Menu 13–19.12.2023

Dieta podstawowa

Zestawienie obejmujące diety: lekkostrawną (2), wysokobiałkową (D. WB), cukrzycową (6) chleb razowy (227kcal) zamiast pszennego; kompot bez cukru, bezmleczną (ML) masło roślinne 20g (36kcal) zamiast mixu.

Produkty i potrawy mogą zawierać alergeny: 1 – gluten, 3 – jaja, 4 – ryby i skorupiaki, 5 – orzechy ziemne i inne orzechy, 6 – soję, 7 – mleko i produkty pochodne, 9 – seler, 10 – gorczycę, 11 – sezam, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 13-19.12

Wersja menu w formacie PDF

Środa 13.12.2023

Śniadanie
● Owsianka na mleku z musem z owoców leśnych 200/40/30g (269kcal)1,7 ML– na napoju sojowym1,6
● Filet królewski 30g1,6,9 (24kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)
● Jabłko 1szt. (75kcal)

Obiad
● Krupnik 300ml1,9 (239kcal)
● Filet z kurczaka panierowany z sezamem 150g (272kcal)1,3,11 2– potrawka z udek z kurczaka (w tym 100g mięsa) z groszkiem i marchewką 150g1,7,9 (210kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z surowego buraka, czerwonej cebuli i jabłka 120g (79kcal) 2– surówka z buraczków i natki pietruszki 120g (75kcal)
● Kompot gruszkowo-jabłkowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Polędwica sopocka 60g1,3,6,7,9,10,11 (74kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Bułka żytnia 65g1 + masło 5g7 + ser Gouda 15g7 + ogórek kiszony 15g (273kcal) 2– bułka pszenna1, liść sałaty
● Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta bezmleczna) 13.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 13.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 13.12.2023

Czwartek 14.12.2023

Śniadanie
● Szynkówka drobiowa 60g1,6,7,9,10,11 (48kcal)
● Papryka 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Jogurt naturalny 50g7 (30kcal)
● Chleb żytni bez drożdży 40g1 + pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 30g7 (142kcal) 2- chleb pszenny1
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa fasolowa 300ml9 (187kcal) 2– zupa krem z groszku 300ml9 (149kcal)
● Gulasz wieprzowy w sosie koperkowym 170g7 (w tym 100g mięsa) (210kcal)
● Kasza jęczmienna 200g1 (214kcal)
● Surówka z pora, jabłka i ogórków kiszonych 120g (65kcal) 2– surówka z marchewki i ananasa 120g (99kcal)
● Kompot jabłkowo-agrestowy 250ml (70kcal)
● Gruszka 1szt.

Kolacja:
● Parówki drobiowe na ciepło 100g6,9 (266kcal)
● Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) I ketchup 10g1,9 (10kcal) 2– bez musztardy i ketchupu
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal))
● Herbata czarna z cytryną 250ml

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 14.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 14.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 14.12.2023

Piątek 15.12.2023

Śniadanie
● Owsianka na mleku z siemieniem lnianym 200/40/10g (301kcal) 1,7 ML– na napoju sojowym6
● Pasta twarogowa ze szczypiorem 30g7 (36kcal) 2– z koperkiem ML– tofu naturalne 30g6 (20kcal)
● Pomidor na liściu sałaty 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty
● Kisiel z kawałkami owoców, bez cukru 125ml (40kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Barszcz czerwony z kaszą jęczmienną 210ml/90g9 (180kcal)
● Panierowana miruna skropiona cytryną 140g1,3,4 (217kcal) 2– pieczona miruna skropiona cytryną 120g4 (107kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z kapusty kiszonej 120g (23kcal) 2– surówka z selera i marchewki 120g (34kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Mandarynka 1szt.

Kolacja:
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Sałatka jarzynowa 100g3,7,9 (111kcal) ML– na jogurcie sojowym6
● Serek topiony (opakowanie jednostkowe) 25g7 (75kcal) ML– ser wegański 30g1,6,10,11 (88kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 15.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 15.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 15.12.2023

Sobota 16.12.2023

Śniadanie
● Szynkówka wieprzowa 60g1,6,7,9,10,11 (50kcal)
● Papryka kolorowa 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Trójkącik chleba razowego1 (20g) z pomidorem (15g), liściem sałaty i oliwkami (5g) (52kcal) 2– chleb pszenny1, pomidor bez skórki
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Obiad
● Zupa ogórkowa 300ml7,9 (106kcal) 2– zupa jarzynowa 300ml7,9 (92kcal)
● Filet z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym 150g1,10 (w tym 100g mięsa) (201kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Brukselka z bułką tartą 120g1,7 (114kcal) 2– tarta marchewka z jabłkiem i jogurtem 120g7 (53kcal)
● Kompot jabłkowo-rabarbarowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Kiełbasa żywiecka 30g1,3,6,7,9,10,11 (43kcal)
● Ser twarogowy w plastrach 30g7 (40kcal) ML– pasta z zielonego groszku 30g (62kcal)
● Pomidor ze szczypiorem 50g (11kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Chleb żytni na zakwasie 80g1+ masło 5g7 + kiełbasa krakowska 15g1,3,6,7,10,11 + papryka 15g (261kcal) 2– chleb pszenny1, liść sałaty
● Woda 250ml

Niedziela 17.12.2023

Śniadanie
● Jajka na twardo z sosem jogurtowo-koperkowym 1,5szt./20g3,7 (149kcal) ML- sos na jogurcie sojowym6
● Ogórek 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Kakao 250ml7 (200kcal) ML– Kakao na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Chleb razowy 20g 1+ mix 3g7 + 1/2 plasterka wędliny + papryka 10g (76kcal) 2– chleb pszenny1, pomidor bez skórki
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Ryżanka 300ml9 (179kcal)
● Tradycyjne zrazy wieprzowe w sosie myśliwskim 150g (w tym 100g mięsa) 1,9,10 (159kcal) 2– schab w sosie własnym1 (201kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta, ogórek kiszony, papryka, pomidor, cebula) 120g (52kcal) 2– surówka z selera i jabłka na jogurcie 120g7,9 (50kcal)
● Kompot truskawkowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Szynka Gotowana 60g1,6,9 (64kcal)
● Pomidor na liściu sałaty 50g (10kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Poniedziałek 18.12.2023

Śniadanie
● Szynkówka drobiowa 40g1,6,9 (57kcal)
● Jogurt naturalny 100g7 (opakowanie jednostkowe) (60kcal) ML– jogurt sojowy 100g6 (opakowanie jednostkowe) (66kcal)
● Ogórek kiszony 50g (5kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Sałatka z pomidorem, mozzarellą i bazylią 15/15/1g7 + 1/2 kromki chleba razowego z mixem 20g1,7 (127kcal) 2- chleb pszenny1
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Obiad
● Kapuśniak 300ml9 (94kcal) 2– zupa koperkowa 300ml9 (122kcal)
● Gulasz z kurczaka w lekkim sosie curry 200g (w tym 100g mięsa) (209kcal)1
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z marchewki, pora, jabłka i pietruszki 120g (72kcal) 2– surówka z marchewki i pietruszki 120g (93kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Szynka Gotowana 60g1,6,9 (64kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Bułka żytnia 65g1 + masło 5g7 + szynka drobiowa 15g1,6,9 + papryka 15g (273kcal) 2– bułka pszenna1, liść sałaty
● Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta bezmleczna) 18.12.2023

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 18.12.2023

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 18.12.2023

Wtorek 19.12.2023

Śniadanie
● Makaron na mleku 90/200g (214kcal) 1,3,7 6– makaron razowy 1,3 ML– na napoju sojowym 90/200g (145kcal) 1,3,6
● Szynka biała 30g 1,6,9 (43kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Chleb razowy 20g1+ pasta twarogowa ze szczypiorem 15g7 (69kcal) 2- chleb pszenny1
● Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa meksykańska 300ml (209kcal) 2– lekka zupa jarzynowa 300ml9 (92kcal)
● Bitka wieprzowa w sosie własnym 150g (w tym 100g mięsa) (223kcal)
● Kasza gryczana 200g (240kcal) 2– kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Surówka z selera i jabłka na jogurcie 120g7,9 (50kcal) ML– na jogurcie sojowym6
● Kompot śliwkowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Miruna zapiekana w jarzynach na ciepło (w tym ryba 60g) 150g4,9 (123kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 19.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 19.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie i owoc (dieta łatwostrawna) 19.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie – surówka (dieta łatwostrawna) 19.12.2023
Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu