Menu 1.11–7.11.2023

Dieta podstawowa (1)

Zestawienie obejmujące diety: łatwostrawna (2), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6) chleb razowy zamiast pszennego; kompot bez cukru, bogatobiałkowa (9), bezmleczną (ML) masło roślinne zamiast mixu tłuszczowego.

Produkty i potrawy mogą zawierać alergeny: 1 – gluten, 3 – jaja, 4 – ryby i skorupiaki, 5 – orzechy ziemne i inne orzechy, 6 – soję, 7 – mleko i produkty pochodne, 9 – seler, 10 – gorczycę, 11 – sezam, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

TABELA SKŁADNIKÓW

Środa 1.11.2023

Śniadanie
● Płatki owsiane z siemieniem lnianym na mleku 40/200g1,7 (279kcal) ML- na napoju sojowym 40/200g1,6 (232kcal)
● Szynka Gotowana 30g1,6,9 (32kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Chleb pszenny 50g1 (129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 50g (114kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Jogurt naturalny 180g7 (121kcal)

Obiad
● Zupa pomidorowa z makaronem 90g/210ml (245kcal)1,3,7,9
● Pieczone udka kurczaka w złocistej skórce ze słodkiej papryki 150g (239kcal) 2– bez skórki 150g (188kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z pora i marchwi 120g7,10 (78kcal) 2– surówka z marchwi i pietruszki z olejem i koperkiem 120g (59kcal)
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt. (120kcal)

Kolacja:
● Pasztet pieczony 60g1,6,9 (188kcal) 2– szynkówka drobiowa 60g1,6,9 (86kcal)
● Ogórek kiszony 50g (5kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb pszenny 100g1 (258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Chleb razowy 80g (175kcal)1
● Masło 5g (38kcal)7
● Ser Gouda 15g7 (48kcal)

Kaloryczność i wartości odżywcze diet:
1- 2346,1 kcal, B: 100,9g, W: 295,7g (C: 22,6g), T: 88,7g (NKT: 22,5g), F: 26,3g, S: 2833,5g
2- 2114.8 kcal, B: 96g, W: 295.1g (C: 24,1g), T: 65.7g (NKT: 15.8g), F: 27.2g, S: 2510g
6- 2299.6 kcal, B: 97g, W: 291g (C: 31,1g), T: 89.2g (NKT: 22.5g), F: 34.8g, S: 2839.5g
9- 2387.1 kcal, B: 104.7g, W: 300.2g (C: 22.2g), T: 89.6g (NKT: 23.2g), F: 26.3g, S: 2873.5g
ML- 2311.3 kcal, B: 99.7g, W: 290g (C: 19,4g), T: 87.7g (NKT: 20.1g), F: 27.2g, S: 2806.9g

 

Czwartek 2.11.2023

Śniadanie
● Pierś Miodowa 60g1,6,9 (86kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Chleb pszenny 100g1 (258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Kakao 250ml7 (200kcal) ML- Kakao na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Jogurt pitny naturalny 330g7 (211kcal)

Obiad
● Krupnik 300ml1,9 (239kcal)
● Kotlety pożarskie 150g1,3,9 (338kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z kolorowej papryki, pomidora i cebuli z dodatkiem koperku 120g (94kcal) 2– marchewka z groszkiem 120g1,7 (92kcal)
● Kompot jabłkowo-agrestowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt. (120kcal)

Kolacja:
● Sałatka z selerem konserwowym, szynką drobiową, jajkiem, ananasem, kukurydzą i koperkiem 200g1,3,6,7,9,10 (216kcal) 2– z selerem naciowym, bez kukurydzy 6- bez ananasa
● Chleb pszenny 100g1 (258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6. – chleb razowy 100g1 (227kcal) zamiast pszennego

II Kolacja
● Chleb razowy 80g (175kcal)1
● Masło 5g (38kcal)7
● Szynka drobiowa 15g1,6,9 (22kcal)
● Papryka 10g (4kcal)

Kaloryczność i wartości odżywcze diet:
1- 2529,5 kcal, B: 130,3g, W: 317,7g (C: 24,7g), T: 75,7g (NKT: 10,6g), F: 25,4g, S: 4123,6g
2- 2535.5 kcal, B: 132.1g, W: 344.6g (C: 26,6g), T: 74.9g (NKT: 12g), F: 27.9g, S: 3754.4g
6- 2461.8 kcal, B: 125.1g, W: 335g (C: 36,7g), T: 76.4g (NKT: 10.6g), F: 37g, S: 4131.4g
9- 2676.5 kcal, B: 147g, W: 347.5g (C: 26.8g), T: 82.1g (NKT: 13.2g), F: 25.4g, S: 4669.6g
ML- 2519.2 kcal, B: 126g, W: 344.2g (C: 24,7g), T: 75.5g (NKT: 8.1g), F: 25.5g, S: 4140g

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 02.11.2023

Posiłek obiadowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 02.11.2023

Drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 02.11.2023

Piątek 3.11.2023

Śniadanie
● Kasza manna na mleku z dodatkiem sosu z owoców leśnych 300/20ml 1,7 (234kcal) 6- owsianka na mleku z dodatkiem sosu z owoców leśnych 40g//200ml/20g (269kcal) 1,7 ML – owsianka na napoju sojowym z dodatkiem sosu z owoców leśnych 40g//200ml/20g (246kcal)1,7
● Ser twarogowy 30g 7 (40kcal) ML – hummus 30g 6 (98kcal)
● Pomidor na liściu sałaty 50g (10kcal) 2- pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb pszenny 50g 1 (129kcal)
● Mix 10g 7 (72kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 50g (114kcal) 1 zamiast pszennego
9- dodatkowo jogurt naturalny 100g 7 (60kcal)

II Śniadanie
● Jogurt naturalny 180g 7 (121kcal)

Obiad
● Barszcz ukraiński 300ml 9 (169kcal) 2– barszcz czerwony 300ml 9 (101kcal)
● Panierowana miruna skropiona cytryną 140g 1,3,4 (217kcal) 2– pieczona miruna 120g 4 (107kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z jabłka, pora i ogórka kiszonego 120g (32kcal) 2– surówka z marchewki i pietruszki skropiona olejem 120g (93kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt. (116kcal)

Kolacja:
● Mix 20g 7 (144kcal)
● Chleb pszenny 100g 1 (258kcal)
● Ser Gouda 60g7 (188kcal) 2- ser twarogowy 60g 7 (80kcal) ML- smalczyk z fasoli i jabłka 60g 1,6,10,11 (139kcal)
● Sałatka jarzynowa 100g 7,9 (111kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Chleb żytni na zakwasie 80g (175kcal) 1
● Masło 5g (37kcal) 7
● Kiełbasa krakowska 1,3,6,7,9,10,11 (47kcal)
● Ogórek 15g (2kcal)

Kaloryczność i wartości odżywcze diet:
1- 2255.5 kcal, B: 105.2g, W: 295.5g (C: 22,5g), T: 75.9g (NKT: 22.8g), F: 25.7g, S: 3368.4g
2- 2092.6 kcal, B: 97.3g, W: 291.1g (C: 24,4g), T: 63.7g (NKT: 16g), F: 27.3g, S: 2473.9g
6- 2234.1 kcal, B: 103g, W: 290.9g (C: 32,8g), T: 78.8g (NKT: 23.2g), F: 36.1g, S: 3375.3g
9- 2315.5 kcal, B: 108.8g, W: 300.6g (C: 22,5g), T: 78.7g (NKT: 24.9g), F: 25.7g, S: 3414.4g
ML- 2226.4 kcal, B: 87.3g, W: 302.2g (C: 30,8g), T: 76.9g (NKT: 12.2g), F: 32.3g, S: 2910.1g

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 03.11.2023

Posiłek obiadowy (dieta łatwostrawna) 03.11.2023

Drugie danie (dieta łatwostrawna) 03.11.2023

Sobota 4.11.2023

Śniadanie
● Polędwica sopocka 60g1,3,6,7,9,10,11 (74kcal)
● Chleb pszenny 100g1 (258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Pomidor z koperkiem 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (9kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego
9- dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Jogurt pitny truskawkowy 330ml7 (264kcal)
6- jogurt pitny naturalny 330ml

Obiad
● Zupa z dyni 300ml (118kcal)9
● Sztuka mięsa wieprzowego (łopatka) duszona w sosie pieczeniowym 150g (w tym 100g mięsa) (167kcal)
● Kopytka 200g1,3,7 (294kcal)
● Modra kapusta na ciepło 120g7 (66kcal) 2 – buraczki na ciepło 120g (50kcal)
● Kompot jabłkowo-rabarbarowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt. (75kcal)

Kolacja:
● Serek grani 100g7 (117kcal) ML- tofu wędzone 60g6 (42kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb pszenny 100g1 (258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Chleb żytni bez drożdży 80g1 + masło 5g7 + ser Gouda 15g7 + ogórek kiszony 15g (262kcal)

Niedziela 5.11.2023

Śniadanie
● Jajko z sosem tatarskim 1szt./20g1,3,7,10 (120kcal) 2– jajko w sosie koperkowym 1szt./20g3,7 (110kcal)
● Szynkówka z indyka 30g1,6,9 (43kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb pszenny 100g1 (258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Kakao 250ml7 (200kcal) ML- kakao na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal) 7

II Śniadanie
● Gruszka 1szt. (75kcal)

Obiad
● Rosół z makaronem i pietruszką (podane osobno) 100g/200ml1,3,9 (260kcal)
● Pierś z kurczaka panierowana z sezamem 120g (272kcal) 1,3,11 2– duszona pierś kurczaka (bez panierki) 100g (98kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z fasolki szparagowej z papryką i cebulką 120g (44kcal) 2– fasolka szparagowa gotowana 120g (40kcal)
● Kompot truskawkowy 250ml (70kcal)
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Kolacja:
● Pierś Miodowa 30g1,6,9 (43kcal)
● Ser Tylżycki 30g7 (94kcal) ML– ser wegański 30g1,6,10,11 (88kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb pszenny 100g1 (258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Chleb żytni bez drożdży 80g1 + masło 5g7 + ser twarogowy 30g7 + ogórek 15g (265kcal)

Poniedziałek 6.11.2023

Śniadanie
● Ryż z jabłkiem i cynamonem na jogurcie 100/30/150g7 (242kcal) ML- na jogurcie sojowym6
● Krakowska parzona 30g1,6,7,9,10,11 (57kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Chleb pszenny 50g1 (129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal) 1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Jogurt pitny truskawkowy 330ml7 (264kcal)
6- jogurt pitny naturalny 330ml

Obiad
● Zupa kalafiorowo-koperkowa z kaszą manną 300ml (165kcal) 1,7,9
● Gulasz drobiowy z cebulą i koprem 200g1 (w tym 100g mięsa) (175kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka ze świeżych warzyw (pomidor, papryka, ogórek, mix sałat) z sosem winegret 120g10 (96kcal) 2– sałata w sosie jogurtowo-ziołowym 120g7 (26kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt. (75kcal)

Kolacja:
● Sałatka śledziowa z jarzynami i buraczkami 150g3,4,9,10 (w tym 60g ryby) (221kcal) 2– mintaj zapiekany w jarzynach 150g4,9,10 (w tym 60g ryby) (117kcal)
● Szynka konserwowa 30g1,6,7,9,10,11 (52kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb pszenny 100g1 (258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Chleb żytni bez drożdży 80g1+ masło 5g7 + kiełbasa krakowska 15g1,3,4,9,10 + papryka 15g (262kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 06.11.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 06.11.2023
Drugie danie (dieta podstawowa) 06.11.2023

Wtorek 7.11.2023

Śniadanie
● Ser twarogowy w plastrach 60g7 (80kcal) ML- hummus 60g6 (196kcal)
● Dżem truskawkowy 30g1,11 (42kcal) 6- dżem bez dodatku cukru 30g1,11 (36kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g
● Chleb pszenny 100g1 (258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Kawa zbożowa na mleku 250ml1,7 (143kcal) ML- kawa zbożowa na napoju owsianym 250ml1 (127kcal)
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Banan 1szt. (116kcal)

Obiad
● Zupa ogórkowa 300ml (109kcal) 7,9 2– zupa selerowa 300ml7,9 (97kcal)
● Pierogi z mięsem polane masłem z natką pietruszki 350g1,3,7 (756kcal)
● Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta, ogórek kiszony, papryka, pomidor, cebula) 120g7,10 (96kcal) 2– surówka z marchewki i ananasa 120g (99kcal)
● Kompot jabłkowy 250ml (70kcal)
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Kolacja:
● Kiełbasa Żywiecka 60g1,6,9 (86kcal)
● Ogórek kiszony 50g (5kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb pszenny 100g1 (258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6. – chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Chleb żytni bez drożdży 80g1 + masło 5g7 + ser Morski 15g7 + papryka 15g (265kcal)

Drugie śniadanie (dieta podstawowa) 07.11.2023

Posiłek obiadowy – zupa (dieta łatwostrawna) 07.11.2023

Drugie danie i podwieczorek (dieta łatwostrawna) 07.11.2023

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu