Menu 22–28.11.2023

Dieta podstawowa (1)

Zestawienie obejmujące diety: łatwostrawna (2), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6) chleb razowy zamiast pszennego; napoje, sosy oraz musy bez cukru, bogatobiałkowa (9), bezmleczną (ML) masło roślinne zamiast mixu tłuszczowego.

Produkty i potrawy mogą zawierać alergeny: 1 – gluten, 3 – jaja, 4 – ryby i skorupiaki, 5 – orzechy ziemne i inne orzechy, 6 – soję, 7 – mleko i produkty pochodne, 9 – seler, 10 – gorczycę, 11 – sezam, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 22-28.11

Wersja menu w formacie PDF

Środa 22.11.2023

Śniadanie
● Owsianka na mleku z siemieniem lnianym 200/40g (252kcal)1,7 ML – owsianka na napoju sojowym z siemieniem lnianym 200/40g (234kcal)1,6
● Kiełbasa żywiecka 30g1,6,7,9,10,11 (57kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 50g (114kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Chleb razowy 20g (37kcal)1 2– chleb pszenny1
● Sałatka z tuńczyka, ryżu brązowego, groszku, kukurydzy i koperku)4,7,10 35g (34kcal) 2- plasterek wędliny wieprzowej1,3,6,7,9,10,11 + sałata 15g
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Grochówka 300ml9 (137kcal) 2– zupa toskańska 300ml9 (105kcal)
● Pierogi ruskie polane odrobiną masła z natką pietruszki 350g1,3,7 (608kcal) ML– pierogi z soczewicą 350g1,3 (875kcal)
● Surówka z sałaty i pomidora z oliwą 120g (65kcal) 2– w surówce pomidory bez skórki
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Mandarynka 1szt.

Kolacja:
● Polędwica sopocka 60g1,3,6,7,9,10,11 (74kcal)
● Ogórek kiszony 50g (5kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 22.11.2023
Danie obiadowe – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 22.11.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 22.11.2023

Czwartek 23.11.2023

Śniadanie
● Szynkówka z indyka 30g1,6,9 (43kcal)
● Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 80g3,7 (92kcal) ML– na jogurcie wegańskim6
● Pomidor na liściu sałaty 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki na liściu sałaty 50g
● Chleb razowy/pszenny 100g)1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Chleb razowy 20g (37kcal)1 2– chleb pszenny1
● Pasta twarogowa z rzodkiewką7 25g (22kcal)
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Obiad
● Zupa koperkowa 300ml9 (122kcal)
● Bigos 350g1,3,7,10 (400kcal) 2– gulasz drobiowy w sosie pomidorowym (w tym 100g piersi kurczaka) 200g1,9 (172kcal) + surówka z selera, korzenia oraz liści pietruszki 120g9 (78kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal) 2– kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Kompot jabłkowo-porzeczkowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Pasta twarogowa z dodatkiem słodkiej papryki 60g7 (90kcal) ML– hummus 30g6,11 (98kcal)
● Filet złocisty 30g1,6,7,9,10,11 (57kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2 – Pomidor bez skórki 50g (11kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 50g (64 kcal)1 zamiast pszennego;

II Kolacja
● Bułka żytnia 65g1 + masło 5g7 + ser Gouda 15g7 + ogórek 15g (273kcal) 2– bułka pszenna1, liść sałaty
● Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 23.11.2023

Danie obiadowe – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 23.11.2023

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 23.11.2023

Piątek 24.11.2023

Śniadanie
● Kasza manna na mleku z dodatkiem sosu z owoców leśnych (podane osobno) 300/20ml1,7 (234kcal) 6– owsianka na mleku z dodatkiem sosu (bez cukru) z owoców leśnych 40g//200ml/20g (269kcal)1,7 ML – owsianka na napoju sojowym z dodatkiem sosu z owoców leśnych 40g//200ml/20g (246kcal)1,7
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Papryka kolorowa 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Jajko gotowane posypane natką pietruszki 1szt./2g3 (79kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Kisiel z kawałkami owoców, bez cukru 125ml (40kcal)
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Obiad
● Zupa z fasolki szparagowej 300ml9 (123kcal)
● Panierowana miruna skropiona cytryną 140g1,3,4 (217kcal) 2– pieczona miruna 120g4 (107kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z buraczków 120g (75kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Sałatka grecka z fetą 100g7 (125kcal) 2– sałatka z mozzarellą 100g7 (137kcal) ML– tofu zamiast fety6
● Ser twarogowy z ziołami w plastrach 30g7 (40kcal) ML– smalczyk z fasoli i jabłka 30g1,6,10,11 (70kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Śniadanie – zupa mleczna z sosem z owoców leśnych (dieta podstawowa) 24.11.2023
Śniadanie – jajko gotowane i papryka (dieta podstawowa) 24.11.2023
Danie obiadowe – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.11.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.11.2023

Sobota 25.11.2023

Śniadanie
● Owsianka na mleku z siemieniem lnianym 200/40/10g (308kcal)1,7 ML– na napoju sojowym (272kcal)1,6
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Szynkówka drobiowa 30g)1,6,9 (32kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2- pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, burak, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej buraka
● Jogurt naturalny z bananem 50/25g7 (109kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa pomidorowa z ryżem 90g/210ml (245kcal)7,9 6– z ryżem brązowym
● Gulasz drobiowo-wieprzowy w sosie pieczeniowym 200g1 (w tym 100g mięsa) (226kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z ogórka kiszonego i pora 120g (32kcal) 2– sałata z jogurtem i koperkiem 120g7 (26kcal)
● Kompot jabłkowo-rabarbarowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Ser twarogowy 60g7 (79kcal) ML – ser wegański 60g1,6,10,11 (176kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g)1 (227/258kcal)
● Pomidor z posiekaną cebulą 50g (10kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Niedziela 26.11.2023

Śniadanie
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Jajko z sosem musztardowym 1,5szt./20g7,10 (158kcal) 2– z sosem koperkowym7 (149kcal)
● Ogórek świeży ze szczypiorkiem 50g (7kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty

Obiad
● Rosół z makaronem 100g/200ml1,3,9 (260kcal)
● Kotlety de volaille 150g1,3,7 (257kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Kalafior z odrobiną bułki tartej 120g1,7 (83kcal) 2/6– bez bułki 6– al dente
● Kompot truskawkowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Krakowska parzona 60g1,6,9 (86kcal)
● Pomidor z koperkiem 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki z koperkiem 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Chleb razowy 20g (37kcal)1
● Gzik z rzodkiewką 15g7 (17kcal)
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Poniedziałek 27.11.2023

Śniadanie
● Szynkówka z indyka 60g1,6,9 (86kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (147kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki (10kcal)
● Kawa zbożowa na mleku 250ml7 (143kcal) ML– kawa zbożowa na napoju owsianym 250ml1 (130kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Chleb razowy 20g (37kcal)1 2– chleb pszenny1
● Serek wiejski z rzodkiewką i koperkiem7 50g (49kcal)
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
● Zupa fasolowa 300ml9 (187kcal) 2– zupa z fasolki szparagowej 300ml9 (106kcal)
● Pierogi leniwe 350g1,3,7 (662kcal) ML– „leniwe” z tofu 350g6 (468kcal)
● Sos jogurtowy z dodatkiem owoców leśnych 100g7 (57kcal) 6– sos bez dodatku cukru ML– sos na bazie jogurtu wegańskiego6
● Kompot śliwkowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 2szt.

Kolacja:
● Ser Tylżycki 60g7 (188kcal) ML– hummus 60g6 (196kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Mix 20g7 (147kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 27.11.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 27.11.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 27.11.2023

Wtorek 28.11.2023

Śniadanie
● Owsianka na mleku z siemieniem lnianym 200/40/10g (308kcal)1,7 ML– na napoju sojowym (272kcal)1,6
● Filet złocisty 30g1,6,7,9,10,11 (57kcal)
● Pomidor na liściu sałaty 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki na liściu sałaty 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 50g (114kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Kefir naturalny 100g7 (51kcalkcal)
● Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 30g7 (142kcal) 2– chleb pszenny1

Obiad
● Zupa ogórkowa 300ml7,9 (106kcal) 2– zupa ziemniaczana 300ml9 (138kcal)
● Bitka wieprzowa w sosie pieczeniowym 200g1 (w tym 100g mięsa) (223kcal)
● Kasza gryczana 200g (240kcal) 2– kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Surówka z selera i jabłka na jogurcie 120g7,9 (50kcal) ML – na jogurcie sojowym6
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Parówki na ciepło 100g6,9 (266kcal)
● Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) I ketchup 10g1,9 (10kcal) 2– bez musztardy i ketchupu
● Pomidor z cebulą 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 28.11.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 28.11.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 28.11.2023
Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu