Menu 7–13.07.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 7–13.07.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 7.07.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jogurt naturalny z domową granolą i malinami1,7 (130g/15g)(147 kcal)/ ML. – jogurt kokosowy8
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(133kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g /3.  – filet z kurczaka 30g
Ogórek małosolny na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki na sałacie
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (pomidor bez skórki, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa meksykańska z kiełbasą drobiową, kukurydzą i czerwoną fasolą1,6,8 300ml (201 kcal) / 2./3. Zupa jarzynowa z piersią z kurczaka 7,9 (300ml) (125 kcal)
Filet z kurczaka pieczony z cukinią, cebulą i przyprawami (140g, w tym 100g mięsa) (225 kcal)/ 9. – 130g mięsa / 2./3. –  Filet z kurczaka pieczony z cukinią i przyprawami (130g, w tym 100g mięsa)
Młode ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z pomidora, czerwonej cebuli i szczypiorku z dodatkiem oliwy z oliwek (120g) (63kcal) /2./3. –  Surówka z mixu sałat z pomidorami bez skórki i oliwą z oliwek (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt. (130g, 75kcal)/ Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Truskawki 100g

Kolacja
Sałatka z burakiem, słonecznikiem, Fetą i dresingiem 100g(71kcal) /ML. ser wegański6 zamiast Fety
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / 3.   – szynkówka drobiowa 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 07.07.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta bogatobiałkowa) 07.07.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta bogatobiałkowa) 07.07.2025

Wtorek 8.07.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z tartą gorzką czekoladą i pokrojoną nektarynką1,7,8 40g/ 150ml/ 10g/ 30g (298kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / 3. – szynka z indyka 30g
Pomidor  (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Botwinka z ¼ jajka (12,5g)1,3,9  3,7,9 300ml / ML. / 3. – zabielany śmietaną sojową 8 (300ml)
Gulasz wieprzowy1,7 (350g, w tym 100g mięsa)(309kcal) / ML. – ze śmietaną sojową6 zamiast zwykłej /2./3. – gulasz drobiowy1,7 350g
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Surówka z sałaty, papryki i pomidorów ze szczypiorkiem 120g (74kcal) /2./3. – Surówka z sałaty, pomidorów bez skórki z koperkiem i oliwą 120g
Kisiel z owoców mrożonych do picia 250ml (89kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Kolacja
Ryba po grecku na ciepło 4,9 100g (198kcal) (ryba 50g/warzywa 50g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – szynka delikatna 30g
Ogórek (30g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki (30g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 08.07.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 08.07.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 08.07.2025

Środa 9.07.2025

Śniadanie
Jajko (50g, 1szt) w sosie wiosennym (majonez, jogurt, tarta rzodkiewka, koperek)3,7,10 (100g)(251kcal)/ ML.– jogurt sojowy6 /2./3. – w sosie wiosennym bez majonezu7
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. filet z kurczaka 30g
Ogórek małosolny podany z posiekanym porem (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki z koperkiem (40g/10g) (6kcal)
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Obiad
Lekka zupa koperkowa z makaronem1,7,9 210ml/90g (159 kcal) /ML. / 3. zabielana śmietaną sojową8 /6. – z makaronem pełnoziarnistym, zabielana śmietaną sojową8
Dietetyczny bigos z młodej kapusty z kiełbasą drobiową i marchewką 1,6,9 350g (210kcal) / 9. – kiełbasa drobiowa1,6,9 120g  /2./3. – pierś z kurczaka pieczona w ziołach 100g + Sałatka z sosem jogurtowo-koperkowym7 (128kcal)
Młode ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Banan 1 szt
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Melon (pokrojony) 100g

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – szynka delikatesowa 30g
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta bogatobiałkowa) 09.07.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 09.07.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 09.07.2025

Czwartek 10.07.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem podany na sałacie7  (30g/10g/5g/10g)(72kcal) /2./3. – Twarożek bez szczypiorku podany na sałacie7  (30g/10g)(72kcal)
Szynka konserwowa 7,9,1230g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Ogórek (30g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 30g
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa fasolowa9 300ml (182 kcal) /2./3. – Krem z białych warzyw 7,9(300ml) (125 kcal)
Udziec z indyka w sosie własnym1 (135g, w tym 100g mięsa) (191 kcal)/  9. – mięso 130g
Kasza gryczana 200g (184kcal) /2./3. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Surówka z marchewki, pora z jabłkiem z oliwą z oliwek 120g (69kcal)/ 2./3. – Surówka z marchewki z jabłkiem z oliwą z oliwek 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt. (130g, 75kcal)/ Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Kolacja
Młode ziemniaki gotowane (200g) (154kcal) ze skwarkami (30g) i maślanką7 (100g) /ML. jogurt sojowy6/ /2./6. /3.  – zamiast skwarek koperek 10g
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka dymem wędzona1,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka dymem wędzona 45g/ 3.   – szynka z indyka 30g
Pomidor z koperkiem (40g/10g)(6kcal) /2./3. pomidor bez skórki z koperkiem (40g/10g)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta wysokobiałkowa) 10.07.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 10.07.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 10.07.2025

Piątek 11.07.2025

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem posypana orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (400 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (411kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem7 50g (90kcal) podawana na sałacie 10g / ML. – z jogurtem sojowym6 zamiast serka śmietankowego / 2./3. – pasta z koperkiem podawana na sałacie
Pomidor (50g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Caprese z mozzarellą i oliwkami (pomidor, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) 2- pomidor bez skórki ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Wege krupnik z kaszą jaglaną 9 300ml (148kcal)
Dorsz zapiekany w panierce1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(143kcal) / 9.- dorsz 150g /2./3. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki gotowane 200g
Surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka, kopru i oliwy 120g (78kcal) /2./3. – Kalafior gotowany 120g (43kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Podwieczorek
Koktajl z mrożonymi owocami  (100g) i bananem (60g) na jogurcie (150g)(191kcal) / ML. – na jogurcie sojowym6

Kolacja
Sałatka grecka z fasolą czerwoną7 (100g)(65kcal) / ML. ser wegański6 zamiast Fety/ 2./3.    – Sałatka z sałaty, pomidora bez skórki i Fety z oliwą z oliwek (100g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Ser twarogowy w plastrach 7  (30g)(72kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 11.07.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta Łatwostrawna) 11.07.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 11.07.2025

Sobota 12.07.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. –  jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka wiejska 45g/ 3szynkówka drobiowa 30g
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa 7,9 (300ml) (157 kcal) / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8
Sztuka mięsa duszona w sosie węgierskim1271 kcal)/ 9. – 130g mięsa / /2./3. –  sztuka mięsa gotowana z sosem warzywnym  (160g, w tym 100g mięsa)(268 kcal)
Młode ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Miks sałat z plasterkami buraka i ziarnami słonecznika w sosie winegret (120g) (52kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt. (150g, 75kcal)*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka akademicka 3,6,7,9,10,11  (30g)(43kcal) / 9. – szynka akademicka 45g / 3. – szynka delikatna 1,7,9,10,1230g
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML.  – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego /2./ 3.  bez szczypiorku
Ogórek małosolny na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 13.07.2025

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / 3. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3.   – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. filet z kurczaka 30g
Papryka kolorowa (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Ogórek małosolny (20g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 20g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Tymiankowe udka pieczone w piecu konwekcyjnym (110g)(128kcal)
Młode ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Mizeria7 120g / ML.  – jogurt kokosowy8 zamiast naturalnego /2./3.    Sałatka z sosem jogurtowo-koperkowym7 (128kcal)
Kompot wiśniowo – jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt. (150g, 75kcal)*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – szynkówka drobiowa 30g
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Pomidor (50g)(6kcal) /2./3.  pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu