Menu 11–17.03.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), niskobiałkowa (10), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – zboża zawierające gluten, 2 – skorupiaki i produkty pochodne, 3 – jaja i produkty pochodne, 4- ryby i produkty pochodne, 5 – orzeszki ziemne (arachidowe), 6 – soja i produkty pochodne, 7 – mleko i produkty pochodne, 8 – orzechy, 9 – seler i produkty pochodne, 10 – gorczyca i produkty pochodne, 11 – nasiona sezamu i produkty pochodne, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 11–17.03.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 11.03.2024

Śniadanie
Zupa ryżowa na mleku7 z cynamonem (50g/200 ml) (162 kcal)/ 6. – ryż brązowy
Szynkówka drobiowa1,7,9,10 (58kcal) (30g)
Chleb żytni razowy1 (114 kcal) (50g)/ 2./3. – zamiast razowego graham1
Masło7 (75 kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka czerwona na sałacie (13 kcal) (60g)/ 2./3. – Pomidor bez skórki
Herbata z rumianku (250ml)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Zupa
Zupa wiśniowa z makaronem, zabielana jogurtem1,7 (208 kcal) (300 ml)/ 10./ML. – zamiast jogurtu zwykłego jogurt kokosowy8
II danie
Fasolka bo bretońsku z mięsem z ud kurczaka z majerankiem (150g)
Ziemniaki puree z dodatkiem masła7 (200g)
Surówka z tartej marchewki z jabłkiem (120g) (610 kcal)
2./3. – zamiast fasolki gulasz z ud kurczaka z pomidorami (100g/60g) (497 kcal)/ 10. – gulasz z ud kurczaka w sosie własnym (60g/60g)
Banan (120g) (117 kcal)
Kompot wieloowocowy (100kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Zapiekanka z kaszy gryczanej i warzyw, posypane serem7 (150g) (249 kcal)/ ML. – zamiast sera żółtego ser tofu6
Chleb graham1 (117kcal) (50g)
Serek naturalny – Bieluch7 (38kcal) (30g)/ ML. – paprykarz szczeciński4,7,9,10 (30g) (54 kcal)
Rzodkiewka (11kcal) (30g)/ 2./3. – pomidor bez skórki (30g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów 10, ML– bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 11.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 11.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 11.03.2024

Wtorek 12.03.2024

Śniadanie
Pasta z makreli z jajkiem i cebulką3,4,7 (60g) (146 kcal)/ 2./3. – Pasta z twarogiem7 i szczypiorkiem (60g) (72kcal)/ ML. – Polędwica sopocka1,9,10 (75 kcal) (60g) (60g)/ 10. – pasta z twarogiem i szczypiorkiem (30g)
Bułka grahamka1 (131kcal) (50g)
Bagietka krojona1 (147 kcal) (50g)/ 6. – bagietka pełnoziarnista1
Pomidor ze szczypiorkiem (60g) (12 kcal) / 2./3. – pomidor bez skórki/ 10. – ogórek zielony
Herbata owocowa (250 ml)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty BM– ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Zupa
Zupa marchewkowa z kaszą jęczmienną i natką pietruszki1,7,9 (301 kcal) (300 ml)/ ML/ 10. – zamiast śmietany śmietana/jogurt roślinny6,8
II danie
Drobiowe pulpety1 (z kurczaka) w sosie jogurtowym1,7 (100g /60g)/ 10/ ML. – sos na jogurcie kokosowym8
Ziemniaki tłuczone z koperkiem (200g)
Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i kukurydzy na dressingu z oliwą (120g) (558 kcal) / 2./3. – surówka z buraczków z jabłkiem i oliwą (120g)/ 9. – pulpety (130g)/ 10. – pulpety (60g)
Kompot malinowy (100kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Banan 1szt.*

Kolacja
Bułka grahamka1 (131kcal) (50g)
Bagietka krojona1 (147 kcal) (50g)/ 6. – bagietka pełnoziarnista1
Polędwica sopocka1,9,10 (60g) (75 kcal) / 9. – polędwica (75 g) (88 kcal)/ 10. – polędwica (30g) (38 kcal)
Papryka kolorowa (60g) (18 kcal) / 2./3. – pomidor bez skórki
Sałata (5g) (1 kcal)
Masło (20g) (150 kcal) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 12.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 12.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 12.03.2024

ŚRODA 13.03.2024

Śniadanie
Jajecznica3 na maśle7 ze koperkiem (2 jajka, 100g) (215 kcal)/ 9. – jajecznica z 3 jaj (275 kcal)/ 10. – jajecznica z 1 jajka i 1 białka3 (155 kcal)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6. – zamiast pszennego graham1
Chleb pełnoziarnisty1 (93 kcal) (50g)
Masło ekstra7 (75kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (11kcal) (60g)/ 2.3. – bez skórki / 10. – ogórek
Sałata (1 kcal) (5g)
Kawa zbożowa1 z mlekiem7 (37kcal) / 3. – mleko odtłuszczone / 10. / ML– zamiast mleka napój roślinny6,8

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Zupa
Zupa brokułowa z ziemniakami7,9 (255 kcal) (300 ml) 2./3. – zamiast śmietany jogurt7 / ML. / 10. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Smażony morszczuk4 w otrębowej panierce1,3 (130g)
Ziemniaki posypane koperkiem (200g)
Surówka z jabłka i marchewki z dodatkiem natki pietruszki (120g) (465 kcal)/ 2./3. –ryba pieczona w piekarniku zamiast smażenia na oleju (130g) / 9. – morszczuk (150g)/ 10. – morszczuk pieczony (80g)
Kompot wiśniowy (100kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2./3. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło ekstra7 (150kcal) (20g)
Dżem morelowy, niskosłodzony (47kcal) (30g)
Ser gouda7 (95kcal) (30g)/ 2./3. – szynka z kurczaka1,9,10 (37kcal) (30g)/ 9. – szynka z kurczaka (51 kcal) (45g)/ 10. – szynka z kurczaka (15g)
Ogórek (E: 8kcal) (60g) / 2./3. – tarta rzodkiewka
Herbata z rumianku (250ml)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 13.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 13.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 13.03.2024

CZWARTEK 14.03.2024

Śniadanie
Pasta twarogowa z czosnkiem7 (69kcal) (60g) / 2./3. ML./10. – zamiast twarogu i jogurtu ser tofu6 z jogurtem roślinnym6,8 (62 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego razowy1
Masło ekstra7 (150kcal) (20g)/ 3. – 10g (75 kcal)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka kolorowa (11 kcal) (60g)/ 2./3. – pomidor bez skórki / 10. – ogórek zielony
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata zielona (250ml)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Zupa
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną1,7,9 (295 kcal) (300ml)/ 2./3. – zamiast pieczarek kalafior/ 10. – zupa gotowana na wywarze jarskim, zabielana jogurtem roślunnym6,8
II danie
Gulasz drobiowy w sosie własnym1 (100g/60g)
Ziemniaki z natką z pietruszki (200g)
Surówka z marchewki i pietruszki z dodatkiem oliwy (120 kcal) (472 kcal) /9. – mięso drobiowe (120g)/ 10. – mięso drobiowe (60g)
Gruszka (120g) (70 kcal) / 2./3. – pieczona z cynamonem
Kompot truskawkowy (100 kcal)/ 6./10 – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Banan 1szt.*

Kolacja
Ryż z wiśniami pod pierzynką (184kcal) (150g)/ 6. – ryż brązowy, danie bez cukru
Szynkówka drobiowa1,7,9,10 (57kcal) (30g) /9. – szynkówka (45g)/ 10. – ser sojowy, tofu6 (30g) (46 kcal)
Masło7 (10g) (45 kcal)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6. – chleb razowy1 /10. – sam graham
Pomidor (6 kcal) (30g)/ 2./3. –bez skórki
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2– chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 14.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 14.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 14.03.2024

Piątek 15.03.2024

Śniadanie
Zupa mleczna7 z makaronem typu nitki1 (200ml /50g) (182 kcal)/ 3. – mleko odtłuszczone/ 10./ ML. – zamiast mleka krowiego napój roślinny6,8
Chleb graham1 (114 kcal) (50g)
Ser żółty7 (30g) (98 kcal)/ 10. – ser sojowy (45 g) (68 kcal)
Masło7 (75 kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor ze szczypiorkiem (7 kcal) (30g)/ 2./3. – pomidor bez skórki
Sałata (1kcal) (5g)
Herbata owocowa (250 ml)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Zupa
Jarska zupa grochowa z ziemniakami z dodatkiem oliwy i natki pietruszki9 (281 kcal)(300 ml) /2./3./10. – zamiast grochu zupa jarska na drobno krojonej fasolce szparagowej z ziemniakami9 (259 kcal) (300 ml)
II danie
Dorsz pieczony (120g) w warzywach (marchew, pietruszka, cebula) (120g)
Ziemniaki z koperkiem (200g)
/2.3. – bez cebuli/ 9. – dorsz (150g)/ 10. – dorsz (80g)
Kompot jabłkowy (100 kcal) (250 ml) / 6. – bez cukru
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Twarożek na jogurcie z rzodkiewką i szczypiorkiem (60g /30g) (116 kcal) / ML. – pasta z tofu z jogurtem roślinnym6,8 , rzodkiewką i szczypiorkiem (60g / 30g) (60 kcal)
Chleb graham1 (114kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6.– zamiast pszennego graham1
Masło7 (150kcal) (20g) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek kiszony (4kcal) (30g)/ 2./3. – pomidor bez skórki/ 10. – rzodkiewka zamiast ogórka
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 15.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 15.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 15.03.2024

Sobota 16.03.2024

Śniadanie
Szynkówka drobiowa1,7,9,10 (115kcal) (60g) /9. – szynkówka (80g)/ 10. – ser sojowy, tofu6 (60g) (91 kcal)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – zamiast pszennego graham1
Chleb żytni razowy1 (114 kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast żytniego razowego graham1
Masło7 (75kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek (8 kcal) (60g)/ 2./3. – pomidor bez skórki
Sałata (1kcal) (5g)
Kakao8 na mleku7, bez cukru (250 ml) (129 kcal)/ 10./ML. – na mleku roślinnym6,8

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty ML– wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Zupa
Krupnik z kaszą jęczmienną1,9 (249 kcal) (300 ml) / 10. – zupa gotowana na wywarze jarskim
II danie
Gotowane pierogi ruskie1,7 z okrasą z cebulki (350g, ok. 6-7 sztuk) (527 kcal)/ 2./3. – bez okrasy z cebulki 6. – pierogi z mąki pełnoziarnistej
Surówka z kapusty białej, marchewki i koperku (120g) (66 kcal) / 2./3. – zamiast kapusty sałata zielona z oliwą
Kompot malinowy (100 kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast razowego graham
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Kiełbasa żywiecka (182kcal) (60g)/ 2./3./ ML. – polędwica sopocka1,9,10 (60g) (75 kcal)/ 9. – polędwica (90 g), (113 kcal)/ 10. – pasta z selera i pietruszki9 (164 kcal) (60g)
Masło ekstra7 (150kcal) (20g)
Pomidor ze szczypiorkiem (12 kcal) (60g)/ 2./3. – pomidor bez skórki / 10. – tarta rzodkiewka (60g)
Sałata (1kcal) (5g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 17.03.2024

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,9 (233 kcal) (100g)/ 2./3./10. – zamiast majonezu jogurt naturalny7
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6./10. – zamiast pszennego graham1
Polędwica z indyka1,7,9,10 (30g) (32 kcal)/ 9. – polędwica (45 g)/ 10. – polędwica (15g) (16 kcal)
Papryka kolorowa (13 kcal) (40g) / 2./3. – zamiast papryki pomidor bez skórki
Masło ekstra7 (20 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Zupa
Rosół drobiowy z makaronem1,9 (254 kcal) (300ml)/ 10. – zupa-krem z pieczonych warzyw korzeniowych z kurkumą9 (268 kcal)(300ml)
II danie
Tradycyjne kotlety mielone z łopatki (100g)
Ziemniaki puree z masłem i koperkiem7 (200g)
Surówka z ogórków kiszonych, jabłka i pora z dodatkiem oliwy (651 kcal)/ 2./3./10. – surówka z pomidora, drobno posiekanego pora i natki pietruszki z dressingiem z jogurtu (120g) (48 kcal)/ 10. – kotlety mielone (60g)
Kompot z owoców leśnych (100 kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Banan (120g) (117 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6./10. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (75kcal) (10g)
Paprykarz szczeciński4,9,10 (30g) (54 kcal)
Ser gouda7 (95kcal) (30g)/ 2./3. – ser twarogowy, chudy7 (29 kcal) (30g)/ 9. – ser twarogowy (60g) / 10. – ser twarogowy (15g)
Pomidor z cebulą (12 kcal) (60g)/ 2./3. – pomidor bez skórki, zamiast cebuli natka pietruszki
Sałata (1kcal)(5g)
Herbata z dzikiej róży (250ml)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu