Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

Menu 19–25.02.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), niskobiałkowa (10), bezmleczna (ML), bez mięsa (BM), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – zboża zawierające gluten, 2 – skorupiaki i produkty pochodne, 3 – jaja i produkty pochodne, 4- ryby i produkty pochodne, 5 – orzeszki ziemne (arachidowe), 6 – soja i produkty pochodne, 7 – mleko i produkty pochodne, 8 – orzechy, 9 – seler i produkty pochodne, 10 – gorczyca i produkty pochodne, 11 – nasiona sezamu i produkty pochodne, 12 – dwutlenek siarki.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 19–25.02.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 19.02.2024

Śniadanie
Twarożek z jogurtem i koperkiem7 (60g)/ 9. – twarożek (90g)/ 10./ML. – pasta z tofu z jogurtem roślinnym6,8 (60g) (56 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – zamiast pszennego żytni razowy1
Masło7 (150kcal) (20g) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek (8 kcal) (60g) / 2. – pomidor bez skórki
Dżem morelowy (30g) (47 kcal)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Zupa
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną7,9 (235 kcal)(300 ml) / 2./3. – zamiast śmietany jogurt naturalny2/ ML– zamiast jogurtu zwykłego jogurt roślinny6,8/ 10./BM. – zupa gotowana na wywarze jarskim
II danie
Pierś duszona w sosie pietruszkowo – jogurtowym7 (100/60) / ML. – zamiast jogurtu naturalnego roślinny6,8
Ziemniaki z koperkiem (200g)
Surówka kapusty białej i marchewki z dressingiem z oliwy (120g) (466 kcal)/ 2./3. – zamiast kapusty marchewka z jabłkiem/ 9. – pierś (130g)/ 10. – pierś (60g), sos na jogurcie roślinnym6,8 / BM. – zamiast piersi z kurczaka dorsz4
Jabłko (150g) (75 kcal)
Kompot wiśniowy (100 kcal) / 6./10. – bez cukru (250 ml)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja (309kcal)
Sałatka jarzynowa (100g) 3,9 (233 kcal)/ 2./3. – zamiast majonezu jogurt naturalny2
Chleb graham1 (231 kcal) (100g)
Polędwica z indyka1,9,10 (32 kcal)(30g) / 9. – polędwica (45 g)/ 10. – polędwica (15g) (16 kcal)/ BM. – ser gouda7 (30g) (95 kcal)
Masło7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów 10, ML– bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 19.02.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 19.02.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 19.02.2024

Wtorek 20.02.2024

Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z siemieniem lnianym i truskawkami7 (50g/200/ml/70g) (261 kcal)/3. – mleko odtłuszczone/ 10./ ML. – mleko roślinne6,8
Chleb pszenny1 (147 kcal) (50g)/ 6. – chleb razowy1
Jajka na twardo3 (60 kcal) (50g/ 1 szt.)/ 2./3. – jajka siekane z jogurtem i koperkiem (66 kcal)/ 9. – jajka na twardo (90 kcal) (75g / 1,5 szt.)/ 10. – jajka (25g, 0,5 szt.)
Masło7 (75 kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka kolorowa (7 kcal) (60g)/ 2./3. – pomidor bez skórki
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata z rumianku (250 ml)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2– chleb pszenny1ML– z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Zupa
Kapuśniak na bazie kiszonej kapusty z ziemniakami7,9 (275kcal) (300 ml)/ 2. –zupa marchewkowa z natka pietruszki i kleksem jogurtu7,9 (265 kcal) (300 ml) 10. – zamiast kapusty kiszonej – biała, wywar jarski / BM. – zupa na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy (300ml)/ ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Pieczony dorsz4 (120g)
Ziemniaki (200g),
Surówka z buraczków z jabłkiem (120g) (383 kcal kcal)/ 9. – dorsz (150g)/ 10. – dorsz (80g)
Kompot owocowy z owoców leśnych (100 kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Gruszka 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (147 kcal)(50g) / 6. – chleb graham1
Chleb razowy1 (131 kcal) (50g)
Ser żółty7 (107 kcal) (60g)/ 2./3. – zamiast sera żółtego ser twarogowy chudy7 (59 kcal) (60g)/ 9. – ser twarogowy chudy (90 g) (88 kcal)/ 10./ ML. – ser sojowy, tofu6 (60g) (91 kcal)
Masło7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (11 kcal) (60g)/ 2. – bez skórki /10. – zamiast pomidora ogórek
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 20.02.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 20.02.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 20.02.2024

ŚRODA 21.02.2024

Śniadanie
Parówki drobiowe na ciepło1,9 (211kcal) (100g) / 9. – parówki drobiowe (253 kcal) (120g)/ BM. /10. – zamiast parówek drobiowych kiełbaski wegańskie1,9,10 (299 kcal) (100g)
Ketchup (15kcal) (15g) i/lub musztarda10 (17kcal) (10g)/ 2. – bez musztardy
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast razowego graham1
Chleb pszenny1 (129 kcal)(50 kcal) / 6. – chleb razowy1
Masło7 (75kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka czerwona (18 kcal) (60g)/ 2. – rzodkiewka tarta
Sałata (5g) (1 kcal)
Kawa zbożowa1 na mleku7 (178 kcal) (250ml)/3. – mleko odtłuszczone / 6. – bez cukru/ 10. – bez mleka/ ML. – zamiast mleka napój roślinny6,8

II Śniadanie
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty BM– ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Zupa
Zupa koperkowa z makaronem1,7,9 (283 kcal)/ 6. – makaron pełnoziarnisty/ BM. – zupa na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy (300ml)/ ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Duszona pierś z indyka z sosem pietruszkowym7 (100g/60g)
Kasza gryczana (200g)
Duszona fasolka szparagowa z sezamem(120g) (539 kcal) /2./3. – zamiast kaszy gryczanej jęczmienna1, zamiast fasolki cukinia duszona z pomidorem/ 9. – pierś (130g)/ 10. – pierś (60g)/ ML. – na jogurcie sojowym6 /BM. – zamiast piersi z kurczaka dorsz4
Kompot malinowy (100 kcal) / 6./ 10. – bez cukru (80 kcal) (250ml)
Mandarynka (1 szt., 60g) (27 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja (456kcal)
Smalec z białej fasoli ze śliwką (60g) (120kcal)/ 2. – Polędwica sopocka1,9,10 (75 kcal) (60g) / 9. – polędwica (45g)/ 10. – polędwica (19 kcal) (15g)
Chleb żytni razowy1 (238kcal) (100g) /2./3./10. – chleb pszenny zamiast razowego
Masło7 (150kcal) (20g) /3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (7 kcal) (30g) / 2./3. – pomidor bez skórki 60g
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 21.02.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 21.02.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 21.02.2024

CZWARTEK 22.02.2024

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3 (100g, 2 szt.)/ 9. – jajka (125 g, 2,5 szt.) (194 kcal)/ 10. – jajka (1 szt., 50g)(60 kcal)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – chleb graham1
Chleb graham1 (116 kcal) (50g)
Masło7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Rzodkiewka ze szczypiorkiem (10 kcal) (60g)/ 2. – tarta
Sałata (1kcal) (5g)
Herbata owocowa (250 ml)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Zupa
Zupa jarzynowa z kaszą manną1,7,9 (253 kcal) (300ml)/ 2./3. – zamiast śmietany jogurt naturalny2 / 10./BM. – zupa gotowana na wywarze jarskim/ ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Mięso z ud kurczaka w sosie śmietanowo – szpinakowym7 (100/60)
Makaron7 penne (200g)
Surówka marchewki, pora i selera, z dodatkiem natki pietruszki i oliwy (120g) (538 kcal) /2./3. – zamiast śmietany jogurt/ 6. – makaron pełnoziarnisty/ 9. – mięso z piersi (130g)/ 10. – pierś (60g), zamiast śmietany jogurt kokosowy8/ BM. – zamiast piersi mintaj4/ ML. -zamiast śmietany jogurt roślinny
Kompot wieloowocowy (100kcal)/ 6./ 10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Jabłko 2szt. (300 g) (150 kcal) (1szt. z programu)*

Kolacja (375kcal)
Pasta z buraka, chrzanu, czosnku i twarogu7 (30g) (60 kcal)/ 2. – pasta bez czosnku i chrzanu/ 9. Pasta (90g) / 10./ML. – zamiast twarogu tofu6
Szynkówka drobiowa1,7,9,10 (58kcal) (30g)/ BM. – ser żółty7 (30g) (98 kcal)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – chleb graham1
Chleb graham1 (116 kcal) (50g)
Masło7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (60g) / 2. – bez skórki
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 22.02.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 22.02.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 22.02.2024

Piątek 23.02.2024

Śniadanie
Serek wiejski7 (93kcal) (100g)/ 9. – serek (150g)/ 10. – serek wiejski (50g) (46 kcal)/ ML. – hummus6,9,10 (60g) (198 kcal)
Pomidor (11kcal) (60g)
Szczypiorek (1kcal) (3g)
Sałata (1kcal) (5g)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Kawa zbożowa1 na słodko na mleku7 (178kcal) (3g)/ 3. – mleko odtłuszczone /6. – bez cukru (138 kcal)/ 10. – zamiast mleka woda/ ML– zamiast mleka napój roślinny

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Zupa
Barszcz ukraiński z ziemniakami7,9 (255 kcal) (300 ml)/ 2./3. – barszcz z ziemniakami, zamiast śmietany jogurt naturalny2 / ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Pulpety rybne1,3,4 w sosie jogurtowo-koperkowym7 (120/60g)
Ziemniaki (200g)
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy (120g) (491 kcal) / 2./3. – zamiast kapusty i kukurydzy surówka z pomidorów z natką pietruszki i oliwą (120 g)/ 9. – pulpety (150g) / 10. – pulpety rybne (80g), zamiast jogurtu naturalnego jogurt kokosowy8/ ML. – jogurt roślinny6,8
Kompot wiśniowy (250 ml) (100 kcal)
Banan (120g) (116 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Ryż pieczony z jabłkami z pierzynką cynamonową, na słodko (130g) (190 kcal)/ 6. Ryż brązowy, bez cukru
Chleb pszenny (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło ekstra (75kcal) (10g))/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ser gouda (95kcal) (30g) / 2./3./ML. – hummus6 (99 kcal) (60g)
Pomidor (7kcal) (30g)/ 2. – bez skórki/ 10. – ogórek zielony
Herbata z cytryną (250 ml)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta cukrzycowa) 23.02.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 23.02.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 23.02.2024

Sobota 24.02.2024

Śniadanie
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – chleb graham
Polędwica sopocka1,9,10 (40g) (42 kcal)/ 9. – polędwica (60 g)/ 10. – serek (30g) (19 kcal) + masło7 (75 kcal) (10g)/ BM. – hummus6,9,10 (60g) (189 kcal)
Papryka kolorowa (6 kcal) (30g)/ 2./3. – pomidor bez skórki
Sałata (1kcal) (5g)
Jogurt owocowy7 (96 kcal) (120g) / 6. – jogurt naturalny (76 kcal) (120g) / ML. – jogurt sojowy6 (112 kcal) (120g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty ML– wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Zupa
Zupa gulaszowa z łopatką wieprzową i ziemniakami9 (300 ml) (315 kcal)/ 2./3. Zupa selerowa z ryżem brązowym7,9 (253 kcal) (300 ml)/ 2./3. – zupa selerowa z ryżem biały/ 10./BM. – zupa selerowa gotowana na wywarze jarskim/
II danie
Pieczone kotlety z fasoli i marchewki (150g, ok. 2 szt.) z sosem pomidorowo-jogurtowym7 (60g) / BM. – sos na jogurcie kokosowym
Kasza jęczmienna1 (200g)
Surówka z ogórków kiszonych, jabłka i pora (120g) (688 kcal)/ 2./3. – pieczone kotlety mielone drobiowe3 (100g, ok. 2 szt.) z kaszą1 (200g) i surówką z sałaty i jogurtu7 (120g) (488 kcal)/ 9. – zamiast kotletów z fasoli – kotlety mielone drobiowe3 (150g)/ 10. – zamiast ogórków kiszonych świeże, sos na jogurcie kokosowym, bez pomidorów – zamiast tego koperek/
Kompot wieloowocowy (100kcal)/ 6./ 10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Kiełbasa żywiecka1,9,10 (182kcal) (60g) / 2./3. – żywiecka drobiowa3,9,10 (136 kcal) (100g)/ 10./BM. – zamiast żywieckiej wędlina roślinna1,9,10 (153 kcal)(100g)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (150kcal) (20g) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (11kcal) (60g) 2./3. – bez skórki / 10. – ogórek zielony zamiast pomidora
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 25.02.2024

Śniadanie
Pasta z zielonego groszku a’la guacamole (60g) (112 kcal)/ 6. -pasta (90g) / 10. – 1 jajko (50g) (60 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (150kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata bez cukru (250 ml)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Zupa
Rosół drobiowy z makaronem1,9 (254 kcal) (300ml)/ BM./ 10. – zupa-krem z pieczonych warzyw korzeniowych z kurkumą9 (268 kcal)(300ml)
II danie
Kotlety schabowe panierowane, smażone1,3 (100g)
Ziemniaki tłuczone z koperkiem (200g)
Surówka z buraczków i jabłka (120g) (477 kcal)/ 9. b- schab (130g)/ 10. – schab (60g)/ BM.– zamiast schabu miruna4
Kompot jabłkowy (100kcal)/ 6. / 10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Polędwica z indyka1,9,10 (56kcal) (60g) / 9. – polędwica z indyka (79 kcal) (75g) / BM. – zamiast wędliny ser żółty7 (95 kcal)(30g) / 10. – polędwica (30g) (28 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (150 kcal) (20g) /3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)/ 10. – 20g (150 kcal)
Tarta rzodkiewka z koperkiem (12 kcal) (60g)
Herbata z cytryną (250 ml)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu