Menu 21–27.07.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 21–27.07.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 21.07.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta z makreli (70% zawartości makreli) 3,4,7, 10 (60g)(94kcal) / ML. / 3. – kurczak po grecku (60g)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka wiejska 45g/ 3szynkówka drobiowa 30g
Ogórek małosolny na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki na sałacie
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok z cytryny) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka oraz papryki więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 300ml (180kcal) / ML. / 3. zabielana śmietaną sojową6
Szynka wieprzowa sosie koperkowym1,3,7(195g)(265kcal) / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8
Młode ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z marchewki, pora z jabłkiem z oliwą z oliwek 120g (69kcal) /2./3. –  Surówka z marchewki z jabłkiem z oliwą z oliwek 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt. (130g, 75kcal)/ Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Arbuz 150g

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Twaróg7 30g / ML. ser wegański6 30g
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. filet z kurczaka 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki z koperkiem (45g/5g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 21.07.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 21.07.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 21.07.2025

Wtorek 22.07.2025

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem posypana orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (400 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (411kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / 3. – szynka z indyka 30g
Pomidor  (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Grochówka na boczku (300ml)(254kcal) /2./3.  Krem z cukinii 7, 9 300ml (148kcal)
Filet z kurczaka panierowany 3,7,11 (120g, w tym 100g mięsa) (277 kcal) ) /9. – mięso 130g /2./3. – Filet z kurczaka w ziołach na parze (100g)
Młode ziemniaki gotowane (200g) (154kcal)
Miks sałat z plasterkami buraka i ziarnami słonecznika w sosie winegret (120g) (52kcal)
Kisiel z owoców mrożonych do picia 250ml (89kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Kolacja
Długa zapiekanka1 (90g) z pieczarkami (30g), serem (30g), ketchupem (5g) i majonezem (5g)(160g) (385 kcal)/ 2./3. –  Zapiekanka (90g) z mozzarellą (30g), ziołami (5g) i pomidorem bez skórki (30g)1,7 (376 kcal)/ ML. – ser wegański6 /6.  – na grahamce
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  – filet z kurczaka1,6,9 (30g)
Pomidor (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki (30g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 22.07.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta wysokobiałkowa) 22.07.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta wysokobiałkowa) 22.07.2025

Środa 23.07.2025

Śniadanie
Parówki na ciepło,3,6,7,9,10,11  (100g)(190kcal)/ 9. – 120g / 3.  – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3. – bez musztardy i ketchupu
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Ogórek małosolny podany z posiekanym koperkiem (45g/5g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki z koperkiem (45g/5g)(6kcal)
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Kapuśniak z młodej kapusty 9 (300 ml) (176 kcal) /2./3. –  Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Naleśniki z farszem twarogowym i sosem z truskawek1,3,7 (350g)(247kcal)/ ML. – farsz z tofu naturalnego i jogurtu sojowego na słodko6 /6.  – Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z farszem twarogowym i sosem z truskawek1,3,7 (350g)(256kcal)
Banan 1szt
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt. (150g, 75kcal)*

Kolacja
Sałatka z selerem konserwowym, szynką drobiową, ananasem i majonezem1 2 3 6 7 9 10 11  100g (132kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML.– jogurt sojowy6 zamiast majonezu /2./3. –  jogurt naturalny7 zamiast majonezu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Serek z ziołami 7  (30g)(72kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 23.07.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 23.07.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 23.07.2025

Czwartek 24.07.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z tartą gorzką czekoladą i musem z truskawek1 1,7,8 40g/ 150ml/ 10g/ 30g (311kcal) /ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – szynka delikatesowa 30g
Pomidor  (50g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 50g
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Obiad
Ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / /ML. zabielana śmietaną sojową6/2./3. – Krem z białych warzyw 7,9(300ml) (125 kcal)
Kotlet pożarski (140g/ w tym 100g mięsa z piersi kurczaka) (221kcal) / 9. – kotlet pożarski 160g (w tym 120g mięsa)
Młode ziemniaki gotowane (200g) (154kcal)
Młoda marchewka na gęsto z masłem 120g (90 kcal) / 6. – Surówka z marchwi i pora (120g) (67kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Podwieczorek
Truskawki 100g

Kolacja
Ryba po grecku na zimno 4,9 100g (198kcal) (ryba 50g/warzywa 50g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka akademicka 3,6,7,9,10,11  (30g)(43kcal) / 9. – szynka akademicka 45g / 3. – filet z kurczaka 30g
Papryka kolorowa (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Ogórek małosolny (20g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 20g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 24.07.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.07.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.07.2025

Piątek 25.07.2025

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) / 9. – jajecznica (155g)/ ML./3. – Jajecznica na oleju rzepakowym3 / 2./3. – bez szczypiorku
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Pomidor z koperkiem (45g/5g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki z koperkiem (45g/5g)
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3.– bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa owocowa z makaronem (210ml/90g) (243kcal) /6. / 3. – Zupa owocowa bez cukru z makaronem pełnoziarnistym (210ml/90g)
Dorsz w sosie cytrynowym4,7,10 (215g, w tym 100g ryby)(167kcal)/ ML./3. – zabielany śmietaną sojową8 / 9.- dorsz 150g
Ziemniaki gotowane 200g
Duszona młoda kalarepka z koperkiem 120g (43kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Banan 1szt

Kolacja
Sałatka ze świeżych warzyw z mozzarellą7 (100g)(68kcal) / ML. – ser wegański6 //2./3. – Sałatka z sałaty, pomidora bez skórki i mozzarelli z oliwą z oliwek (100g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda7 (30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.– ser wegański6 30g/ 3. – Twarożerk7 (30g)(72kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 25.07.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 25.07.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 25.07.2025

Sobota 26.07.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. –  jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(133kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g /3.  – filet z kurczaka 30g
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- ser żółty7
Woda 250ml

Obiad
Chłodnik na kefirze z ¼ jajka3,7 300ml (102 kcal) /ML. – jogurt sojowy6 zamiast kefiru
Schab duszony w porach1 (160g, w tym 100g mięsa)(306 kcal) / 9. – 130g mięsa /2./3. – schab gotowany z sosem warzywnym  (160g, w tym 100g mięsa)(268 kcal)
Ryż 200g (232kcal) / 6.  – ryż brązowy 200g
Surówka z papryki i pomidorów ze szczypiorkiem 120g (74kcal) / 2./3. – Pokrojone pomidory bez skórki z koperkiem i oliwą 120g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt. (150g, 75kcal)*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. szynkówka drobiowa 30g
Gzik7 z dodatkiem szczypiorku, podany na sałacie (30g/5g/10g)(46kcal)/ML. – ser wegański6 30g/ /2./3. – Twarożek bez szczypiorku podany na sałacie7  (30g/10g)(72kcal)
Ogórek małosolny na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 27.07.2025

Śniadanie
Kiełbasa podwawelska na ciepło1,3,6,7,9,10,11 100g (186kcal)/ 9. – kiełbasa 120g/ 2./3. –  kiełbasa drobiowa na ciepło 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal) /2./3. –  bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka konserwowa 7,9,1230g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Pomidor (50g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Pieczone udka drylowane 10 (105g)( 173kcal)
Młode ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka, kopru i oliwy 120g (78kcal) /2./3. –  Sałatka z sosem jogurtowo-koperkowym7 (128kcal)
Kompot wiśniowo – jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Kolacja
Kolorowa sałatka z sałatą 30g, oliwkami 15g, ogórkiem 20g, fetą 30g i sosem winegret (5g)(125kcal) / ML.tofu wędzone6 30g /2./3. –  sałatka z sałatą, pomidorem bez skórki, fetą i sosem winegret (100g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka 1,6,9 (30g)/9. – szynka z indyka 45g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu