Menu 15–21.11.2023

Dieta podstawowa (1)

Zestawienie obejmujące diety: łatwostrawna (2), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6) chleb razowy zamiast pszennego; napoje, sosy oraz musy bez cukru, bogatobiałkowa (9), bezmleczną (ML) masło roślinne zamiast mixu tłuszczowego

Produkty i potrawy mogą zawierać alergeny: 1 – gluten, 3 – jaja, 4 – ryby i skorupiaki, 5 – orzechy ziemne i inne orzechy, 6 – soję, 7 – mleko i produkty pochodne, 9 – seler, 10 – gorczycę, 11 – sezam, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 15-21.11

Środa 15.11.2023

Śniadanie
● Owsianka na mleku z siemieniem lnianym i cynamonem 200/40/10g (308kcal) 1,7 ML- na napoju sojowym (272kcal) 1,6
● Szynka konserwowa 30g1,6,7,9,10,11 (52kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2- pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego
9- dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal) 7

II Śniadanie
● Bułka grahamka 80g1 + masło 5g7 + szynka wieprzowa 15g1,6,7,9,10,11 + ogórek kiszony 15g (227kcal) 2- bułka pszenna1, liść sałaty
● Twarożek z rzodkiewką 30g7 (61kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa meksykańska 300ml9 (209kcal) 2– zupa koperkowa 300ml7,9 (122kcal)
● Pieczone udka z kurczaka 150g (266kcal) 2– udka bez skóry 150g (215kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Sałatka z pieczonym burakiem (mix sałat, szpinak, nasiona słonecznika, dressing musztardowo-cytrynowy) 120g10 (112kcal)
● Kompot porzeczkowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Sałatka hawajska na jogurcie (ryż, szynka z kurczaka, ananas, kukurydza, curry, koper) 250g7 (262kcal) 6- ryż brązowy, z cukinią zamiast ananasem 2– bez kukurydzy ML- sałatka na jogurcie sojowym6
● Ser Tylżycki na liściu sałaty 30g7 (94kcal) ML- tofu wędzone 30g1,6,10,11 (39kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek drugiego śniadania (dieta podstawowa) 15.11.2023
Posiłek obiadowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 15.11.2023
Owoc do obiadu (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 15.11.2023

Czwartek 16.11.2023

Śniadanie
● Sałatka grecka z fetą 100g7 (125kcal) 2– sałatka z mozzarellą 100g7 (137kcal) ML- tofu zamiast fety6
● Polędwica drobiowa 30g1,6,9 (43kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Kawa zbożowa na mleku 250ml1,7 (143kcal) ML- kawa zbożowa na napoju owsianym 250ml1 (127kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal) 7

II Śniadanie
● Chleb żytni bez drożdży 40g1+ masło 5g7 + pasztet drobiowy 15g1,6,9 + ogórek 15g (162kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
● Kisiel z kawałkami owoców, bez cukru 125ml (70kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Krupnik 300ml1,9 (239kcal)
● Kotlety pożarskie wykonane w piecu konwekcyjno- parowym 150g1,3,9 (338kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z czerwonej kapusty, marchewki i natki pietruszki 120g (70kcal) 2– surówka z marchewki, jabłka i natki pietruszki na jogurcie 120g7 (53kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Szynka Gotowana 60g1,6,9 (64kcal)
● Pomidor z posiekaną cebulą 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g1 (227kcal) zamiast pszennego

II Kolacja
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 16.11.2023
Posiłek obiadowy zupa i owoc (dieta podstawowa) 16.11.2023
Posiłek obiadowy drugie danie (dieta podstawowa) 16.11.2023

Piątek 17.11.2023

Śniadanie
● Jajko z sosem tatarskim 1,5szt./20g1,3,7,10 (159kcal) 2- jajko w sosie koperkowym 1,5szt./40g3,7 (149kcal)
● Pomidor na liściu sałaty 50g (10kcal) 2- pomidor bez skórki na liściu sałaty 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Obiad
● Barszcz ukraiński 300ml9 (104kcal) 2– marchwianka 300ml9 (118kcal)
● Panierowany śledź skropiony cytryną 140g1,3,4 (217kcal) 2– pieczony mintaj 120g4 (108kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z kapusty kiszonej 120g (23kcal) 2– surówka z selera, jabłka i natki pietruszki na jogurcie 120g7,9 (50kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorem 60g7 (61kcal) 2– pasta twarogowa z koperkiem 60g7 (61kcal) ML- hummus 60g6,11 (196kcal)
● Pomidor, papryka 35/15g (12kcal) 2- pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Chleb żytni na zakwasie 80g1+ masło 5g7 + ser Gouda 15g7 + papryka 15g (265kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
● Sok pomidorowy 125ml (23kcal)
Woda 250ml

Posiłek obiadowy zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 17.11.2023
Posiłek obiadowy drugie danie (dieta łatwostrawna) 17.11.2023
Posiłek II kolacji (dieta podstawowa) 17.11.2023

Sobota 18.11.2023

Śniadanie
● Jogurt naturalny (opakowanie jednostkowe) 100g7 (60kcal) ML- jogurt sojowy (opakowanie jednostkowe) 100g6 (66kcal)
● Kiełbasa żywiecka 40g1,6,7,9,10,11 (72kcal)
● Ogórek ze szczypiorem 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki z koperkiem 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
9- dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)
6– chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego

II Śniadanie
● Bułka żytnia 65g1 + masło 5g7 + szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek 15g (240kcal) 2- bułka pszenna1, liść sałaty
● Serek wiejski 30g7 (29kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Krem z dyni z groszkiem ptysiowym 300ml/5g1,7,9 (142kcal) 6- zupa dyniowa 300ml7,9 (119kcal)
● Tradycyjne zrazy wieprzowe w sosie własnym 150g (w tym 100g mięsa) 1,9 (159kcal)
● Kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Surówka z marchewki i pietruszki skropiona olejem 120g (93kcal)
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Ser Gouda 30g7 (94kcal) ML- smalczyk z fasoli i jabłka 30g1,6,10,11 (70kcal)
● Polędwica Miodowa 30g1,6,7,9,10,11 (52kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Niedziela 19.11.2023

Śniadanie
● Parówki drobiowe na ciepło 100g6,9 (266kcal)
● Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) I ketchup 10g1,9 (10kcal) 2– bez musztardy i ketchupu
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Kakao 250ml7 (200kcal) ML- kakao na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal) 7

II Śniadanie
● Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 30g7 (142kcal) 2- chleb pszenny1
● Jogurt naturalny z bananem 50/25g7 (109kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Rosolnik ryżowy 90g/210ml9 (179kcal)
● Panierowany kotlet schabowy 130g1,3 (221kcal) 2– kotlet mielony wieprzowy (pieczony) 175g1,3 (405kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Coleslaw na jogurcie 120g7 (55kcal) 2 – surówka z marchewki i ananasa 120g (99kcal) ML- coleslaw na jogurcie sojowym 120g6 (57kcal)
● Kompot truskawkowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Filet złocisty 60g1,6,7,9,10,11 (114kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Poniedziałek 20.11.2023

Śniadanie
● Owsianka na mleku z siemieniem lnianym 200/40/10g (301kcal) 1,7 ML- owsianka na napoju sojowym z siemieniem lnianym 200/40/10g (265kcal) 1,6
● Szynka Gotowana 30g1,6,9 (32kcal)
● Pomidor z posiekaną cebulą 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal) 1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Chleb żytni na zakwasie 80g1+ masło 5g7 + kiełbasa krakowska 15g1,3,6,7,10,11 + ogórek kiszony 15g (261kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
● Kisiel z kawałkami owoców, bez cukru 125ml (70kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa ogórkowa 300ml9 (106kcal) 2 – zupa z cukinii 300ml (91kcal) 9
● Gulasz drobiowo-wieprzowy w sosie własnym 200g (w tym 100g mięsa) (228kcal)
● Kasza gryczana 200g (240kcal) 2– kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Surówka z pora, marchwi i jabłka na jogurcie 120g7 (52kcal) ML- na jogurcie sojowym6 2– surówka z selera, marchewki i jabłka na jogurcie 120g7,9 (52kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Zapiekanka makaronowa z filetem kurczaka, brokułem i serem w sosie śmietanowym 250g (w tym 60g mięsa) 1,3,7 (279kcal) 6- w zapiekance makaron razowy1,3 ML- z wegańską śmietaną i serem1,3,6,7,10,11 (267kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 50g (114 kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 20.11.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 20.11.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 20.11.2023

Wtorek 21.11.2023

Śniadanie
● Jogurt naturalny (opakowanie jednostkowe) 100g7 (60kcal) ML- jogurt sojowy (opakowanie jednostkowe) 100g6 (66kcal)
● Jabłko 1szt. (75kcal)
● Filet złocisty 40g1,6,7,9,10,11 (72kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Chleb żytni na zakwasie 40g1+ masło 5g7 + ser Gouda 15g7 + ogórek 15g (175kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
● Sałata z pomidorami, oliwą i nasionami słonecznika 50g (81kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa z zielonego groszku z ziemniakami 300ml7,9 (149kcal)
● Pierś z kurczaka panierowana z sezamem 120g (272kcal) 1,3,11 2– duszona pierś kurczaka (bez panierki) 100g (98kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z białej kapusty i marchewki 120g (68kcal) 2– surówka z marchewki i pietruszki skropiona olejem 120g (93kcal)
● Kompot jabłkowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Ser Edamski 30g7 (94kcal) ML – tofu wędzone 30g1,6,10,11 (39kcal)
● Paprykarz (w tym ryba 60g) 130g1,4,9 (134kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 21.11.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 21.11.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 21.11.2023
Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu