Menu 22–28.09.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 22–28.09.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 22.09.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kefir7 (250ml) z mielonymi orzechami 8 (10g)(183 kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast kefiru
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. filet z kurczaka 30g
Papryka kolorowa (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2./3. –   pomidor bez skórki 20g
Herbata zielona z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z ryżem 7,9  210ml /90g (180kcal) /ML. / 3./ 6.z brązowym ryżem, zabielana śmietaną sojową8
Pierś z kurczaka w sosie serowo-szpinakowym7 (215g, w tym 100g mięsa) /ML. / 3.– sos z serem wegańskim6 i śmietaną sojową6
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z marchwi i selera z oliwą z oliwek 9 120g
Kompot porzeczkowo – jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt. (130g, 75kcal)/ Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Jabłko 1 szt. /2./3. – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Sałatka z selerem konserwowym, szynką drobiową, ananasem i majonezem1 2 3 6 7 9 10 11  100g (132kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML.– jogurt sojowy6 zamiast majonezu /2./3. –  jogurt naturalny7 zamiast majonezu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek kanapkowy7 (30g)(42kcal) / 9. – serek kanapkowy7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 22.09.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 22.09.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 22.09.2025

Wtorek 23.09.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z tartą gorzką czekoladą i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 10g/ 10g/(321kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka akademicka 3,6,7,9,10,11  (30g)(43kcal) / 9. – szynka akademicka 45g / 3. – szynkówka drobiowa 30g
Pomidor  (50g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem Gouda7
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2./3. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal) /ML. / 3.  – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Kotlet mielony z cebulą i pieczarkami1 pieczony w piecu konwekcyjno- parowym 133g, w tym 100g mięsa (346 kcal) /2./3. –  Kotlet mielony bez cebuli i pieczarek1  pieczony w piecu konwekcyjno- parowym  100g (324 kcal)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z pora i ogórka kiszonego  (120g) (67kcal) /2./3. – Surówka z sałatą i pomidorem bez skórki 120g (43kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Kolacja
Długa zapiekanka1 (90g) z pieczarkami (30g), serem (30g), ketchupem (5g) i majonezem (5g)(160g) (385 kcal)/ /2./3. – Zapiekanka (90g) z mozzarellą (30g), ziołami (5g) i pomidorem bez skórki (30g)1,7 (376 kcal)/ ML. – ser wegański6 /6.  – na grahamce
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  – filet z kurczaka1,6,9 (30g)
Papryka kolorowa pokrojona (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 23.09.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 23.09.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 23.09.2025

Środa 24.09.2025

Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka dymem wędzona1,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka dymem wędzona 45g/ 3.  – szynka delikatna 30g
Makrela w sosie pomidorowym 4, 10  (60g)(82kcal) / ML. / 3. – kurczak po grecku (60g)
Ogórek kiszony (50g)(6kcal)/ 2./3. –  pomidor bez skórki (50g)
Herbata zielona z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Węgierska zupa z cieciorką i kiełbasą1,6,9 300ml (212 kcal)/ 2./3. Krupnik wegetariański1,9 300ml
Naleśniki z farszem twarogowym i prażonym jabłkiem z cynamonem 1,3,7 (350g)(242kcal)/ ML. – farsz z tofu naturalnego i jogurtu sojowego na słodko6 / 6.  – Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z farszem twarogowym i prażonym jabłkiem z cynamonem 1,3,7 (350g)(260kcal)
Surówka z marchwi i ananasa (120g)(102kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt. (150g, 75kcal)*

Podwieczorek
Nektarynka 1 szt

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Salami7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g /ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Ser twarogowy w plastrach 7  (30g)(72kcal)
Szynka konserwowa 7,9,1230g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Papryka kolorowa pokrojona na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki na sałacie Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.09.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 24.09.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 24.09 2025

Czwartek 25.09.2025

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem posypana orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (411 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6.– Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / 3.   –filet z kurczaka 30g
Pomidor z koperkiem i oliwą (40g/5g/5g)(15kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki z oliwą i koperkiem (40g/5g/5g)
Herbata zielona z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) / 2./3. –  Zupa koperkowa 300ml (148kcal)
Kotlet de Volaille z masłem i pietruszką pieczony w piecu konwekcyjno-parowym 1,3,7(140g w tym 100g mięsa)(250kcal)/ 9. –mięso 130g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Marchew zasmażana (120g) / 6. Kalafior gotowany 120g (43kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Kolacja
Bułeczki drożdżowe z jabłkami 2 szt (320kcal) / 6.  – Bułeczki na mące pełnoziarnistej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) /3.  –szynka z indyka 30g
Ogórek z koperkiem (45g/5g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki z koperkiem
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 25.09.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 25.09.2025

Posilek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 25.09.2025

Piątek 26.09.2025

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML./3. – Jajecznica na oleju rzepakowym3 / 2./3.  – bez szczypiorku
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek kanapkowy7 (30g)(42kcal) / 9. – serek kanapkowy7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Ogórek na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z fetą (pomidor, oliwki, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Barszcz czerwony7,9 (300g)(219kcal)/ ML. / 3. – zabielany śmietaną sojową 8 (300ml)
Filet z miruny panierowany 1,3,4,9 (110g, w tym 100g ryby)(144kcal) / 9.- miruna 130g /2./3. –  filet z miruny gotowany na parze w cytrynie i natce pietruszki (110g, w tym 100g ryby)
Ziemniaki gotowane 200g
Surówka z kapusty pekińskiej i warzyw (120g) (47kcal) /2./3. –   Surówka z selera i jabłka z jogurtem 7,9 120g (43kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt. (130g, 75kcal)/ Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Banan 1szt

Kolacja
Sałatka ze świeżych warzyw z fasolką czerwoną 100g (121kcal)/ /2./3. –  pomidory bez skórki podane na sałacie z prażonym słonecznikiem i oliwą 100g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Serek z ziołami 7  (30g)(72kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 26.09.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 26.09.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 26.09.2025

Sobota 27.09.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jogurt naturalny z domową granolą z musem z malin1,7 (130g/15g)(147 kcal)/ ML. – jogurt kokosowy8
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka gotowana 45g
Ogórek (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (124kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Grochówka na boczku (300ml)(254kcal) /2./3. –  Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym7 (200g, w tym 100g mięsa) (185 kcal) /9. – mięso 130g/ ML./ 3. – ze śmietaną sojową6 zamiast zwykłej
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,10 120g (72kcal) / 3. – z jogurtem naturalnym7 /ML.- ze śmietaną sojową8 /2.  – surówka z tartej marchewki, natki pietruszki, soku z cytryny i oliwy (120g)
Kompot malinowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem7 50g (90kcal) / ML. – z jogurtem sojowym6 zamiast serka śmietankowego / 2./3. –  pasta z koperkiem
Szynka akademicka 3,6,7,9,10,11  (30g)(43kcal) / 9. – szynka akademicka 45g / 3. –filet z kurczaka 30g
Ogórek kiszony na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata z rumianku z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 28.09.2025

Śniadanie
Kiełbasa podwawelska na ciepło1,3,6,7,9,10,11 100g (186kcal)/ 9. – kiełbasa 120g/2./3. – kiełbasa drobiowa na ciepło 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek kanapkowy7 30g / ML. ser wegański6 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki (50g)
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy tradycyjny 1,3 (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / 3.  –
pierś z kurczaka pieczona w ziołach 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt. (150g, 75kcal)*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9,10,12  (30g) (78kcal) / 9. – szynka wiejska 45g/ 3.   – szynka delikatesowa 30g
Pasta twarogowa ze słodką papryką 40g/ 9. – pasta 65g / ML. – pasta z tofu6 40g
Ogórek z drobno posiekanym porem (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu