Menu 20–26.05.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 20–26.05.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 20.05.2024

Śniadanie
Kluski lane1,3 na mleku7 (50g/200ml) bez cukru /6. – kluski pełnoziarniste1,3 /ML.- na mleku roślinnym6,8 (50g/200 ml) (154 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9  (30g)(68kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g
Sałata (5g) (1kcal)
Tarta rzodkiewka (20g) (5 kcal) połączona z jogurtem (10g)(6kcal) i posiekanym koperkiem (5g)
Papryka kolorowa drobno pokrojona (20g)(6kcal) – 2. – pomidor bez skórki
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa cukiniowa z mięsem mielonym i kaszą jęczmienną1,9 300ml (350kcal) / 2. – kasza kuskus1
Dietetyczny bigos z młodej kapusty z kiełbasą drobiową i marchewką 1,6,9 350g (210kcal) / 9. – kiełbasa drobiowa1,6,9 120g  / 2. – bigos z cukinii 350g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Pomarańcza 130g (61kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Pomidory z jogurtem i fetą7 (100g/50g/30g)(126kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 100g/ ML. – jogurt sojowy 6 50g zamiast naturalnego i tofu wędzone6 30g zamiast fety
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasztet drobiowy 3,6,7,9,10,11  (30g)(23kcal) / 2./ 6./3.  –  Schab pieczony 1,6,9   (30g)(52kcal) / 9. Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Sałata (5g)(1 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 20.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 20.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 20.05.2024

Wtorek 21.05.2024

Śniadanie
Jogurt naturalny7 (150g) z pokrojonym bananem (40g) i zmielonym siemieniem lnianym (10g)(160kcal)/ML. – jogurt sojowy8 (100g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Paprykarz z dorsza4,9 (60g)
Papryka czerwona (20g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Ogórek 20g (3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g (5kcal)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Obiad
Grochówka9 300ml (220kcal) / 2. – wegetariański krupnik jaglany9 300ml (237 kcal)
Sznycel wieprzowy pod warzywną pierzynką7 (160g, w tym 100g mięsa) (249kcal) / ML. – ser wegański6 zamiast sera gouda / 9. – 130g mięsa
Ryż biały, parboiled  (200g)(246kcal)/ 6. – ryż brązowy 200g polany z sosem z białych warzyw7,9 (100g) (119kcal) / ML. –  śmietana sojowa8
Surówka z marchwi i jabłka 120g (65kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Makaron na ciepło z duszonymi warzywami i fetą1,7 (220g, w tym makaronu 70g, fety 30g) (227kcal) / ML. – ser wegański6 zamiast fety / 6./3. – makaron pełnoziarnisty1 / 2. – bez cebuli i pieczarek
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g
Pomidor (30g)(5kcal)/ 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 21.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 21.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 21.05.2024

ŚRODA 22.05.2024

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (60g) (70kcal)/ 9. – szynka gotowana 75g
Twaróg z jogurtem i rzodkiewką7 (70/30/20g)(115kcal) / ML. – ser wegański6 70g / 9. – twaróg 100g
Ogórek małosolny (30g) (3kcal) /2. – pomidor bez skórki (30g) (5kcal)
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa gulaszowa7,9 300ml (188kcal)
Jajka sadzone na maśle3,7 (100g – 2 szt.)(170kcal) / ML. – na oleju rzepakowym
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Mizeria7 120g / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast naturalnego / 2. – Sałata zielona z jogurtem7 (60/15g)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Rollo z tortilli pełnoziarnistej posmarowanej serkiem śmietankowym (60g/30g) z mozzarellą (30g) i  warzywami1,7 9,12 (suszone pomidory 20g/ogórek 20g/papryka czerwona 20g/sałata 10g)(185g) (315kcal) / ML. – Rollo z tortilli pełnoziarnistej posmarowanej z serem wegańskim6 (60g/20g) z warzywami1,7,9,12  (185g) (325kcal)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(116kcal)
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 22.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 22.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 22.05.2024

CZWARTEK 23.05.2024

Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z pokrojonym bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/15g (250kcal) /ML.- na mleku roślinnym6,8 (50g/200 ml) (239 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Sałata 5g (1kcal)
Kiełbasa szynkowa z indyka3,6,7,9,10,11  30g (91kcal)/ 9. – kiełbasa szynkowa 45g
Pomidor (50g)(9kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa7,9 (300ml) (125 kcal)  /ML. – zabielana śmietaną sojową8
Udziec z indyka w sosie własnym1 (135g, w tym 100g mięsa) (191 kcal)/  9. – mięso 130g
Kasza jęczmienna pęczak1 200g (226kcal)/ 2. – kasza kuskus1 200g
Surówka z czerwonej kapusty 120g (47kcal) / 2. – surówka z pomidorów z bazylią 120g
Jabłko 130g (65kcal) 2. – Jabłko pieczone 150g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Papryka nadziewana warzywami, fetą i ryżem7 (425g)(308kcal) / ML. – zamiast fety ser wegański6
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Schab pieczony 1,6,9 (30g)(52kcal) / 9. Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Ogórek (30g)(4 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 23.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 23.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 23.05.2024

Piątek 24.05.2024

Śniadanie
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Jajko gotowane na twardo3 1,5 szt. (82kcal) podane w sosie jogurtowym (100g) / 9. – 2 szt. (110kcal)
Sałata (5g) (1 kcal)
Ogórek (30g)(4 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona (20g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Botwinka z jajkiem3,7,9 300ml (181 kcal) / ML. – zabielana jogurtem roślinnym6,8
Koperkowy dorsz pieczony w piecu konwekcyjnym4 (135g, w tym 100g ryby)(134kcal) / 9. – dorsz4 150g
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z ogórków małosolnych z pomidorem i cebulką (120g)(23kcal) 2. – Surówka z pomidorów z jogurtem i koperkiem 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 130g (75kcal) / 2. – gruszka pieczona 130g
Banan 1szt.*

Kolacja
Serek wiejski7 (150g) z rzodkiewką (30g) i szczypiorkiem (5g) / ML. – tofu6 120g /9. – Serek wiejski7 200g
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (50g) (9kcal) / 2. – pomidor bez skórki (50g)
Sałata (5g) (1kcal)
Kakao naturalne na mleku 230ml1,7 (154kcal)/ML.- na napoju owsianym 230ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 24.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 24.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 24.05.2024

Sobota 25.05.2024

Śniadanie
Kefir7 (100g)(50kcal) z mielonym siemieniem lnianym (10g)(25kcal)/ ML. – jogurt sojowy6 (100g) zamiast kefiru
Chleb pszenny1 (50g)(129 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  30g (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Papryka czerwona pokrojona 50g (16kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata z rumianku 250ml

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa z fasolką7,9 300ml (166kcal) / 2. – zupa jarzynowa bez fasolki /ML. – zabielana śmietaną sojową8
Karkówka duszona z cebulką1 (145g, w tym 100g mięsa)(293kcal) / 9. – 130g mięsa
Kasza gryczana 200g (226kcal)/ 2.– kasza kuskus1 200g (234kcal)
Surówka z białej kapusty z kukurydzą 120g (69 kcal)/ 2. – Sałata lodowa z jogurtem i rzodkiewką120g
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Sałatka ze świeżych warzyw i czerwonej fasoli (200g)(85kcal) / 2. – w sałatce pomidor bez skórki, ser mozzarella (30g) zamiast fasoli
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,3,6,7,9,10,11  (30g) (26kcal)/ 9. – Wędzonka 45g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 26.05.2024

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11 (80g)(154kcal)/ 9. – 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Mozzarella w plastrach7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor 50g (9kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Sałata (5g) (1kcal)
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal)
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka wiosenna 120g (65kcal) / 2. – z pomidorem bez skórki
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)//6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal) wymieszany z tartą rzodkiewką (20g) (5 kcal) i szczypiorkiem / ML. ser wegański6 30g
Ogórek 20g (3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g (5kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu