Menu 18–24.11.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 18–24.11.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 18.11.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(68kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g/ W. – tofu wędzone6 30g
Ogórek (30g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Kawa z mlekiem 250ml1,7 (200kcal) /ML.- z napojem owsianym 250ml1 (190kcal) /6./ 3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa z mrożonej fasolki szparagowej 9 300ml (150kcal) / 2. – Zupa kalafiorowo – koperkowa 7,9 (300ml) (210kcal)
Schab duszony w porach i marchewce1 (160g, w tym 100g mięsa)(306 kcal) / W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 30g (40 kcal) / 9. – twaróg7 45g / ML.– ser wegański6 30g
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ W. – Serek typu Caprese7 (30g)(40kcal)
Ogórek kiszony (50g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 18.11.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 18.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 18.11.2024

Wtorek 19.11.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 50g/ 10g/(345kcal) / ML.– na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka gotowana 45g / W.  – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (40g)(13kcal) podana na sałacie 10g / 2. – pomidor bez skórki 40g na sałacie 10g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Obiad
Grochówka (300ml)(254kcal) / 2. – Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Udziec z indyka w sosie własnym1 (170g, w tym 100g mięsa/70g sosu) (191 kcal)/  9. – mięso 130g/ W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z jabłka, pora i ogórka kiszonego  (120g) (67kcal) / 2. – sałatka z sałaty lodowej z pomidorem bez skórki, kukurydzą i rzodkiewką 120g
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Kiwi szt (78 kcal)

Kolacja
Hot dog w podłużnej bułce1 (90g) z ciepłą parówką z indyka1,3,6,7,9,10,11 (1 szt. – 50g) z ketchupem, ogórkiem konserwowym i cebulką (5/10/10g)(429 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Ser tylżycki7  (30g)(101kcal)/ 9. – ser twarogowy 45g/ ML. – ser wegański6 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 19.11.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta lekkostrawna) 19.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 19.11.2024

ŚRODA 20.11.2024

Śniadanie
Pasta z tuńczyka i jajka 3, 7 (60g)(63kcal) / ML. – pasta jajeczna ze szczypiorkiem3 (60g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. – tofu wędzone6 30g
Pomidor (20g)(4kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek (30g) (4kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną1,9 300ml (234 kcal) / 2. – krupnik z kaszą jaglaną 300ml / W. – krupnik wegański 300ml
Pierogi z twarogiem na słodko (350g), śmietaną (30g) i sosem z mrożonych malin (60g)1,3,7 (333kcal) / ML. – pierogi z serkiem wegańskim na słodko 6 (350g) i jogurtem sojowym (30g)
Surówka z marchwi i ananasa (120g)(102kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Sałatka brokułowa z szynką i Fetą 1 2 3 6 7 9 10 11  100g (168kcal) / 2. – bez pora, zamiast ogórka kiszonego,  pomidor bez skórki / ML. – zamiast jogurtu naturalnego jogurt sojowy 6 , zamiast Fety ser tofu6 / W. pestki dyni 15g zamiast wędliny
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem Gouda7
Woda 250ml

CZWARTEK 21.11.2024

Śniadanie
Jogurt naturalny (100g)(60kcal) / ML.. – jogurt kokosowy8 zamiast naturalnego
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Ogórek (50g)(6kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa meksykańska z kiełbasą drobiową, kukurydzą i czerwoną fasolą1,6,8 300ml (201 kcal) / 2. – Zupa jarzynowa z piersią z kurczaka (300ml)(214kcal)/ / W. – Zupa jarzynowa 300ml
Kotlet z kurczaka w sezamowej panierce3,7,11 (120g, w tym 100g mięsa) (273 kcal) /W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka kolorowa z kapusty pekińskiej 7 (120g) (35kcal) /ML. – z jogurtem sojowym6 / 2. – marchewka gotowana na gęsto1 (120g)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 1 szt. / 2. – Jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (35kcal)/ 9. – szynka gotowana 45g / W.  – Ser twarogowy półtłusty7 30g (40 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor (30g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Piątek 22.11.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z malinami mrożonymi i siemieniem lnianym1,7 40g/150ml/50g/10g (380 kcal) ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g
Pomidor na sałacie (50g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g na sałacie
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa koperkowa z makaronem1,7,9 (300ml) (264kcal) / ML. – zabielana śmietaną sojową8 / 6./3. – z makaronem pełnoziarnistym1
Dorsz w sosie cytrynowym4,7, 9 (150g, w tym 100g ryby)(188kcal) / 9.- dorsz 150g/ ML. – zabielana śmietaną sojową8
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2. – Surówka wiosenna z pomidorem bez skórki 120g (65kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Budyń na gęsto7 z musem z mrożonych malin (220g) (183kcal) /ML. – budyń na mleku owsianym1 (220g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 30g (40 kcal) / 9. – twaróg7 45g / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor z koperkiem (50g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g z koperkiem
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Sobota 23.11.2024

Śniadanie
Serek homogenizowany7 (100g)(114kcal)/ ML.  – jogurt sojowy6 100g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(68kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g / W. tuńczyk w sosie własnym z puszki4 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa z cieciorką7,9 300ml (166kcal) / ML.zabielana śmietaną sojową6 / 2. – bez cieciorki
Szynka wieprzowa w sosie pieczeniowym1 (145g, w tym 100g mięsa) / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) / 2. – Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Sałatka grecka z sałatą, papryką, pomidorem, fetą i oliwkami z oliwą7 (20/50/50/15/10/5g)(78kcal) / 2. – pomidor bez skórki zamiast papryki / ML. – ser wegański 6 zamiast fety7
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g /W. – Serek z ziołami7  (30g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 24.11.2024

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML.– Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. ser Gouda7 30g
Pomidor (40g)(6kcal) na liściu sałaty (10g)(2 kcal) /2.  – pomidor bez skórki 40g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal)/ W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Kapusta zasmażana1,6,7,9,10 (120g)(68kcal)/2. – Buraczki na ciepło(120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / 9.– serek twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / ML. tofu wędzone6 30g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2.  – pomidor bez skórki (50g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu