Menu 14–20.10.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY :
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne; 4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe); 6 – Soja i produkty pochodne; 7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 14–20.10.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 14.10.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem i płatkami migdałów 1,,7,8 40g/150ml/50g/10 (335kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. – ser Gouda7 30g
Pomidor (30g)(4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok z cytryny) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka oraz papryki więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną1,9 300ml (234 kcal) / 2. – krupnik z kaszą jaglaną
Knedle ze śliwkami1,3 (350g)(430kcal) podane ze śmietaną7 (30g)(40kcal) / 2./3. – podane z jogurtem naturalnym7 / ML. – podane z jogurtem kokosowym8
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Pomarańcza 130g (61 kcal)

Kolacja
Kiełbasa śląska na ciepło,3,6,7,9,10,11  (100g)(176kcal)/ 9. – 120g / W. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb graham1 (50g) (116kcal)
Chleb pszenny1 (50g) (129kcal) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (30g)(4kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(4kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 14.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 14.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 14.10.2024

Wtorek 15.10.2024

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Grochówka (300ml)(254kcal) /2./W. – Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Kotlet pożarski (140g/ w tym 100g mięsa z piersi kurczaka)(221kcal) z sosem z białych warzyw7,9 (100g) (119kcal) / ML. –  śmietana sojowa6 zamiast zwykłej / W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z sałaty lodowej z pomidorów i koperku (120g) (48kcal) / 2. – z pomidorem bez skórki
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Ryba po grecku na zimno 4,9 160g (234kcal) (ryba 80g/warzywa 80g)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka gotowana1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynka gotowana 45g / W. – ser Gouda7 30g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 15.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 15.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 15.10.2024

Środa 16.10.2024

Śniadanie
Serdelki drobiowe 2szt (145kcal) / W. – kiełbasa sojowa6,9,11 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Surówka z ogórka kiszonego, pomidora i cebuli (50g)(37kcal) 2. – pomidor bez skórki 50g
Sałata (liść)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad – prośba o osobne przywiezienie obiadu o 13:40
Zupa koperkowa z makaronem1,7,9 (300ml) (264kcal) /ML.– zabielana śmietaną sojową8 / 6. – z makaronem pełnoziarnistym1
Gulasz wieprzowy1,7 (350g, w tym 100g mięsa)(309kcal) / ML. – ze śmietaną sojową6 zamiast zwykłej /2. – gulasz drobiowy1,7 350g / W. – gulasz wegetariański z cieciorką i cukinią1 300g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Kapusta zasmażana1,6,7,9,10 (120g)(68kcal)/ 2./W. – marchewka gotowana na gęsto1 (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g (61 kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna1,4,6,9 30g (29kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g / W. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor z koperkiem (50g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g z koperkiem
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 16.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 16.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 16.10.2024

Czwartek 17.10.2024

Śniadanie
Twaróg z jogurtem i szczypiorkiem 7 (60/20/5g) /ML. – tofu 6 zamiast twarogu, jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb graham1 (50g) (116kcal)
Chleb pszenny1 (50g) (129kcal) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,3,6,7,10,11 30g (25kcal) 9. – szynka z indyka 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Ogórek z koperkiem 50g (8kcal) /2. – pomidor bez skórki z koperkiem 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa fasolowa9 300ml (182 kcal) / 2. – Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Eskalopki wieprzowe duszone w sosie musztardowym1,3,10 (140g, w tym 100g mięsa)(324kcal)/ W. – kotlet warzywny z brokułem 100g
Kasza gryczana 200g (246 kcal) / 2. – kasza jęczmienna perłowa 200g
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (63kcal) / 2. – zamiast cebuli natka pietruszki
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi7 (150/50/30/10g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast śmietany
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Salceson1,6,7,8,9 30g (96 kcal) / 2. – Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) / W. – ser Gouda7 30g
Ogórek (30g)(5kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 17.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 17.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 17.10.2024

Piątek 18.10.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z malinami i siemieniem lnianym1,7 40g/150ml/60g/10g (400 kcal)/ ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek topiony 30g 7 (60kcal) / 3. ser Gouda7 30g / ML. ser wegański6 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną 1,7,9 (300ml) (157 kcal) /ML. – zabielana śmietaną sojową8 /2. – Zupa brokułowa z kaszą bulgur 300ml
Miruna w sosie koperkowo – śmietanowym 4,7, (250g, w tym 100g ryby)(174kcal) / 9.- miruna 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ogórkiem kiszonym7 (120g) (42kcal) / ML. – ze śmietaną sojową6 /2. – Surówka wiosenna z pomidorem bez skórki 120g (43kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Pomarańcza 130g 61 kcal)

Kolacja
Sałatka caprese z oliwkami 7 (100g)(185kcal) (pomidor 40g, mozzarella 30g, oliwki 15g, słonecznik 10g, oliwa 5g)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML. tofu wędzone6 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 18.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 18.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 18.10.2024

Sobota 19.10.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal) / 9. – kiełbasa żywiecka 45g / W. – jajko gotowane3 1 szt. (50g)
Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Pomidor (30g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Kefir7 200g (100kcal) / ML. – jogurt sojowy6 200g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal)
Kotlet z kurczaka w sezamowej panierce3,7,11 (120g, w tym 100g mięsa) (273 kcal) / 9. – kotlet 150g / W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Sałatka z ogórków kiszonych z pomidorem i cebulką 120g (76 kcal) / 2. – sałatka z sałaty lodowej z pomidorem bez skórki, kukurydzą i rzodkiewką 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g / W. ser wegański6 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (40g)(13kcal) podana na sałacie 10g / 2.– pomidor bez skórki 40g na sałacie 10g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- ser żółty7
Woda 250ml

Niedziela 20.10.2024

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W.Serek z ziołami7  (30g)
Pomidor (50g)(6kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal) / W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9.130g mięsa / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka Colesław7,10 120g (63kcal)/ 2.Surówka z marchewki z nutą chrzanu7
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (60g) (76kcal) / W. – Ser Mazdamer7 (60g)(212 kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 20g
Pomidor (30g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu