Menu 2–8.09.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 2–8.09.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 2.09.2024

Śniadanie
Twaróg z jogurtem, rzodkiewką i szczypiorkiem7 (60/20/20/5g) / ML. – tofu6 zamiast twarogu, jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. – ser Gouda7 30g
Ogórek (30g)(5kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (pomidor bez skórki, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal)
Pulpety z indyka w sosie śmietanowym1,3,7 (225, w tym 100g mięsa)(344kcal) / ML./3. – sos na bazie śmietany sojowej6 / 2. – pulpety z indyka w sosie koperkowym / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 i sosem koperkowym7
Kasza jęczmienna pęczak1 200g (226 kcal)/ 2. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Surówka z marchwi, selera i jabłka7,9 (120g) (33kcal) /2. – surówka z tartej marchewki i jabłka 120g / ML. – z jogurtem kokosowym6,8 zamiast naturalnego
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6/3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Mozzarella miękka z zalewy pokrojona w plastry7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / W. – serek typu Capresi7 30g
Pomidor z koprem (50g)(8kcal) /2. – pomidor bez skórki z koprem 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 02.09.2024

Posiłek obiadowy zupa i owoc (dieta podstawowa) 02.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 02.09.2024

Wtorek 3.09.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem i posiekanymi migdałami1,7,8 40g/150ml/30g/10g(405 kcal)/ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / W. – jajko gotowane3 1 szt. (50g)
Pomidor (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Obiad
Krem z groszku 300ml + grzanką graham1,9  25g (180 kcal) / 2. – Wege krupnik z kaszą jaglaną 300ml
Schab duszony w sosie węgierskim1 (168g, w tym 100g mięsa)(271 kcal)/ 9. – 130g mięsa /2. – schab duszony w sosie własnym / W. – kotlet sojowy1,3
Ziemniaki gotowane posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka Colesław7,10 120g (63kcal)/ 2.Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g/ 2. – Jabłko pieczone 130g

Kolacja
Zapiekanki na bagietce (90g) z szynką delikatną (30g) i serem Gouda (30g)1,7 (165g)(404 kcal)/ ML. – ser wegański6 zamiast żółtego sera / W. – bez szynki
Chleb pełnoziarnisty1 (35g)(84kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (30g)(4kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 03.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 03.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 03.09.2024

ŚRODA 4.09.2024

Śniadanie
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9 (30g)(62kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g / W. – ser Gouda7 30g
Ogórek z koperkiem 50g (6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g (6kcal)
Kakao naturalne na mleku 230ml1,7 (154kcal)/ ML.- na napoju owsianym 230ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / ML. – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej / 2. – Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Spaghetti w mięsem wieprzowym1 (425g, w tym 100g mięsa)(545kcal)/ 2./3. – z mięsem drobiowym / 6. – z makaronem pełnoziarnistym1 / W. – spaghetti wegetariańskie z soczewicą1,6
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Nektarynka 130g

Kolacja
Sałatka z warzyw (sałata 20g, pomidor 40g, papryka czerwona pokrojona 40g) i czerwonej fasoli 15g z oliwą 5g (120g)(54 kcal) / 2. – pomidor bez skórki, ser feta7 zamiast czerwonej fasoli
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal) / W. – jajko gotowane3 1 szt. (50g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 04.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 04.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 04.09.2024

Czwartek 5.09.2024

Śniadanie
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9 (30g)(62kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g / W. – ser Gouda7 30g
Ogórek z koperkiem 50g (6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g (6kcal)
Kakao naturalne na mleku 230ml1,7 (154kcal)/ ML.- na napoju owsianym 230ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / ML. – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej / 2. – Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Spaghetti w mięsem wieprzowym1 (425g, w tym 100g mięsa)(545kcal)/ 2./3. – z mięsem drobiowym / 6. – z makaronem pełnoziarnistym1 / W. – spaghetti wegetariańskie z soczewicą1,6
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Nektarynka 130g

Kolacja
Sałatka z warzyw (sałata 20g, pomidor 40g, papryka czerwona pokrojona 40g) i czerwonej fasoli 15g z oliwą 5g (120g)(54 kcal) / 2. – pomidor bez skórki, ser feta7 zamiast czerwonej fasoli
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal) / W. – jajko gotowane3 1 szt. (50g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 05.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 05.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 05.09.2024

Piątek 6.09.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z pokrojonym bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/60g/10g(345kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Mozzarella miękka z zalewy pokrojona w plastry7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (40g)(12kcal) podawana na sałacie/ 2. – pomidor bez skórki 40g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Caprese z mozzarellą i oliwkami (pomidor, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) 2- pomidor bez skórki ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa z kalafiorem7,9 300ml (166kcal) / ML. zabielana śmietaną sojową6
Dorsz zapiekany w panierce1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(143kcal) / 9.- dorsz 150g
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z ogórka kiszonego i pora (120g) (40kcal) / 2. – Surówka wiosenna z pomidorem bez skórki 120g (65kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi7 (150/50/30/10g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast śmietany
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6/3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 60g z jogurtem (20g) i rzodkiewką (20g) (100kcal) / ML. –jogurt sojowy6 50g zamiast twarogu
Ogórek (30g)(4kcal) /2. – pomidor bez skórki (30g) (6kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 06.09.2024

Posiłek obiadowy- zupa i owoce (dieta podstawowa) 06.09.2024

Posiłek obiadowy- drugie danie (dieta podstawowa) 06.09.2024

Sobota 7.09.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Parówkowa na ciepło1,6,9 1 szt (142kcal) / W. – kiełbasa sojowa1,6,9 na ciepło 1 szt.
Do wyboru: chrzan 10g (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2 – bez chrzanu i ketchupu
Twaróg ze szczypiorkiem7 (30/5g) / ML. – tofu6 zamiast twarogu
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Pomidor (30g)(5kcal) / 2. – pomidor bez skórki (30g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa koperkowa z makaronem1,7,9 (300ml) (264kcal)/ ML. – zabielana śmietaną sojową8
Szynka wieprzowa pieczona z czosnkiem (112g, w tym 100g mięsa)(198 kcal)/ 9. – 130g mięsa / 2. – ziołowy filet z kurczaka pieczony / W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 120g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 120g (35kcal) /ML. – z jogurtem sojowym6 / 2. – marchewka gotowana na gęsto1 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Śliwki 130g (62kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3.– zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Ser Gouda(30g)(95kcal) / ML. ser wegański6 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata zielona 250ml

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Niedziela 8.09.2024

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ >ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  30g (34kcal) / W. ser wegański6 30g
Pomidor z koprem (50g)(8kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal)/ ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6. /3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)/ W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / W. – kotlet sojowy 100g w sosie pieczarkowym1,3,7
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Mizeria7 120g (28kcal)/ ML. – z jogurtem sojowym6 /2. Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (60g) (84kcal)/ W. – ser twarogowy półtłusty7 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu