Menu 6–12.10.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 6–12.10.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 6.10.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML.  – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego /2./ 3.  bez szczypiorku
Szynkówka z indyka 1,7,8,9,10 (30g)(45 kcal)/ 9. – szynkówka 45g
Papryka kolorowa (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 20g
Herbata zielona z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z fetą (pomidor, oliwki, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa meksykańska z kiełbasą drobiową, kukurydzą i czerwoną fasolą1,6,8 300ml (201 kcal) /2./3.
Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Schab duszony w sosie węgierskim1271 kcal)/ 9. – 130g mięsa /2./3. – schab gotowany z sosem warzywnym  (160g, w tym 100g mięsa)(268 kcal)
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Surówka Colesław7,10 120g (63kcal)/ /2./3. – Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot porzeczkowo – jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. /2./3. –  jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Galaretka drobiowa z warzywami 150g3 z sokiem z cytryny/octem 5g(do wyboru) (128kcal) /2./3. –  bez groszku / 9. – 200g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) /3.  – szynka delikatna1,6,9 (30g)
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 06.10.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 06.10.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 06.10.2025

Wtorek 7.10.2025

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem posypana orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (411 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6.– Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / 3. – filet z kurczaka 30g
Papryka kolorowa (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Pomidor  (20g)(3kcal) /2./3. –   pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Wrap pszenny z jajkiem i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wrap warzywny
Woda 250ml

Obiad
Zupa szczawiowa z ¼ jajka (12,5g)3,7,9 300ml (112kcal) / ML./ 3.   – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej
Pałki z kurczaka z cytryna i rozmarynem (110g)(269kcal)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,10 120g (72kcal) / 3. – z jogurtem naturalnym7 /ML.- ze śmietaną sojową8 /2.  – surówka z tartej marchewki, natki pietruszki, soku z cytryny i oliwy (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt. (130g, 75kcal)/ Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Kolacja
Ryba po grecku na ciepło 4,9 160g (234kcal) (ryba 80g/warzywa 80g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(69kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g/ 3. – szynkówka drobiowa 30g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 07.10.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 07.10.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 07.10.2025

Środa 8.10.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta twarogowa ze słodką papryką na liściu sałaty (40g/10g)/ 9. – pasta 65g / ML. – pasta z tofu6 40g na liściu sałaty 10g
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / 3.   –filet z kurczaka 30g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2./3. –   pomidor bez skórki (50g)
Herbata zielona z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną perłową1,9 300ml (234 kcal)
Pyzy z mięsem i duszoną cebulką1,3 300g1,3,7 (347kcal) //2./3. –   Piersi z indyka w sosie pomidorowym1,3,7 (225, w tym 100g mięsa)(343kcal) z ziemniakami gotowanymi 200g
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Śliwki 100g. /2./3. –  jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Sałatka cezar1,7 100g (69kcal) /ML. ser wegański/ /2./3. –  pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g/ 3.    –Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 08.10.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna niskotłuszczowa) 08.10.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna niskotłuszczowa) 08.10.2025

Czwartek 9.10.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kefir7 (250ml) z mielonymi orzechami 8 (10g)(183 kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast kefiru
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. filet z kurczaka 30g
Pomidor z czerwoną cebulką i oliwą (40g/5g/5g)(15kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki z oliwą i koperkiem (40g/5g/5g)
Herbata zielona z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa brokułowa 7,9 (300ml) (157 kcal) /ML./ 3.  – zabielana śmietaną sojową8
Filet z kurczaka panierowany 3,7,11 (120g, w tym 100g mięsa) (277 kcal) ) /9. – mięso 130g/2./3. – Filet z kurczaka w ziołach na parze (100g)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z marchwi i selera z oliwą z oliwek 9 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Kolacja
Długa zapiekanka1 (90g) z pieczarkami (30g), serem (30g), ketchupem (5g) i majonezem (5g)(160g) (385 kcal)/ /2./3. –  Zapiekanka (90g) z mozzarellą (30g), ziołami (5g) i pomidorem bez skórki (30g)1,7 (376 kcal)/ ML. – ser wegański6 /6.  – na grahamce
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka gotowana 45g
Ogórek z koperkiem (45g/5g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki z koperkiem
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 09.10.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 09.10.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 09.10.2025

Piątek 10.10.2025

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek kanapkowy7 (30g)(42kcal) / 9. – serek kanapkowy7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa krem z dyni z grzankami z chleba graham1,7  300ml (161 kcal)/ ML. / 3.– zabielana śmietaną sojową8
Dorsz w sosie cytrynowym4,7,10 (215g, w tym 100g ryby)(167kcal)/ML.  – zabielany śmietaną sojową8 / 9.- dorsz 150g
Ziemniaki gotowane 200g
Surówka z kapusty pekińskiej i warzyw (120g) (47kcal) /2./3. –  Kalafior gotowany 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt. (130g, 75kcal)/ Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Brzoskwinia 1 szt

Kolacja
Sałatka grecka7 z dodatkiem oliwy(100g) / ML. ser wegański6 zamiast Fety/2./3. –  bez skóry
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Salami7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.   – Ser twarogowy w plastrach 7  (30g)(72kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta wysokobiałkowa) 10.10.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 10.10.202

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 10.10.2025

Sobota 11.10.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jogurt naturalny z siekanymi orzechami i musem z malin 1,7 (130g/10g/10g)(141 kcal)/ ML. – jogurt kokosowy8
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) /3.  – szynka delikatna 1,7,9,10,12 30g
Ogórek (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2./3. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal) /ML. / 3.  – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Pierś z indyka w sosie pieczeniowym1 (150g w tym 100g mięsa) (212kcal)
Ziemniaki gotowane (200g) (154kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) /2./3. –  Marchew gotowana na gęsto 120g (43kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt. (150g, 75kcal)*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / 3. – szynka z indyka 30g
Gzik7 z dodatkiem szczypiorku, podany na sałacie (30g/5g/10g)(46kcal)/ML. – ser wegański6 30g/ /2./3. – Twarożek bez szczypiorku podany na sałacie7  (30g/10g)(72kcal)
Pomidor (50g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 50g
Herbata z rumianku z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 12.10.2025

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML./3. – Jajecznica na oleju rzepakowym3 / 2./3.  – bez szczypiorku
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – szynka delikatesowa 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki (50g)
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy tradycyjny 1,3 (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / 3.  –
pierś z kurczaka pieczona w ziołach 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kapusty z dodatkiem jabłka, kopru i oliwy 120g (78kcal) / 2./3.  – Sałatka z sosem jogurtowo-koperkowym7 (128kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9,10,12  (30g) (78kcal) / 9. – szynka wiejska 45g/ 3.   – szynka delikatesowa 30g
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g/ 3.    – Twarożerk7  (30g)(72kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (50g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki (50g)
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu