Menu 12–18.08.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 12–18.08.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 12.08.2024

Śniadanie
Jogurt naturalny7 100g (opakowanie jednostkowe)/ML.– jogurt sojowy 100g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g
Ser Gouda7 30g (95kcal) / ML. – ser wegański6 (50g)
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2.– pomidor bez skórki 20g
Ogórek (30g)(5kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw

Woda 250ml
Obiad
Zupa fasolowa 9  300ml (182 kcal) / 2. – Lekka zupa koperkowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Kartacze z mięsem 1,3 (300g)(415kcal) / 2. – Makaron w sosie koperkowym z piersią z kurczaka i brokułem 1,3,7 250g
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,10 /3. – jogurt naturalny7 zamiast majonezu / 2. – Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 120g (116kcal)

Kolacja
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6/3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor 50g i posiekanym szczypiorkiem (5g)(8kcal) / 2.– pomidor bez skórki 50g, bez szczypiorku
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 12.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 12.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 12.08.2024

Wtorek 13.08.2024

Śniadanie
Pasta z tuńczyka i twarogu4,7 (60g)(94kcal) /ML. – pasta jajeczna3 (60g)
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal)
Tarta rzodkiewka (25g)(5 kcal) połączona z jogurtem7 (20g)(12kcal) i posiekanym szczypiorkiem (5g) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa szpinakowa z ¼ jajka (12,5g)3,7,9 300ml (112kcal) / ML. – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym1 (305g)(336 kcal)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z ogórka kiszonego i pora (120g) (40kcal) / 2. – surówka z marchwi i ananasa (120g)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Nektarynka 130g (65kcal) / 2.– jabłko pieczone 130g

Kolacja
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6/3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 MLz szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 13.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 13.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 13.08.2024

ŚRODA 14.08.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z pokrojonym bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/40g/10g (345kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11  60g (34kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (40g)(10kcal) /2. – pomidor bez skórki 40g
Sałata 10g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa minestrone z kiełbasą drobiową 6,7,9,10,11   300ml (129kcal) /2./ 3. – zamiast kiełbasy pierś z kurczaka
Sztuka mięsa z grilla 105g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 120g (32kcal) / ML. – z jogurtem kokosowym6,8 zamiast naturalnego / 2. – Surówka z pomidorów bez skórki z jogurtem i koperkiem 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Śliwki 130g (62kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Makaron z pieczarkami, cukinią i sosem pomidorowym, posypany startym żółtym serem1,7 (80/30/40/30/20g) 200g (410kcal)/ 6. – makaron pełnoziarnisty1 / ML./3. – bez żółtego sera
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g
Ogórek (30g)(4kcal) /2. – pomidor bez skórki (30g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy – (dieta podstawowa) 14.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 14.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 14.08.2024

Czwartek 15.08.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem  mrożonych owoców leśnych (podanym osobno do polania kaszy manny)1,7 40g/200ml/60g(405 kcal)/ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha 3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)
Pomidor z posiekaną natką pietruszki (50g)(8kcal) /2. – pomidor bez skórki (50g) (8kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z jajkiem i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wrap warzywny
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa z cieciorką9 300ml (211kcal) / 2. – lekka zupa jarzynowa9 300ml
Szynka wieprzowa w sosie pieczeniowym1 (145g, w tym 100g mięsa)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (95 kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6/3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Mozzarella miękka z zalewy pokrojona w plastry7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g
Pomidor (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Piątek 16.08.2024

Śniadanie
Jajecznica z cebulą3,7 (100/15g)(180kcal) / 2. – jajecznica bez cebuli 100g 9. –  jajecznica (165g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Pomidor na liściu sałaty 50g (8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal)/ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z fetą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Chłodnik na kefirze z ¼ jajka3,7 300ml (102 kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast kefiru
Dorsz w panierce 1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(123kcal) /9. – dorsz 150g /2. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Brokuły gotowane 120g (37kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Banan 120g (116kcal)

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem7 (150/80/30g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast śmietany
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy – (dieta łatwostrawna) 16.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa I owoce (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 16.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 16.08.2024

Sobota 17.08.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z pokrojonym bananem i wiórkami kokosowymi1,7,8 40g/150ml/40g/10g(345kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal)
Pomidor (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną1,9 300ml (234 kcal) / 2. – krupnik z kaszą jaglaną
Łazanki z kapusta kiszoną i kiełbasą drobiową1,7,9,10 350g /6. – z makaronem pełnoziarnistym1 / 2.– Filet z indyka pieczony w piecu konwekcyjno-parowym3,7,11 (100g), ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z marchwi, selera i jabłka7,9 120g (38kcal)/ ML. – z jogurtem sojowym8 zamiast naturalnego
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(100kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal)
Tarta rzodkiewka (25g)(5 kcal) połączona z jogurtem7 (20g)(12kcal) i posiekanym szczypiorkiem (5g) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 18.08.2024

Śniadanie
Sałatka cezar1,7 100g (69kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal)
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z wiosenna z sałaty masłowej, pomidora i rzodkiewki 120g (65kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Kefir7 250g (125kcal) / ML. – jogurt sojowy8 200g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/6/3.– zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor 50g i posiekaną cebulką (10g)(8kcal) / 2.– pomidor bez skórki 50g, bez cebuli
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu