Menu 15–21.07.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3  – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 –  Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 15–21.07.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 15.07.2024

Śniadanie
Kluski lane1,3 na mleku7 (50g/200ml) bez cukru /6. – kluski pełnoziarniste1,3/ML.- na mleku roślinnym6,8 (50g/200 ml) (154 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Filet z kurczaka w galarecie 1,6,9 30g (17kcal)
Pomidor (30g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(6kcal) – 2. – pomidor bez skórki
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Meksykańska zupa z kiełbasą, kukurydzą i czerwoną fasolką1,7,9 300ml (200kcal)/ 2. – bez fasolki
Sznycel wieprzowy z jajkiem 135g, w tym 100g mięsa i 30g jaja (215kcal)
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka Colesław7,10 120g (63kcal)/ 2.  – Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Parówki z indyka1,3,6,7,9,10,11 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Tarta rzodkiewka (25g)(5 kcal) połączona z jogurtem7 (20g)(12kcal) i posiekanym szczypiorkiem (5g) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 15.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 15.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 15.07.2024

Wtorek 16.07.2024

Śniadanie
Pasta z tuńczyka i twarożku4,7 (60g)(94kcal) /ML.– pasta jajeczna3 (60g)
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)
Pomidor 50g (8kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g (5kcal)
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Chłodnik na kefirze z ¼ jajka3,7 300ml (102 kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast kefiru Kotlet mielony z łopatki wieprzowej1 133g, w tym 100g mięsa (346 kcal)
Młode ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Młoda marchewka z masłem na gęsto7 (120g)(75kcal) ML./ 3. – Młoda marchewka na gęsto z oliwą z oliwek 120g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Pomidory z fetą, cebulką i szczypiorkiem7 (60g/15g/20g/20g/5g)/ 2. – pomidor bez skórki, bez cebuli i szczypiorku/ ML. – tofu6 zamiast fety, jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9 (60g)(124kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 75g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 16.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 16.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 16.07.2024

ŚRODA 17.07.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/200ml/50g/10g (427kcal) / ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane zamiast kaszy mannej
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab pieczony 1,6,9 (30g)(52kcal) / 9. – Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Ogórek (30g)(5kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Szczawiowa z jajkiem3,7,9 300ml, w tym  ¼ jajka (12,5g)  (181 kcal) / ML. – zabielana jogurtem roślinnym6,8
Delikatny kurczak curry1 135g, w tym 100g mięsa (183 kcal)
Kasza jęczmienna pęczak 200g (226kcal)/ 2.– kasza jaglana 200g (234kcal)
Sałata zielona z jogurtem i koperkiem120g / ML. – z jogurtem sojowym8
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Makaron primavera z pomidorem, cukinią, marchewką, porem i pestkami dyni1 (150g/25g/20g/20g/20g/5g) (240kcal) / 2. – pomidor bez skórki, bez pora / 6. –  makaron pełnoziarnisty1
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Papryka czerwona pokrojona w paski(30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 17.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 17.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 17.07.2024

CZWARTEK 18.07.2024

Śniadanie
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 (50g)(66kcal) / ML. – ser wegański6 40g
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Tarta rzodkiewka (25g)(5 kcal) połączona z jogurtem7 (20g)(12kcal) i posiekanym szczypiorkiem (5g) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z fetą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa koperkowa z makaronem,1,7,9 (300ml) (115 kcal)
Fasolka po bretońsku 360g (439kcal)/ 2./3. – Pulpety z indyka w sosie pomidorowym1 (336 kcal)  (305g) z surówką z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek 120g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Nektarynka 130g (65kcal)

Kolacja
Parówki z indyka1,3,6,7,9,10,11 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor pokrojony z koprem (45g/5g)(9kcal) / 2. – pomidor z koprem bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 18.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 18.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 18.07.2024

Piątek 19.07.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda7 30g (95kcal) / ML. – ser wegański6 (50g)
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal)/ML.- na napoju owsianym 230ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Wrap pszenny z jajkiem i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
Woda 250ml

Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką7,9 (300ml) (179 kcal) / ML. – zabielana śmietaną sojową8
Filet z miruny po grecku pieczony w piecu konwekcyjnym 4,9 (150g, w tym 100g ryby)(188kcal) / 9.- miruna150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Fasolka szparagowa gotowana z bułką tartą (120g) (69kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g (65kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Serek wiejski7 (100g) z rzodkiewką (20g) i szczypiorkiem (5g)(100kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Mozzarella miękka z zalewy pokrojona w plastry7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 19.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 19.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 19.07.2024

Sobota 20.07.2024

Śniadanie
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jogurt naturalny7 100g (opakowanie jednostkowe)/ ML. – jogurt sojowy 100g
Kiełbasa krakowska sucha 3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)
Pomidor (50g)(8kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Obiad
Toskańska zupa z cukinią i papryką 300ml (136kcal)
Karkówka duszona z cebulką1 (145g, w tym 100g mięsa)(293kcal) / 9. – 130g mięsa
Kasza wiejska 1(200g)(246g)
Surówka z białej kapusty z kukurydzą 120g (69 kcal)/ 2. – Sałata lodowa z jogurtem i rzodkiewką120g
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor (50g)(9kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 21.07.2024

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Pomidor pokrojony, podawany na sałacie (40g/10g) (11kcal) /2. – pomidor bez skórki 40g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem1 90g/210ml1,3,9 (230kcal)
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem (120g)(96kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Arbuz bez skórki 130g (47kcal)

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/6./3. – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha 3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Ogórek (20g)(2kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Papryka czerwona pokrojona w paski(30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu