Menu 8–14.09.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 8–14.09.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 8.09.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z tartą gorzką czekoladą i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 10g/ 10g/(321kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. filet z kurczaka 30g
Papryka kolorowa (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2./3. –   pomidor bez skórki 20g
Herbata zielona z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z fetą (pomidor, oliwki, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa 7,9 (300ml) (157 kcal) / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8
Pulpety z indyka w sosie koperkowym7 (350g)(336 kcal) / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8
Ziemniaki gotowane 200g (154kcal)
Surówka z papryki i pomidorów ze szczypiorkiem 120g (74kcal) /2./3. –  Pokrojone pomidory bez skórki z koperkiem i oliwą 120g
Kompot porzeczkowo – jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt. (130g, 75kcal)/ Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Brzoskwinia 1 szt

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałatka z tuńczykiem 40g, sałatą 15g, pomidorem 30g, ogórkiem kiszonym 20g, nasionami słonecznika 10g i oliwą 5g4 (120g)(160kcal) / 2./3. – pomidor bez skórki, tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – szynka delikatesowa 30g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 08.09.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 08.09.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 08.09.2025

Wtorek 9.09.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek homogenizowany o smaku waniliowym7 (opakowanie jednostkowe) (114kcal)/ ML. jogurt sojowy6 100g
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / 3. – filet z kurczaka 30g
Pomidor  (50g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Wrap pszenny z jajkiem i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wrap warzywny
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2./3. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal) /ML. / 3.  – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Bitki z łopatki wieprzowej w sosie własnym1,3 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa / /2./3. – udka z kurczaka w sosie własnym 1,3 100g
Ryż 200g (232kcal) / 6.  – ryż brązowy 200g
Surówka z pora i ogórka kiszonego  (120g) (67kcal) /2./3. –  Surówka z sałatą i pomidorem bez skórki 120g (43kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Kolacja
Hot dog w podłużnej bułce1 (90g) z ciepłą parówką z indyka1,3,6,7,9,10,11 (1 szt. – 50g) z ketchupem, ogórkiem konserwowym i cebulką (5/10/10g)(429 kcal)/ 2./3.  – bez cebuli, pomidor bez skórki zamiast ogórka
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka akademicka 3,6,7,9,10,11  (30g)(43kcal) / 9. – szynka akademicka 45g / 3. –szynka z indyka 30g
Papryka kolorowa pokrojona na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 09.09.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 09.09.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 09.09.2025

Środa 10.09.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jajko (50g, 1szt) w sosie wiosennym (z rzodkiewką i koperkiem) 3,4,7 (100g)(275kcal)/ ML.– jogurt sojowy6
Szynka konserwowa 7,9,1230g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Ogórek (50g)(6kcal) /2./3. –   pomidor bez skórki (50g)
Herbata zielona z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną perłową1,9 300ml (234 kcal)
Knedle z jagodami 1,3 (350g)(433kcal) podane z musem z jogurtu i cynamonu7 (50g)(30kcal) / ML. –z jogurtem kokosowym8/ 6.  –Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z farszem twarogowym i musem z truskawek 1,3,7 (350g)(260kcal)
Banan 1szt
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Kolacja
Sałatka cezar1,7 100g (69kcal) /ML. ser wegański/ /2./3. –  pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Serek z ziołami 7  (30g)(72kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 10.09 2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 10.09.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 10.09.2025

Czwartek 11.09.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – szynka delikatesowa 30g
Ser Salami7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Ser twarogowy w plastrach 7  (30g)(72kcal)
Papryka kolorowa (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Ogórek (20g)(3kcal /2./3. pomidor bez skórki 20g
Herbata zielona z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Lekka zupa koperkowa z makaronem1,7,9 210ml/90g (159 kcal) /ML. / 3./ 6.z makaronem pełnoziarnistym, zabielana śmietaną sojową8
Pałki z kurczaka z cytryna i rozmarynem (110g)(269kcal)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z pomidora, czerwonej cebuli i szczypiorku z dodatkiem oliwy z oliwek (120g) (63kcal) / /2./3. –  Surówka z mixu sałat z pomidorami bez skórki i oliwą z oliwek (120g)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Kolacja
Jabłka zapiekane pod kruszonką1,3,7 100g
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka wiejska 45g/ 3szynkówka drobiowa 30g
Pomidor z koperkiem (45g/5g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki z koperkiem
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 11.09.2025

Posilek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 11.09.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 11.09.2025

Piątek 12.09.2025

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g/ 3.    – Twarożerk7  (30g)(72kcal)
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa grochowa wegetariańska9 300ml (182 kcal) /2./3. – Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką7 300ml (180kcal)
Dorsz zapiekany w panierce w piecu konwekcyjno-parowym 1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(143kcal) / 9.- dorsz 150g /2./3. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki gotowane 200g
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,10 120g (72kcal) / 3. – z jogurtem naturalnym7 /ML.- ze śmietaną sojową8 /2.  – surówka z tartej marchewki, natki pietruszki, soku z cytryny i oliwy (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt. (130g, 75kcal)/ Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Banan 1szt

Kolacja
Feta z pomidorami, słonecznikiem i oliwą7 (30g/ 65g/ 10g / 5g) (166kcal) / Ml. – tofu6 zamiast Fety /2./3. –  pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 12.09.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 12.09.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 12.09.2025

Sobota 13.09.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem7 50g (90kcal) podawana na sałacie 10g / ML. – z jogurtem sojowym6 zamiast serka śmietankowego / /2./3. –  pasta z koperkiem podawana na sałacie
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka gotowana 45g
Ogórek kiszony  (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / /ML. zabielana śmietaną sojową6/2./3. – Krem z białych warzyw 7,9(300ml) (125 kcal)
Udka z kurczaka z chrupiącą skórką pieczone w piecu konwekcyjno-parowym (105g, w tym 100g mięsa) (252 kcal) / 9. – mięso 130g
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Podwieczorek
Jabłko 1 szt. /2./3. –  jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta twarogowa ze słodką papryką 40g/ 9. – pasta 65g / ML. – pasta z tofu6 40g
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / 3.   –filet z kurczaka 30g
Pomidor na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata z rumianku z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 14.09.2025

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / 3. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3.   – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. szynkówka drobiowa 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki (50g)
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy tradycyjny 1,3 (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / 3.  
pierś z kurczaka pieczona w ziołach 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka, kopru i oliwy 120g (78kcal) /2./3. –  Sałatka z sosem jogurtowo-koperkowym7 (128kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt. (150g, 75kcal)*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka konserwowa 7,9,1230g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Ogórek z drobno posiekanym porem (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu