Menu 06–12.05.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 06–12.05.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 06.05.2024

Śniadanie
Jaglanka na ciepło z bananem i truskawkami (70g/30g/30g))(122 kcal)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g
Ogórek (20g) (3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g (5kcal)
Pomidor (30g) (5kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Kalafiorowa z ziemniakami7,9 300ml (180kcal)
Kotlet mielony z łopatki wieprzowej1 (135g, w tym 100g mięsa)(363kcal)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z czerwonej kapusty 120g (51kcal) / 2. – surówka z tartej marchwi z oliwą i natką pietruszki 120g (43kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Dietetyczne leczo z kiełbasą drobiową, 3,6,7,9,10,11  (250g) (188kcal)
Chleb graham1 (50g)(116kcal)
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha 3,6,7,9,10,11  30g (93kcal)/ 9. – kiełbasa krakowska 45g
Pomidor (20g)  (3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 06.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 06.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 06.05.2024

Wtorek 07.05.2024

Śniadanie
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem3,7 (60g)(76kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka śmietankowego
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)Sałata 5g (1kcal)
Szynka delikatna, 3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Pomidor  30g (5 kcal) / 2.– pomidor bez skórki 30g (7kcal)
Ogórek 20g (3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g (5kcal)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Węgierska zupa z cieciorką i kiełbasą 300ml3,6,7,9,10,11  (212 kcal)/ 2./3. – zupa z filetem z kurczaka 100g, bez cieciorki i cebuli
Gulasz drobiowy z cukinią (350g w tym 100g mięsa)) (255kcal)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek  130g (69kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Kiwi 130g (61kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)//6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy7 (30g)(71kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Polędwica sopocka1,6,9  30g (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Pomidor (50g)(9kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 07.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 07.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 07.05.2024

ŚRODA 08.05.2024

Śniadanie
Sałatka z pomidorami, mozzarellą i oliwkami 7 (145g)(184kcal)/ 2. – pomidor bez skórki /ML. – zamiast mozzarelli ser wegański6
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska 1,3,6,7,9,10,11  (30g) (26kcal)/ 9. – Wędzonka 45g
Sałata 5g (1kcal)
Ogórek 30g (4 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową1,7,9 300 ml (166kcal) /ML. – zabielana śmietaną sojową8
Eskalopki wieprzowe duszone w sosie musztardowym1,3,10 (180g, w tym 100g mięsa)(324kcal/ ML. – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Kasza gryczana 200g (184kcal) / 2. – kasza kuskus 1200g
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ogórkiem kiszonym7 120g (31kcal) / 2. – Surówka z selerem, jabłkiem i jogurtem7,9 120g (48kcal) / ML. – jogurt kokosowy zamiast naturalnego
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Śledzie w sosie tatarskim3,4,7 (220g, w tym 80g śledzia)(291kcal)/ 2. – zamiast śledzia dorsz pieczony4, bez kaparów /ML. – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6
Ogonówka,6,9  30g (42kcal)
Chleb graham1 (50g)(116kcal)
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pomidor  (50g) (9kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g (6kcal)
Sałata 5g (1kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 08.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 08.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 08.05.2024

CZWARTEK 09.05.2024

Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z pokrojonym bananem1,7 40g/150ml/30g (250kcal) /ML.- na mleku roślinnym6,8 (50g/200 ml) (239 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Sałata 5g (1kcal)
Kiełbasa żywiecka,3,6,7,9,10,11  30g (91kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g
Ogórek 50g (7kcal)
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną,1,7,9 (300 ml) (218 kcal)  /ML. – zabielana śmietaną sojową8
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą drobiową1 3,6,7,9,10,11  (405g)(334kcal) / 6. /3 –makaron pełnoziarnisty zamiast zwykłego / 2. – makaron w sosie pomidorowym z kiełbasą i pieczarkami1
Jabłko 130g (65kcal)/ 2. – Jabłko pieczone 130g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Serek wiejski 1 (150g) ze szczypiorkiem (5g) / ML. – tofu 6 120g /9. – Serek wiejski1 200g Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Salceson 3,6,7,9,10,11   (30g) (97kcal) / 2./ 3. – Szynka z indyka 1,6,9  30g (25kcal)/
Papryka czerwona drobno pokrojona (50g)(16kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 09.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 09.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 09.05.2024

Piątek 10.05.2024

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) (z jarzyn gotowanych do sałatki, nie z rosołu) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Serek śmietankowy7 30g(71kcal) / ML. – serek wegański6 30g
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Botwinka z jajkiem3,7,9 300ml (181 kcal) / ML. – zabielana jogurtem roślinnym6,8
Koperkowy dorsz pieczony w piecu konwekcyjnym4 (135g, w tym 100g ryby)(134kcal) /9. – dorsz4 150g
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i kukurydzą 7 (120g) (43kcal) / 2.  – Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką, oliwą i koperkiem (120g) (62kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Cukiniowe placki z piekarnika1,3,7 250g (238kcal)/ ML. – na mleku owsianym1
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (15g) (19 kcal)
Ser Gouda7 (30g) (95kcal) / ML. – ser wegański6 (30g)
Pomidor (50g) (9kcal) /  2. – pomidor bez skórki (50g)
Sałata (5g) (1kcal)
Kakao naturalne na mleku 230ml1,7 (154kcal)/ML.- na napoju owsianym 230ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 10.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 10.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 10.05.2024

Sobota 11.05.2024

Śniadanie
Serek homogenizowany7 150g (170kcal) / ML. – jogurt sojowy6 150g / 6.–  serek wiejski7 100g
Chleb pszenny 1 (50g)(129 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(68kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g
Sałata 5g (1 kcal)
Pomidor 20g (3kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Tarta rzodkiewka 30g (5kcal)
Herbata z rumianku 250ml

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Żurek z białą kiełbasą1, 3,6,7,9,10,11  300ml (243kcal) / 2. – Zupa brokułowa7,9 (300ml) (125 kcal)
Strogonow ze schabu7,10 (350g, w tym 100g mięsa) (274kcal) / ML. –  śmietana sojowa8 zamiast zwykłej
Kasza jęczmienna pęczak 200g (226kcal)/ 2.– kasza kuskus1 200g (234kcal)
Kiwi 130g (78kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Wiosenne pomidory z cebulką i fetą 7310g (131 kcal) / 2. – pomidor bez skórki, bez cebuli / ML. – tofu wędzone6 zamiast fety, jogurt sojowy6 zamiast zwykłego
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)
Szynka delikatna,3,6,7,9,10,11  (30g) (37kcal)/ 9. – szynka 45g
Tarta rzodkiewka 20g (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 12.05.2024

Śniadanie
Parówki gotowane,3,6,7,9,10,11 80g/ 9. – 100g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Serek typu Capresi 7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor 50g (9kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal)/ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal)
Filet z udka pieczony w ziołowej marynacie (100g)(169kcal)
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Mizeria7 120g / ML. – jogurt kokosowy zamiast naturalnego / 2. – Sałata zielona z jogurtem7 (60/15g)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)//6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Polędwica sopocka1,6,9  30g (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Papryka czerwona pokrojona 50g (16kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu