ 9. – 130g mięsa
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Sałata zielona z tartą rzodkiewką, koperkiem oraz oliwą z oliwek (120g)
Kisiel z owoców mrożonych do picia 250ml (89kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Hot dog w podłużnej bułce1 (90g) z ciepłą parówką z indyka1,3,6,7,9,10,11 (1 szt. – 50g) z ketchupem, ogórkiem konserwowym i cebulką (5/10/10g)(429 kcal)/ 2./3.  – bez cebuli, pomidor bez skórki zamiast ogórka
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka akademicka 3,6,7,9,10,11  (30g)(43kcal) / 9. – szynka akademicka 45g / 3. – szynka delikatna 1,7,9,10,1230g
Ogórek na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 10.06.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 10.06.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 10.06.2025

Środa 11.06.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jajko (50g, 1szt) w sosie wiosennym (z rzodkiewką i koperkiem) 3,4,7 (100g)(275kcal)/ ML.– jogurt sojowy6
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  – szynkówka drobiowa 1,7,9,10,12 30g
Pomidor ze szczypiorkiem  (40g/10g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki, bez szczypiorku 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Obiad
Grochówka na boczku (300ml)(254kcal) /2./3.  Krem z cukinii 7, 9 300ml (148kcal)
Makaron z twarogiem1,7 (200/80) i dodatkiem do wyboru:
– musem truskawkowo-śmietanowym (60g)(385kcal) / ML. ze śmietaną sojową6
– duszoną cebulą z podsmażoną szynką (20/60g)(393kcal)
/ 3./6.  – makaron pełnoziarnisty1, jogurt naturalny zamiast śmietany
Banan 1 szt
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Ryba po grecku na zimno 4,9 100g (198kcal) (ryba 50g/warzywa 50g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / 3. –filet z kurczaka 30g
Pomidor (50g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki (50g)
Herbata zielona 250ml

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 11.06.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 11.06.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 11.06.2025

Czwartek 12.06.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka wiejska 45g/ 3szynkówka drobiowa 30g
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Papryka pokrojona w paski na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 300ml (180kcal) /ML. / 3. zabielana śmietaną sojową6
Sztuka mięsa duszona w sosie węgierskim1271 kcal)/ 9. – 130g mięsa /2./3. – schab gotowany z sosem warzywnym  (160g, w tym 100g mięsa)(268 kcal)
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw z oliwą (120g) (103kcal) /2./3. – surówka z pomidorów bez skórki z oliwą i bazylią 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi7 (150/50/30/10g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML.– jogurt kokosowy8 zamiast śmietany/3. – jogurt naturalny zamiast śmietany
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3.filet z kurczaka 30g
Pomidor (50g)(7kcal) /2./3. – pomidor bez skórki (50g)
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 12.06.2025

Posiłek II śniadania (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 12.06.2025

Piątek 13.06.2025

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem posypana orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (400 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (411kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Papryka kolorowa (30g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2./3.  pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Caprese z mozzarellą i oliwkami (pomidor, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) 2- pomidor bez skórki ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Lekka zupa koperkowa z ryżem 7,9 210ml/90g (159 kcal) /ML. / 3. zabielana śmietaną sojową8 /6. – z ryżem brązowym
Dorsz zapiekany w panierce1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(143kcal) / 9.- dorsz 150g /2./3. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) /2./3. – Surówka z sałatą i pomidorem bez skórki 120g (43kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt./ Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Truskawki 100g

Kolacja
Sałatka z burakiem, słonecznikiem, Fetą i dresingiem 100g(71kcal) /ML. ser wegański6 zamiast Fety
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  –Twarożek z koperkiem 7  (30g)(72kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 13.06.2025
Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 13.06.2025
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 13.06.2025

Sobota 14.06.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek homogenizowany o smaku waniliowym7 (opakowanie jednostkowe) (114kcal)/ ML. jogurt sojowy6 100g
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – filet z kurczaka 30g
Ogórek ze szczypiorkiem (40g/10g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2./3. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal) /ML. / 3.  – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Bitki z łopatki wieprzowej w sosie własnym1,3 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa / /2./3. – pierś z kurczaka w sosie własnym 1,3 100g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z pora i ogórka kiszonego  (120g) (67kcal) (42kcal) /2./3. – Marchew gotowana na gęsto (120g)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka gotowana 45g
Gzik7 z dodatkiem szczypiorku, podany na sałacie (30g/5g/10g)(46kcal)/ML. – ser wegański6 30g/ /2./3. – Twarożek bez szczypiorku podany na sałacie7  (30g/10g)(72kcal)
Papryka kolorowa podawana na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 15.06.2025

Śniadanie
Kiełbasa podwawelska na ciepło1,3,6,7,9,10,11 100g (186kcal)/ 9. – kiełbasa 120g/2./3. – kiełbasa drobiowa na ciepło 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka dymem wędzona1,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka dymem wędzona 45g/ 3.   – szynka z indyka 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Udka z kurczaka pieczone w marynacie miodowo musztardowej (105g)(121kcal)/ 9. – 130g mięsa
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Młoda kapusta na ciepło z koperkiem (120g)(62kcal) /2./3. /6. Surówka z jabłka i marchewki ze śmietaną7
Kompot wiśniowo – jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(133kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g /3.  – filet z kurczaka 30g
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML.  – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego /2./ 3.  bez szczypiorku
Papryka kolorowa (30g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2./3.  pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu