Menu 17–23.03.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne produkty m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 17–23.03.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 17.09.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka akademicka 3,6,7,9,10,11  (30g)(43kcal) / 9. – szynka akademicka 45g / 3.  – szynka delikatna 30g
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  –serek z ziołami 30g
Ogórek z posiekanym porem (40g/10g)(7kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 50g
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (pomidor bez skórki, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) /2./3.  –  Zupa koperkowa 300ml (148kcal)
Gulasz z udźca indyka z cukinią i marchewką1 (350g, w tym 100g mięsa) (274kcal)
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Surówka z selerem, jabłkiem i jogurtem 120g (68kcal) / ML.–  jogurt sojowy 8
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Galaretka drobiowa z warzywami 150g3 z sokiem z cytryny/octem 5g(do wyboru) (128kcal)/ 2./3.  – bez groszku / 9. – 200g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g/ 3filet z kurczaka 30g
Pomidor z koperkiem (40g/10g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki z koperkiem (40g/10g)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 17.03.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 17.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 17.03.2025

Wtorek 18.03.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 50g/ 10g/(345kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3. szynka z indyka 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski z cebulką i szczypiorkiem (40/5/5g)(8kcal) / 2./3. – pomidor bez skórki 50g bez cebuli i szczypiorku
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Barszcz czerwony7,9 (300g)(219kcal)/ ML. / 3. zabielany śmietaną sojową 8 (300ml)
Sztuka mięsa w sosie koperkowym1,3,7(195g)(265kcal) / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8
Ziemniaki gotowane (200g) (154kcal)
Surówka z mixu sałat z cebulą czerwoną, pomidorami i sosem winegret (120g) (62kcal) /2./3.  – Surówka z mixu sałat z pomidorami bez skórki i sosem winegret (120g)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi7 (150/50/30/10g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML.– jogurt kokosowy8 zamiast śmietany/3. – jogurt naturalny zamiast śmietany
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  – szynka delikatna 30g
Pomidor (50g)(6kcal) /2./3. pomidor bez skórki (50g)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 18.03.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 18.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 18.03.2025

Środa 19.03.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta z makreli 3,4,7, 10 (60g)(94kcal) / ML. / 3. – kurczak po grecku (60g)
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  –szynka z indyka 30g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Obiad
Grochówka na boczku (300ml)(254kcal) /2./3.   Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Naleśniki z farszem twarogowym i sosem z mrożonych owoców leśnych1,3,7 (350g)(247kcal)/ ML. – farsz z tofu naturalnego i jogurtu sojowego na słodko6 /6.  – Ryż brązowy (200g) z twarogiem 50g i sosem z mrożonych owoców leśnych (50g)7
Surówka z marchwi i ananasa (120g)(102kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Sałatka z pieczoną piersią z kurczaka i Fetą7 100g (121kcal) / ML. tofu6 30g/2./3. zamiast ogórka i papryki pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  –szynkówka drobiowa 30g
Herbata zielona 250ml

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 19.03.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 19.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 19.03.2025

Czwartek 20.03.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka wiejska 45g/ 3filet z kurczaka 30g
Jogurt naturalny z domową gramolą i musem z mrożonych truskawek1,7 (130g)(149kcal)/ ML. – jogurt kokosowy8
Ogórek  (30g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Pomidorowa zupa z makaronem 1,7,9  210ml /90g (180kcal) / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8 /6. z makaronem pełnoziarnistym
Kotlet mielony z cebulą i pieczarkami1 133g, w tym 100g mięsa (346 kcal) /2./3. Kotlet mielony bez cebuli i pieczarek1 133g, w tym 100g mięsa (324 kcal)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Mizeria7 120g / ML.  – jogurt kokosowy8 zamiast naturalnego /2./3.  Sałata zielona z jogurtem7 i koperkiem (120g)
Kisiel z owoców mrożonych do picia 250ml (89kcal)/ 6./3. – bez cukru (66 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Hot dog w podłużnej bułce1 (90g) z ciepłą parówką z indyka1,3,6,7,9,10,11 (1 szt. – 50g) z ketchupem, ogórkiem konserwowym i cebulką (5/10/10g)(429 kcal)/ 2./3.  – bez cebuli, pomidor bez skórki zamiast ogórka
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Pomidor (50g) /2./3. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 20.03.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (diata podstawowa) 20.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 20.03.2025

Piątek 21.03.2025

Śniadanie
Ryż gotowany na mleku podany z prażonym jabłkiem i cynamonem7 (80/200/40g/3g)(229kcal) /6.  – ryż brązowy / ML. – na napoju owsianym1 (213kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (30g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 30g
Kolorowa papryka pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3. pomidor bez skórki (20g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Caprese z mozzarellą i oliwkami (pomidor, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) 2- pomidor bez skórki ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą bulgur 1,7,9 (300ml) (157 kcal) / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8
Dorsz w sosie cytrynowym4,7,10 (215g, w tym 100g ryby)(167kcal)/  ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8 / 9.- dorsz 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) /2./3. Marchew gotowana na gęsto (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. /2./3. – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Miks sałat z plasterkami buraka i ziarnami słonecznika w sosie winegret (40g/60g/10g/10g) (52kcal)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Twarożek 7  (30g) (72kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 21.03.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 21.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 21.03.2025

Sobota 22.03.2025

Śniadanie
Jajko (50g, 1szt) w sosie tatarskim 3,4,7 (100g)(275kcal) /2./3. – Jajko (50g, 1szt) w sosie jogurtowo-koperkowym 3,4,7 (100g)(291kcal) / ML.– jogurt sojowy6
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g
Ogórek (30g)(3kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 30g
Kolorowa papryka pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3. pomidor bez skórki (20g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2./3. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal) /ML. / 3.  – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Karkówka duszona z cebulką1 (145g, w tym 100g mięsa)(293kcal)/9. – 130g mięsa /2./3. – Pierś z indyka w sosie pieczeniowym1 (150g w tym 100g mięsa) (212kcal)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) /2./3. – Surówka z sałaty lodowej i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 1 szt. /2./3. – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Twarożek z koperkiem7 50g (99 kcal) / ML. – ser wegański6 50g
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3. filet z kurczaka7 30g
Pomidor na sałacie (40g/10g)(8kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 50g na sałacie 10g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 23.03.2025

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / 3. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3.   – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka konserwowa 1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Pomidor (30g)(4cal) / /2./3. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 20g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy tradycyjny 1,3 (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / 3.
pierś z kurczaka pieczona w ziołach 100g
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (60g) (154kcal) / 9. – szynka gotowana 75g
Pomidor ze szczypiorkiem i sałatą w oliwie (40g/5g/10g/5g)(8kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu