Menu 10–16.06.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML)

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 10–16.06.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 10.06.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem, truskawkami i orzechami włoskimi1,7,8 40g/200ml/30g/20g/10g (427kcal)/ ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g
Ogórek (30g)(4 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona (20g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (mix sałat, pomidor, papryka, ogórek, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor bez skórki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) / 2. –  Pomidorowa zupa z makaronem1,9  210ml /90g (165kcal)
Strogonow ze schabu7,10 (350g, w tym 100g mięsa) (274kcal) / ML. –  śmietana sojowa8 zamiast zwykłej
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Sałata zielona z ogórkiem małosolnym, szczypiorkiem i olejem (120g)(64kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny 1 (50g)(129 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy 1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(68kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g
Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (50g)(9kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 10.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 10.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 10.06.2024

Wtorek 11.06.2024

Śniadanie
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta twarogowa ze szczypiorkiem7 (60g)(101kcal) /ML. – Pasta z wędzonego tofu ze szczypiorkiem6 60g
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Tarta rzodkiewka (20g) (5 kcal) połączona z jogurtem (10g)(6kcal)
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa brokułowa7,9 (300ml) (125 kcal) /ML. – zabielana śmietaną sojową8
Udziec z indyka w sosie koperkowym1 (170g, w tym 100g mięsa/70g sosu) (191 kcal)/  9. – mięso 130g
Kasza jęczmienna pęczak1 200g (226kcal)/ 2. – kasza kuskus1 200g
Surówka z czerwonej kapusty 120g (47kcal) / 2. –  surówka z buraczków z natką pietruszki i oliwą 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Arbuz bez skóry 130g (47kcal)

Kolacja
Makaron z cukinią (40g), pieczarkami (20g), szpinakiem (50g), oliwą (5g) i fetą (30g)1,7 (235g) (210kcal) / ML. – zamiast fety ser wegański6
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 11.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 11.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 11.06.2024

ŚRODA 12.06.2024

Śniadanie
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem3,7 (60g)(76kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka śmietankowego
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Tarta rzodkiewka (40g)(7 kcal) połączona z jogurtem (20g)(12kcal) i posiekanym szczypiorkiem (5g)
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty BM- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Obiad
Meksykańska zupa z fasolką i kaszą,1 ,9 300ml (200kcal)/ 2. –bez fasolki
Naleśniki z farszem twarogowym i sosem ze zmiksowanych,1, 7 (350g)(247kcal)/ ML. – farsz z tofu naturalnego na słodko6 / 9. – twaróg 100g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g (65kcal) / 2. – Jabłko pieczone 150g

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor 50g (8kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g (5kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 12.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 12.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 12.06.2024

CZWARTEK 13.06.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z truskawkami1,7,8 40g/150ml/30g (236kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,3,6,7,9,10,11  (30g) (26kcal)/ 9. – Wędzonka 45g
Ogórek (50g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (50g) (4kcal)
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną1,7,9 (300ml) (111 kcal) /ML. – zabielana śmietaną sojową8 / 2. – zupa brokułowa z kaszą jaglaną7,9
Pierś z indyka w sosie pieczeniowym (150g w tym 100g mięsa) (212kcal)/ 9. – 120g mięsa
Kopytka1,3 200g (296kcal)
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką 120g (63kcal) / 2.– surówka z tartej marchewki z oliwą 120g) / 2. – surówka z pomidorków i bazylii 120g
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Sałatka caprese z nasionami słonecznika7 135g (218kcal) / ML.- zamiast mozzarelli tofu wędzone 6 60g / 2. – pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 13.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 13.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 13.06.2024

Piątek 14.06.2024

Śniadanie
Jajka w jogurtowym sosie wiosennym3, 7 (jaja gotowane 50g/jogurt naturalny 50g/ koperek 5g/szczypiorek 5g) (142kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Papryka kolorowa drobno pokrojona (30g)(10kcal) podawana na sałacie (10g)– 2. – pomidor bez skórki
Kakao naturalne na mleku 230ml1,7 (154kcal)/ML.- na napoju owsianym 230ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) 2- pomidor bez skórki ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Grochówka wegetariańska9 300ml (220kcal) / 2. – wegetariański krupnik jaglany9 300ml (237 kcal)
Ryba w panierce z płatków owsianych 1, 3, 4 (120g, w tym 100g ryby)(147kcal) /9. – dorsz4 150g
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z pora i jabłka 7 (120g) (63kcal)/ 2.  –  Surówka z marchwi i jabłka 120g (65kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Pomarańcza 130g (61kcal)

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda7 (30g) (95kcal) / ML. – ser wegański6 (30g)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor (50g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata z rumianku 250ml

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 14.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 14.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 14.06.2024

Sobota 15.06.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab pieczony 1,6,9   (30g)(52kcal) / 9. Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Mozzarella w plastrach7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (50g)(9kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa jarzynowa z fasolką9 300ml (166kcal) / 2. – zupa jarzynowa bez fasolki
Medaliony wieprzowe duszone w sosie koperkowym1,3,7(195g)(265kcal) /ML. – sos zabielony śmietaną sojową8
Surówka wiosenna 120g (65kcal) / 2. – z pomidorem bez skórki
Kasza gryczana 200g (184kcal) / 2. – kasza jaglana 200g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g (65kcal) /2. – Jabłko pieczone 150g

Kolacja
Rollo z tortilli pełnoziarnistej na ciepło z duszonym kurczakiem i warzywami (60g/50g/70g)1, 9,12 (marchew, cukinia, brokuł, kalafior)(180g) (296kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Szynka wiejska3,6,7,9,10,11  (30g) (38 kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Niedziela 16.06.2024

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11 (80g)(154kcal)/ 9. – 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pomidor pokrojony, podawany na sałacie (40g/10g) (11kcal) /2. – pomidor bez skórki
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal)/ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Mizeria7 120g / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast naturalnego / 2. – Sałata zielona z jogurtem120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha 3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Ogórek małosolny (50g) (5kcal) /2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu