Menu 13–19.01.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne produkty m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 13–19.01.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 13.01.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Filet z kurczaka 30g / 9. – filet 45g
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML./3. – ser wegański6 30g
Pomidor (30g)(4cal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa fasolowa9 300ml (182 kcal) / 2. – Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Gulasz wieprzowy1,7 (350g, w tym 100g mięsa)(309kcal) / ML. – ze śmietaną sojową6 zamiast zwykłej /2./3.  – gulasz drobiowy1,7 350g
Kasza gryczana 200g (184kcal)/ 2./3. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Surówka z pora i kukurydzy ze śmietaną 7 (120g)(88kcal)/ ML. – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6 / 2./ 3.  – surówka z marchwi, pora i jabłka (120g)
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Mandarynka 1 szt.

Kolacja
Galaretka drobiowa z warzywami 150g3 (128kcal)/ 2. – bez groszku / 9. – 200g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML.tofu wędzone6 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (40g)(13kcal) podana na sałacie 10g /2. – pomidor bez skórki 40g na sałacie 10g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 13.01.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 13.01.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 13.01.2025

Wtorek 14.01.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jogurt naturalny z domową gramolą i musem z mrożonych truskawek1,7 (130g)(149kcal)/ ML. – jogurt kokosowy8
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g
Pomidor (30g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek  (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Obiad
Lekka zupa koperkowa 7,9 (300ml) (125 kcal) / ML. / 3. zabielana śmietaną sojową6
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym1,3,7 (225, w tym 100g mięsa)(343kcal)/ ML. / 3. sos na bazie śmietany sojowej6
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3.– bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Parówki na ciepło,3,6,7,9,10,11  (100g)(190kcal)/ 9. – 120g / 3.  – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser śmietankowy w plastrach z papryką 7 (30g)(42kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (30g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 14.01.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 14.01.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 14.01.2025

Środa 15.01.2025

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (361 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6.  – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3. filet z kurczaka7 30g
Pomidor z koperkiem (50g)(8kcal) / /2.  – pomidor bez skórki 50g z koperkiem
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa krem z dyni z grzankami z chleba graham1,7  300ml (161 kcal) / ML. / 3. zabielana śmietaną sojową8
Udka z kurczaka pieczone (105g, w tym 100g mięsa) (252 kcal) / 9. – mięso 130g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Miks sałat z plasterkami buraka i ziarnami słonecznika w sosie winegret (120g) (52kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 1 szt. / 2. – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Sałatka z tuńczykiem 40g, sałatą 15g, pomidorem 30g, ogórkiem kiszonym 20g, nasionami słonecznika 10g i oliwą 5g4 (120g)(160kcal) / 2. – pomidor bez skórki, tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal) / 9. – żywiecka 45g / 3. ser twarogowy7
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem Gouda7
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 15.01.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 15.01.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 15.01.2025

Czwartek 16.01.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(68kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g/ 3.  – filet z kurczaka 30g
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem3,7 60g (90kcal) /ML. – z jogurtem sojowym6 zamiast serka śmietankowego/2. – bez szczypiorku
Ogórek (30g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką 300ml (180kcal) / ML. / 3. zabielana śmietaną sojową6
Sznycel wieprzowy pod warzywną pierzynką7 (150g, w tym 100g mięsa) / ML. / 3. z serem wegańskim6 zamiast goudy
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z pora i ogórka kiszonego  (120g) (67kcal) (42kcal) / ML. – ze śmietaną sojową6 /2./ 3.  Surówka z sałatą i pomidorem bez skórki 120g (43kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Zapiekanki na bagietce (90g) mozzarellą (30g) i pomidorem (40g)1,7 (165g)(381 kcal)/ ML. / 3.. – ser wegański6 zamiast mozzarelli
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – filet pieczony z indyka 30g
Papryka pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 16.01.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 16.01.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 16.01.2025

Piątek 17.01.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. –  jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  – ser twarogowy w plastrach 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z makaronem 1,7,9  210ml /90g (180kcal) / ML. / 3. z makaronem pełnoziarnistym, zabielana śmietaną sojową8
Filet rybny panierowany 1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(132kcal) /9. – dorsz 150g /2. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2. Puree z kalafiora z koperkiem7
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego /2./3.  – bez szczypiorku
Dżem truskawkowy niskosłodzony (20g)
Ogórek z koperkiem (50g)(6kcal) /2. pomidor bez skórki (50g)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 17.01.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 17.01.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 17.01.2025

Sobota 18.01.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – filet pieczony z indyka 30g
Ser śmietankowy w plastrach z papryką 7 (30g)(42kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g/ 3. – ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (30g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (124kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Grochówka (300ml)(254kcal) 2./3. Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Zrazy w sosie (150g/ w tym 100g mięsa)(229kcal) / 2./3. – roladki drobiowe z pieczarkami1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem3,7 60g (90kcal) / ML. – z jogurtem sojowym6 zamiast serka śmietankowego/2./3.   – bez szczypiorku
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  – ser twarogowy półtłusty7 30g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 19.01.2025

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / 3. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3.   – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g
Ogórek kiszony (30g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet de Volaille z masłem i pietruszką  1,3,7(140g w tym 100g mięsa)(250kcal)/ 9. –mięso 130g
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) / 2./3.   – Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (60g)(132kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 75g/ 3.  – filet z kurczaka 60g/
Pomidor ze szczypiorkiem (50g) /2. – pomidor bez skórki 50g, bez szczypiorku
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu