Menu 19–25.08.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 19–25.08.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 19.08.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Ser Gouda7 30g (95kcal) / ML. – ser wegański6 (50g)
Ogórek (30g)(5kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Tarta rzodkiewka (25g)(5 kcal) połączona z jogurtem7 (20g)(12kcal) i posiekanym koperkiem (5g) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*

Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa z cieciorką9 300ml (211kcal) / 2. – lekka zupa jarzynowa9 300ml
Gulasz drobiowy z cukinią i marchewką1 (350g, w tym 100g mięsa) (274kcal)/ W. – gulasz bezmięsny z cukinią, marchewką i cieciorką1,7,8 300g
Kasza gryczana 200g (184kcal)/ 2. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) / 2. – Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kisiel truskawkowy do picia 250ml (89kcal)/ 6./3. – bez cukru (66 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Nektarynka 130g (65kcal)

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek typu Capresi7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal) / W. – jajko gotowane3 1 szt. (50g)
Pomidor 40g z posiekaną cebulką (10g) i szczypiorkiem (5g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli i szczypiorku
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 19.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 19.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 19.08.2024

Wtorek 20.08.2024

Śniadanie
Pasta z makreli 4 7 (60g)(94kcal) /ML. – pasta jajeczna3 (60g)
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11  30g (34kcal) / W. – ser twarogowy półtłusty7 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Pomidor (30g)(5kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa pieczarkowa makaronem 1,7,9 300ml (165 kcal)/ ML.– zabielana śmietaną sojową8zwykłej / 6. – z makaronem pełnoziarnistym /2. – Wege krupnik z kaszą jaglaną 300ml
Kotlet pożarski (140g/ w tym 100g mięsa z piersi kurczaka)(221kcal) / W. – kotlet sojowy 100g w sosie pieczarkowym1,3,7
Ziemniaki gotowane posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (63kcal) / 2. – zamiast cebuli natka pietruszki
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Sałatka z warzyw (sałata 20g, pomidor 70g, oliwki krojone 20g) i fety7 20g z oliwą 5g (135g)(120kcal) / 2. – pomidor bez skórki /ML.– ser wegański6 zamiast fety
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. – ser tylżycki7 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 MLz szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 20.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 20.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 20.08.2024

ŚRODA 21.08.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z pokrojonym bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/40g/10g(345kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha 3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal) / W. – ser wegański6 30g
Pomidor (50g)(8kcal) /2. – pomidor bez skórki (50g) (8kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną7,9 (300ml) (157 kcal) /ML. – zabielana śmietaną sojową/2. – Zupa brokułowa z kaszą bulgur 300ml
Medaliony wieprzowe duszone w sosie koperkowym1,3,7(195g)(265kcal) ML. – sos zabielony śmietaną sojową8 / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 i sosem koperkowym7
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 120g (35kcal) /ML.– z jogurtem sojowym6 / 2. – marchewka gotowana na gęsto1 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Arbuz bez skórki 130g (47kcal)

Kolacja
Zapiekanka makaronowo warzywna (makaron 100g, marchew 50g, cukinia 40g, pieczarki 20g, ser Mozzarella 20g, cebula 10g, oliwa 5g) 1,7 (245g)(253kcal) / 2. – bez cebuli / 6. – makaron pełnoziarnisty1 / ML. – ser wegański 6 zamiast fety7
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g / W. – tuńczyk w sosie własnym4 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 21.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 21.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 21.08.2024

Czwartek 22.08.2024

Śniadanie
Kefir7 (100g) z nasionami słonecznika (10g)(108kcal) / ML. – jogurt sojowy6 100g zamiast kefiru
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3.– zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / W. – serek typu Capresi7 30g
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor z cebulą (50g)(8kcal) /2. – pomidor bez skórki (50g) (8kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa porowa z mięsem mielonym9 300ml (175kcal) /2. – Zupa jarzynowa z piersią z kurczaka (300ml)(214kcal) / W. – zupa jarzynowa z soczewicą300ml
Knedle ze śliwkami1,3 (350g)(430kcal) podane ze śmietaną7 (30g)(40kcal) / 2./3. – podane z jogurtem naturalnym7 / ML. – podane z jogurtem kokosowym8
Surówka z marchwi i ananasa (120g)(102kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3.– zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 3 50g (54kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / W. – ser Gouda7 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z fetą7
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 22.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 22.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 22.08.2024

Piątek 23.08.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem 1,7 40g/200ml/50g (410 kcal)/ ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda7 30g (95kcal) / ML. – ser wegański6 (50g)
Pomidor ze szczypiorkiem (50g) (7kcal) /2. – pomidor bez skórki (50g)(4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*

Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa kalafiorowa z makaronem i koperkiem 1,7,9 300ml (237kcal)/ ML. – zabielana śmietaną sojową8 (300ml) /6. – z makaronem pełnoziarnistym
Filet z dorsza po grecku pieczony w piecu konwekcyjnym4,9 (235g, w tym 100g ryby)(165kcal) / 9.- dorsz 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką 120g (70kcal) /2. – Surówka wiosenna z pomidorem bez skórki 120g (65kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Zapiekanki na bagietce (90g) z pomidorem (30g) i mozzarellą (40g)1,7 (165g)(404 kcal)/ ML. – ser wegański6 zamiast mozzarelli
Chleb pełnoziarnisty1 (35g)(84kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (20g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 23.08.2024

Posiłek obiadowy- zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 23.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 23.08.2024

Sobota 24.08.2024

Śniadanie
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal) / W. – jajko gotowane3 1 szt. (50g)
Ogórek z koperkiem 50g (6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g (6kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Grochówka wojskowa (300ml)(254kcal) /2./W. – Lekka zupa koperkowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Kotlet de Volaille z masłem i pietruszką  1,3,7(140g w tym 100g mięsa)(250kcal)/ 9. –mięso 130g / W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 120g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z marchwi, selera i jabłka7,9 (120g) (33kcal) /2. – surówka z tartej marchewki i jabłka 120g / ML. – z jogurtem kokosowym6,8 zamiast naturalnego
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Śliwki 130g (62kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser tylżycki7 30g (95kcal) / ML. – tofu6 30g
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – ser twarogowy półtłusty7 30g
Pomidor 50g z posiekaną cebulką (10g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- ser twarogowy7
Woda 250ml

Niedziela 25.08.2024

Śniadanie
Jajecznica ze szcypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. – ser Gouda7 30g
Pomidor na sałacie  (50g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./ 3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal) / W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / W. – kotlet sojowy 100g w sosie pieczarkowym1,3,7
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka Colesław7,10 120g (63kcal)/ 2. Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / W. – tuńczyk w sosie własnym4 30g
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu