Menu 1–6.02.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), bez mięsa (BM).

ALERGENY :
1 – zboża zawierające gluten, 2 – skorupiaki i produkty pochodne, 3 – jaja i produkty pochodne, 4- ryby i produkty pochodne, 5 – orzeszki ziemne (arachidowe), 6 – soja i produkty pochodne, 7 – mleko i produkty pochodne, 8 – orzechy, 9 – seler i produkty pochodne, 10 – gorczyca i produkty pochodne, 11 – nasiona sezamu i produkty pochodne, 12 – dwutlenek siarki.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 1–6.02.2024

CZWARTEK 01.02.2024

Śniadanie
Owsianka z jabłkiem i makiem7 (377 kcal) (90/250g) /2.– mleko bez laktozy, jabłko tarte / zamiast maku siemię lniane 6. -zamiast maku siemię lniane 10.- zamiast mleka napój roślinny6,8
Chleb graham1 (139kcal) (60g)
Masło7 (75kcal) (10g) /
Polędwica z indyka1,9,10 (32kcal) (30g) / 9. – polędwica (48 kcal) (45 g)/ BM. – zamiast wędliny ser żółty7 (95 kcal)(30g)
Pomidor- 60g/ 2.– bez skórki
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Śniadanie
Bułka żytnia 65g1 + masło 5g7 + ser Gouda 15g7 + papryka 15g (273kcal) 2- bułka pszenna1, liść sałaty
Woda (250ml)

Zupa
Zupa warzywna z fasolką szparagową i ziemniakami7,9 (235 kcal)(350 ml) / 2. – bez fasolki szparagowej/ ML– zamiast jogurtu zwykłego jogurt roślinny6,8 / BM. – zupa na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy (350ml)

II danie
Gulasz ze schabu z sosem pieczarkowym (100/60)7/ BM. –zamiast schabu miruna4 (73 kcal)(100g)
Kasza pęczak (200g)1
Surówka z selera i jabłka7,9 (120g) (516 kcal)/ 2. – gulasz ze schabu w sosie koperkowym7 (100/60g) + ziemniaki (200g) + surówka b/z / (494 kcal)/ 9. – schab (194 kcal) (150g)/ ML– sos pieczarkowy na bazie jogurtu roślinnego6,8
Pomarańcza (75kcal) (160g) / 2. -Banan (116 kcal)(120g)
Jabłko 1szt
Kompot wiśniowy (100 kcal) / 6.– bez cukru

Kolacja
Chleb graham1 (231 kcal) (100g)
Pasta z twarogu7 z rzodkiewką (70g) (309 kcal) / 2.– z koperkiem /10. – pasta z twarogu7 (100g)/ ML– zamiast twarogu ser tofu6 , zamiast jogurtu naturalnego roślinny6,8
Ogórek (6 kcal) (40g)/ 2.– pomidor bez skórki (8 kcal) (40g)
Masło7 (150 kcal) (20g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 01.02.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 01.02.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 01.02.2024

Piątek 02.02.2024

Śniadanie
Chleb mieszany1 (chleb razowy / pszenny) (239 kcal) (100g)/2. – chleb graham zamiast razowego/ 6. – zamiast pszennego razowy1
Jajka na twardo3 (120 kcal) (100g/ 1,5 szt.)/ 2.– jajka na miękko/ 9. – jajka na twardo (180 kcal) (150g / 2 szt.)
Masło (150 kcal) (20g)
Pomidor z posiekaną cebulą/ porem (6 kcal /5 kcal) (40/15g)/ 2. – bez skórki, bez cebuli
Kakao na mleku7 (159kcal) (250 ml)/ 2. –mleko bez laktozy/ ML– napój roślinny6,8

II Śniadanie
Jogurt naturalny7 (45 kcal) (75g), płatki owsiane wcześniej namoczone (35 kcal)(10g)
Woda 250ml

Zupa
Zupa pomidorowa z ryżem7,9 (330 kcal)(350 ml)/ ML– zamiast jogurtu naturalnego – roślinny6,8 / BM. – zupa na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy (350ml)

II danie
Pieczony dorsz4 (120g) w musztardzie10,
Ziemniaki (200g),
Surówka z marchewki (120g) (454 kcal)/ 2. – dorsz pieczony bez musztardy/9. – pieczony dorsz w musztardzie (141 kcal) (150g)
Pomarańcza ½ szt
Kompot owocowy z owoców leśnych (100 kcal)/ 6. – bez cukru (80 kcal)

Kolacja
Placki z kaszy jaglanej z jabłkami1,3,7 (200g) z jogurtem i cukrem7 (44 kcal)(40g) (420 kcal)/ 9. – jogurt naturalny (84 kcal) (80g)
Masło (150 kcal) (20g)
Pomidor z z posiekaną cebulą/ porem (6 kcal /5 kcal) (40/15g)/ 2. – bez skórki, bez cebuli
Chleb mieszany1 (chleb razowy / pszenny) (239 kcal) (100g)/2. – chleb graham zamiast razowego/
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 02.02.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 02.02.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 02.02.2024

Sobota 03.02.2024

Śniadanie
Polędwica sopocka1,9,10 (38kcal) (30g) / 9. – polędwica sopocka (56 kcal) (45g) / BM. – zamiast wędliny ser żółty7 (95 kcal)(30g)
Ser twarogowy, półtłusty7 (66kcal) (50g) / 2. – ser twarogowy, chudy7 (49 kcal) (50g)/ 9. – ser twarogowy chudy (74 kcal) (75g)/ ML– ser sojowy, tofu6 (76 kcal) (50g)
Chleb żytni razowy1 (91kcal) (40g) / 2. – chleb graham7 zamiast razowego (40g)
Chleb pszenny1 (155kcal) (60g)/ 6. – chleb pełnoziarnisty1 zamiast pszennego
Masło (150kcal) (20g)
Ogórek (6kcal) (40g) / 2. – pomidor bez skóry 40g
Pomidor (11kcal) (60g)/ 2. – bez skórki 60g (razem 100g)
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata owocowa (250ml)

II Śniadanie
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1
Woda 250ml

Zupa
Zupa fasolowa (294kcal) (350 ml)/ 2. – krem z pietruszki i marchewki7 (275 kcal) (350ml)/ BM. – zupa na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy (350ml)

II danie
Spaghetti1 drobiowe z sosem pomidorowym i szpinakiem (100/60g) (476 kcal) / 6. – makaron razowy zamiast białego/ 9. – mięso drobiowe (108 kcal) (130g)
Jabłko (100kcal) (200g) / 2. – bez skórki/ BM. – zamiast mięsa fasola czerwona (121 kcal)(100g)
Banan 1szt
Kompot malinowy (100 kcal) / 6. – bez cukru (80 kcal)

Kolacja
Chleb żytni razowy1 (238kcal) (100g) /2. – chleb pszenny zamiast razowego
Masło7 (150kcal) (20g)
Ser gouda7 (107kcal) (30g) / 2. – ser twarogowy, chudy (49 kcal)(50g)/ 9. – ser twarogowy chudy (74 kcal) (75g)/ ML– szynka konserwowa, wieprzowa9,10 (36kcal) (30g)
Papryka czerwona (19kcal) (60g) / 2. – pomidor bez skórki 60g
Ogórki kiszone (4kcal) (40g) / 2. – zamiast kiszonego sałata 40g
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Niedziela 04.02.2024

Śniadanie
Gotowana kiełbasa z indyka1,9,10 na ciepło (191 kcal) (100g) / 9.– kiełbasa (230 kcal) (120g)/ BM. – zamiast kiełbasy z indyka kiełbasa roślinna1,9,10 (299 kcal)(100g)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – chleb pełnoziarnisty1
Masło7 (150 kcal) (20g)
Ogórek (6 kcal) (40g) / 2.– pomidor bez skórki
Rzodkiewka (5 kcal) (30g)/ 2.– tarta
Sałata (1kcal) (5g)
Kawa zbożowa1 z mlekiem7 (37 kcal) (250 ml)/ 2.– mleko bez laktozy
Banan (117 kcal) (120g) / 6.– jabłko (100 kcal) (200g)

II Śniadanie
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Zupa
Rosół drobiowy z makaronem1,9 (254 kcal) (350ml)/ BM. – zupa-krem z pieczonych warzyw korzeniowych z kurkumą9 (268 kcal)(350ml)

II danie
Pieczone kotlety mielone1,3 (100g)/ BM. – zamiast kotletów z mięsa Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami (311kcal) (150g)
Ziemniaki (200g)
Surówka z kapusty pekińskiej (120g) (623 kcal) /2. – pulpety drobiowe (150g) w sosie jogurtowym (60g)1,7 z i surówką z sałaty (499 kcal)/ 9. – pieczone kotlety mielone (400 kcal) (150g)
Jabłko 1szt.
Kompot jabłkowy (100kcal)/ 6. – bez cukru (80 kcal)

Kolacja
Chleb razowy1 (136kcal) (60g) /2. – zamiast razowego pszenny
Pasta twarożkowo-tuńczykowa z majerankiem3,7 (80 kcal) (60g)/ 9. – pasta twarożkowo- tuńczykowa (100 kcal) (80g)/ ML– zamiast twarogu ser tofu6
Ogórek kiszony (7 kcal) (60g) / 2. – pomidor bez skórki
Sałata (1 kcal) (5g)
Masło7 (150kcal) (20g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Poniedziałek 05.02.2024

Śniadanie
Jaglanka z kefirem7 i gruszką (80g/230g), pestki słonecznika (5g) (316 kcal)/ ML– zamiast kefiru jogurt roślinny6,8
Bułki wrocławskie1 (147kcal) (50g)/ 6. – zamiast bułek chleb pełnoziarnisty1
Polędwica z kurczaka (28 kcal) (30g)/ 9. – polędwica z kurczaka (42 kcal) (45g)/ 9. i ML. –
ser sojowy, tofu6 (30kcal) (20g)
Masło (75kcal) (10g)
Papryka czerwona (19 kcal) (60g)/ 2. – pomidor bez skórki
Sałata (1kcal) (5g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Śniadanie
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Zupa
Krupnik z pulpetami drobiowymi (40g)1,3,9 (287 kcal)(350 ml)/ ML– zamiast śmietany śmietanka roślinna6,8 / BM. – zamiast pulpetów mięsnych pulpety z fasoli czerwonej (65 kcal) (40g) (350ml)

II danie
Smażony mintaj4 (120g)
Ziemniaki (200g)
Mizeria7 (120g) (465 kcal)/ 2. – mintaj pieczony, mizeria na jogurcie bez laktozy7/ 9. – mintaj4 (108 kcal) (150g)
Mandarynka 1szt
Kompot wieloowocowy (100kcal)/ 6. – bez cukru (80 kcal)

Kolacja
Frankfurterki na ciepło1,9,10 (290kcal) (100g) / 2. – parówki z indyka3,9,10 (220 kcal) (100g)/ BM. – zamiast frankfurterek kiełbaski roślinne1,9,10 (299 kcal)(100g)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Masło7 (150kcal) (20g)
Ketchup (10kcal) (10g) i/lub musztarda10 (17kcal) (10g)/ D.L. – bez musztardy
Pomidor (11kcal) (60g) 2. – bez skórki
Sałata (1kcal) (5g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Posiłek II śniadania (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 05.02.2024
Posiłek obiadowy (dieta podstawowa) 05.02.2024

Wtorek 06.02.2024

Śniadanie
Pasta jajeczna3,7 (157 kcal) (60)/2. – zamiast majonezu jogurt naturalny bez laktozy7/ 9. – pasta jajeczna (273 kcal) (80g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6.– zamiast chleba pszennego razowy1
Chleb graham1 (139kcal) (50g)
Pomidor (11kcal) (60g)/ 2. – pomidor bez skórki
Masło7 (150kcal) (20g)
Sałata (1 kcal) (5g)
Kawa zbożowa1 z mlekiem7 (37 kcal) (250 ml)/ 2.– mleko bez laktozy

II Śniadanie
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
Woda 250ml

Zupa
Barszcz ukraiński z fasolą7,9 (318 kcal) (350 ml)/ 2. – krem z buraka7,9 z kostką z tofu6 (265 kcal) (350ml)/ B.NB– zamiast jogurtu naturalnego jogurt roślinny6,8 / BM. – zupa na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy (350ml)

II danie
Spaghetti1 z łopatką mieloną i sosem pomidorowym (100/60g) (520 kcal) / 2. – zamiast łopatki kurczak/ 9. – łopatka z sosem (130/60g) / BM. – zamiast łopatki soczewica (164 kcal) (100g)
Kompot jabłkowy (100kcal)/ 6. – bez cukru (80 kcal)
Banan 1szt

Kolacja
Sałatka z makaronem1, kalarepą, pomidorem i szynką (100g) (151 kcal)/ 2.- bez czosnku, kalarepa tarta/ 6.– makaron pełnoziarnisty1/ BM. – zamiast szynki ser twarogowy półtłusty7
Polędwica sopocka1,9,10 (38kcal) (30g) / 9. – polędwica sopocka (56 kcal) (45g) / BM. – zamiast wędliny ser żółty7 (95 kcal)(30g)
Chleb graham1 (139kcal) (50g)/ 2. – chleb (100g) (239 kcal)
Masło7 (150 kcal) (10g)
Papryka czerwona (6 kcal) (30g) / 2.– pomidor bez skórki
Herbata z cytryną (250 ml)

II Kolacja
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 06.02.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 06.02.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 06.02.2024

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu