Menu 23–29.06.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu
„Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 23–29.06.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 23.06.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. szynkówka drobiowa 1,7,9,10,12 30g
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g/ 3.    – Serek z ziołami 7  (30g)(72kcal)
Ogórek małosolny podany na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki na sałacie (40g/10g) (6kcal)
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok z cytryny) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka oraz papryki więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa szczawiowa z ¼ jajka (12,5g)3,7,9 300ml (112kcal) /ML. / 3. – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej
Filet z kurczaka panierowany 3,7,11 (120g, w tym 100g mięsa) (277 kcal) ) /9. – mięso 130g/ 2./3.  – Filet z kurczaka w ziołach na parze (100g)
Młode ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,10 120g (72kcal) / 3. – z jogurtem naturalnym7 /ML.- ze śmietaną sojową8 /2.  – surówka z tartej marchewki, natki pietruszki, soku z cytryny i oliwy (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 1szt. (130g, 75kcal)/ Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Truskawki 100g

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałatka z tuńczykiem 40g, sałatą 15g, pomidorem 30g, ogórkiem kiszonym 20g, nasionami słonecznika 10g i oliwą 5g4 (120g)(160kcal) / 2./3. – pomidor bez skórki, tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka
Szynka konserwowa 7,9,1230g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 23.06.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 23.06.2025

Posiłek obiadowy – II danie (dieta łatwostrawna) 23.06.2025

Wtorek 24.06.2025

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem posypana orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (400 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (411kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – szynka z indyka 30g
Pomidor  (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa jarzynowa z fasolą Jaś7,9 300ml (166kcal) / ML. zabielana śmietaną sojową6
/2./3.  –Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Sztuka mięsa w sosie własnym1,3 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa /2./3.  – pierś z kurczaka w sosie własnym 1,3 100g
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (63kcal)
Kisiel z owoców mrożonych do picia 250ml (89kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Podwieczorek
Arbuz 120g

Kolacja
Młode ziemniaki gotowane (200g) (154kcal) ze skwarkami (30g) i maślanką7 (100g) /ML. jogurt sojowy6/ /2./6. /3.  – zamiast skwarek koperek 10g
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka z indyka 1,6,9 (30g)/9. – szynka z indyka 45g
Ogórek (40g)(5kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 40g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 24.06.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.06.2025

Posiłek obiadowy – II danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.06.2025

Środa 25.06.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jogurt naturalny z domową granolą i nasionami słonecznika (10g)1,7 (130g)(155kcal) / ML. – jogurt kokosowy8
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / 3. – filet z kurczaka 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 50g
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Krupnik wiosenny 1,9 300ml (234 kcal)
Naleśniki z farszem twarogowym i sosem z truskawek1,3,7 (350g)(247kcal)/ ML. – farsz z tofu naturalnego i jogurtu sojowego na słodko6 /6.  – Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z farszem twarogowym i sosem z truskawek1,3,7 (350g)(256kcal)
Banan 1szt
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt. (150g, 75kcal)*

Kolacja
Sałatka cezar1,7 100g (69kcal) /ML. ser wegański/2./3. – pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / 3.   – szynkówka drobiowa 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 25.06.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 25.06.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 25.06.2025

Czwartek 26.06.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z tartą gorzką czekoladą i pokrojoną nektarynką1,7,8 40g/ 150ml/ 10g/ 30g (298kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka dymem wędzona1,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka dymem wędzona 45g/ 3.   – szynka z indyka 30g
Papryka pokrojona w paski na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Obiad
Chłodnik na kefirze z ¼ jajka3,7 300ml (102 kcal) /ML. – jogurt sojowy6 zamiast kefiru
Sznycel wieprzowy pod warzywną pierzynką7 (150g, w tym 100g mięsa) / ML. – z serem wegańskim6 zamiast goudy / 9. – 130g mięsa /2./3. –  schab gotowany z sosem warzywnym  (160g, w tym 100g mięsa)(268 kcal)
Kasza gryczana 200g (184kcal) /2./3. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Surówka z marchewki z jabłkiem z oliwą z oliwek 120g (69kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Kolacja
Kiełbasa podwawelska na ciepło1,3,6,7,9,10,11 100g (186kcal)/ 9. – kiełbasa 120g/2./3. – kiełbasa drobiowa na ciepło 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Pomidor z koperkiem (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki z koperkiem (40g/10g)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 26.06.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 26.06.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 26.06.2025

Piątek 27.06.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. –  jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g/ 3.    – Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa szpinakowa z ¼ jajka (12,5g)3,7,9 300ml (112kcal) /ML. / 3. – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej
Dorsz zapiekany w panierce1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(143kcal) / 9.- dorsz 150g /2./3. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki gotowane 200g
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) /2./3. Surówka z sałatą i pomidorem bez skórki 120g (43kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)

Podwieczorek
Banan 1 szt.
Pomarańcza 1szt. (200g, 94kcal)*

Kolacja
Feta z pomidorami, słonecznikiem i oliwą7 (30g/ 65g/ 10g / 5g) (166kcal) / ML. – tofu6 zamiast Fety /2./3. – pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta jajeczna z koperkiem 7 60g (90kcal) /ML. / 3. – z jogurtem sojowym6 zamiast serka śmietankowego
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 27.06.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 27.06.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 27.06.2025

Sobota 28.06.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek homogenizowany o smaku waniliowym7 (opakowanie jednostkowe) (114kcal)/ ML. jogurt sojowy6 100g
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  – szynka z indyka 1,6,9 (30g)
Ogórek z posiekanym porem (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 50g
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- ser żółty7
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2./3. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal) /ML. / 3.  – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Pieczeń z szynki w sosie (130g/ w tym 100g mięsa)(229kcal) /2./3. – udka z kurczaka w sosie własnym1,3 100g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z pora i ogórka kiszonego  (120g) (67kcal) (42kcal) /2./3. –  Surówka z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek  120g (69kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt. (120g, 116kcal)*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. szynka delikatesowa 30g
Gzik7 z dodatkiem szczypiorku, podany na sałacie (30g/5g/10g)(46kcal)/ML. – ser wegański6 30g/ /2./3. – Twarożek bez szczypiorku podany na sałacie7  (30g/10g)(72kcal)
Pomidor na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 29.06.2025

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML./3. – Jajecznica na oleju rzepakowym3 / 2./3.  – bez szczypiorku
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(133kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g /3.  – filet z kurczaka 30g
Pomidor (50g)(6kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Pałki z kurczaka z cytryna i rozmarynem (110g)(269kcal)
Młode ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Marchew gotowana na gęsto (120g)  /6. – Kalafior gotowany 120g (43kcal)
Kompot wiśniowo – jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt. (150g, 75kcal)*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka wiejska 45g/ 3szynkówka drobiowa 30g
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Pomidor (30g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki 30g
Ogórek małosolny (20g)(3kcal) /2./3. –  pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu