Menu 13–19.10.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 13–19.10.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 13.10.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Parówki na ciepło,3,6,7,9,10,11  (100g)(190kcal)/ 9. – 120g / 3.  – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3. – bez musztardy i ketchupu
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g/ 3.    –Twarożerk7  (30g)(72kcal)
Ogórek ze szczypiorkiem (45g/5g)(6kcal) /2./3. –   pomidor bez skórki z koperkiem 45g/5g
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok z cytryny) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka oraz papryki więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Grochówka na boczku (300ml)(254kcal) /2./3. –  Krem z cukinii 7, 9 300ml (148kcal)
Szynka wieprzowa sosie koperkowym1,3,7(195g)(265kcal) /ML. / 3.– zabielana śmietaną sojową8
Ziemniaki gotowane 200g
Surówka z marchwi z jabłkiem i jogurtem7 120g (74kcal) /ML. jogurt sojowy6
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt. (130g, 75kcal)/ Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Śliwki 100g /2./3. –   jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Sałatka caprese z oliwkami 7 100g / ML. – ser wegański6 zamiast mozzarelli/2./3. – pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) /3.  – szynka delikatna 1,7,9,10,12 30g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) /  6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 13.10.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta wysokobiałkowa) 13.10.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta wysokobiałkowa) 13.10.2025

Wtorek 14.10.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z tartą gorzką czekoladą i musem z truskawek1,7,8 40g/ 150ml/ 10g/ 30g (311kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – szynka delikatesowa 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2./3. –   pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka żółta pokrojona w paski (30g)(10kcal) /2./3. –   pomidor bez skórki
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Toskańska zupa z cukinią z dodatkiem kaszy jęczmiennej 1300ml (131 kcal) /2./3. –  Wege krupnik z kaszą jaglaną 300ml
Sznycel wieprzowy z jajkiem sadzonym 3 135g, w tym 100g mięsa i 30g jaja (215kcal)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z jabłka, pora i ogórka kiszonego  (120g) (71kcal) /2./3. –    Surówka z sałatą i pomidorem bez skórki 120g (43kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. /2./3. –   jabłko pieczone 1 szt.
 
Kolacja
Bułeczki drożdżowe z jabłkami 2 szt (320kcal) /6.  – Bułeczki na mące pełnoziarnistej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka dymem wędzona1,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka dymem wędzona 45g/ 3.  – filet z kurczaka 30g
Ogórek (50g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki (50g)
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 14.10.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 14.10.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 14.10.2025

Środa 15.10.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szprot w sosie pomidorowym 4, 10(100g)(96kcal) /ML. / 3. – kurczak po grecku (100g)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / 3. – szynka z indyka 30g
Ogórek (60g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 50g
Herbata zielona z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Zupa meksykańska z kiełbasą drobiową, kukurydzą i czerwoną fasolą1,6,8 300ml (201 kcal) / 2./3. –  Zupa brokułowa 7,9 (300ml) (157 kcal)
Filet z kurczaka pieczony z cukinią, cebulą i przyprawami pieczony w piecu konwekcyjno- parowym (140g, w tym 100g mięsa) (225 kcal)/ 9. – 130g mięsa / 2./3. –  Filet z kurczaka pieczony z cukinią i przyprawami (130g, w tym 100g mięsa)
Ziemniaki gotowane 200g
Miks sałat z plasterkami buraka i ziarnami słonecznika w sosie winegret (120g) (52kcal)
Kisiel truskawkowy do picia 250ml (89kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt. (150g, 75kcal)*

Kolacja
Sałatka z selerem konserwowym, szynką drobiową, ananasem i majonezem1 2 3 6 7 9 10 11  100g (132kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML.– jogurt sojowy6 zamiast majonezu /2./3. –  jogurt naturalny7 zamiast majonezu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Serek z ziołami 7  (30g)(72kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 15.10.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 15.10.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 15.10.2025

Czwartek 16.10.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Gzik7 z dodatkiem szczypiorku, podany na sałacie (30g/5g/10g)(46kcal)/ML. – ser wegański6 30g/ /2./3. – Twarożek bez szczypiorku podany na sałacie7  (30g/10g)(72kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. filet z kurczaka 30g
Ogórek (30g)(3kcal) /2./3. –   pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 20g
Herbata zielona z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z makaronem 1,7,9  210ml /90g (180kcal) /ML. / 3./ 6.z makaronem pełnoziarnistym, zabielana śmietaną sojową8
Kotlet mielony z cebulą i pieczarkami1 pieczony w piecu konwekcyjno- parowym 133g, w tym 100g mięsa (346 kcal) /2./3. –  Kotlet mielony bez cebuli i pieczarek1  pieczony w piecu konwekcyjno- parowym  100g (324 kcal)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z pora i ogórka kiszonego  (120g) (67kcal) /2./3. – Surówka z sałatą i pomidorem bez skórki 120g (43kcal)
Kisiel truskawkowy do picia 250ml (89kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Kolacja
Zapiekanka jajeczno-warzywną 3,7 (250g)(286kcal) /ML. / 3./ śmietana sojowa8 zamiast zwykłej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – szynka delikatesowa 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3. –   pomidor bez skórki (50g)
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 16.10.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 16.10.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 16.10.2025

Piątek 17.10.2025

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML./3. – Jajecznica na oleju rzepakowym3 / 2./3.  – bez szczypiorku
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g/ 3.    –Twarożerk7  (30g)(72kcal)
Tarta rzodkiewka z koperkiem i jogurtem (35g/5g/20g) / ML. – jogurt sojowy6
Herbata zielona z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Obiad
Barszcz czerwony7,9 (300g)(219kcal)/ ML. / 3. – zabielany śmietaną sojową 8 (300ml)
Filet z miruny panierowany pieczony w piecu konwekcyjno- parowym 1,3,4,9 (110g, w tym 100g ryby)(144kcal) / 9.- miruna 130g /2./3. filet z miruny gotowany na parze w cytrynie i natce pietruszki (110g, w tym 100g ryby)
Ziemniaki gotowane 200g
Surówka z kapusty pekińskiej i warzyw (120g) (47kcal) /2./3. Kalafior gotowany 120g
Kompot z wiśni 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt. (150g, 75kcal)*

Podwieczorek
Pomarańcza 1szt

Kolacja
Feta z pomidorami, słonecznikiem i oliwą7 (30g/ 65g/ 10g / 5g) (166kcal) / ML. – tofu6 zamiast Fety /2./3. –   pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek kanapkowy7 30g / ML. ser wegański6 30g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 17.10.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta wysokobiałkowa) 17.10.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta wysokobiałkowa) 17.10.2025

Sobota 18.10.2025

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka konserwowa 7,9,1230g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Herbata zielona z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- ser żółty7
Woda 250ml

Obiad
Zupa fasolowa9 300ml (182 kcal) /2./3. –  Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Karkówka po karkonosku (170g, w tym 100g mięsa)(349kcal)/9. – 130g mięsa /2./3. –  Pierś z indyka w sosie pieczeniowym1 (150g w tym 100g mięsa) (212kcal)
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw z oliwą (120g) (103kcal) / 2./3. –  surówka z pomidorów bez skórki z oliwą i bazylią 120g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Kolacja
Galaretka drobiowa z warzywami 150g3 z sokiem z cytryny/octem 5g(do wyboru) (128kcal) /2./3. –  bez groszku / 9. – 200g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka z indyka 1,7,8,9,10 (30g)(45 kcal)/ 9. – szynkówka 45g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3. –   pomidor bez skórki 50g
Herbata z rumianku z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 19.10.2025

Śniadanie
Kiełbaski białe cienkie na ciepło,3,6,7,9,10,11  (100g)(162kcal) / 9. – kiełbasa 120g
Chrzan (10g)(8kcal) /2./3. –   bez chrzanu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Serek z ziołami 7  (30g)(72kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (50g)(6kcal) /2./3. –   pomidor bez skórki z 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Udka drylowane pieczone w piecu konwekcyjno-parowym 10 (105g)( 173kcal)/9. – 130g mięsa
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło 120g (81kcal) /2./3. –   Brokuł gotowany 120g
Kompot wiśniowo – jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Szynka z indyka 30g
Pomidor z koperkiem (45g/5g)(6kcal) /2./3. –   pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata czarna z cytryną z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu