Menu 24–31.01.2024

Dieta podstawowa (1)

Zestawienie obejmujące diety: łatwostrawna (2), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6) chleb razowy zamiast pszennego; kompot bez cukru, bogatobiałkowa (9), bezmleczną (ML) masło roślinne zamiast mixu tłuszczowego

Produkty i potrawy mogą zawierać alergeny: 1 – gluten, 3 – jaja, 4 – ryby i skorupiaki, 5 – orzechy ziemne i inne orzechy, 6 – soję, 7 – mleko i produkty pochodne, 9 – seler, 10 – gorczycę, 11 – sezam, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 24–31.01.2024

Wersja menu w formacie PDF

Środa 24.01.2024

Śniadanie
● Kasza manna na mleku 300ml1,7 (227kcal) 6– owsianka na mleku 200/40g (252kcal)1,7 ML – owsianka na napoju sojowym 200/40g (216kcal)1,6
● Kiełbasa Żywiecka 30g1,6,9,10 (86kcal)
● Pomidor na liściu sałaty 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki na liściu sałaty 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g (72kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Bułka żytnia 65g1 + masło 5g7 + ser Gouda 15g7 + papryka 15g (273kcal) 2- bułka pszenna1, liść sałaty
● Kisiel z kawałkami owoców, bez cukru 125ml (41kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Krupnik 300ml1,9 (239kcal)
● Fasolka po bretońsku 350g9 (347kcal) 2– gulasz drobiowy w sosie pomidorowym 200g1,9 (172kcal) + surówka z selera, korzenia oraz liści pietruszki 120g9 (78kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Szynka Gotowana 60g1,6,9 (64kcal)
● Ogórek kiszony 50g (5kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.01.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 24.01.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 24.01.2024

Czwartek 25.01.2024

Śniadanie
● Szynkówka drobiowa 30g1,6,7,9,10,11 (24kcal)
● Buraczkowa pasta twarogowa 50g7 (52kcal) ML– hummus 50g6 (164kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Kawa zbożowa na mleku 250ml1,7 (143kcal) ML– kawa zbożowa na napoju owsianym 250ml1 (130kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Sałatka grecka 50g7 + kromka chleba razowego z mixem 20g1,7 (141kcal)
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa brokułowa z ryżem 220ml/80g9 (151kcal)
● Filet z kurczaka panierowany 120g1,3 (176kcal) 2– pierś z kurczaka pieczona bez panierki 100g (98kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z marchwi, pora i jabłka 120g (71kcal) 2– surówka z marchewki i jabłka 120g (92kcal)
● Kompot śliwkowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Polędwica sopocka 60g1,3,6,7,9,10,11 (74kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 25.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 25.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 25.01.2024

Piątek 26.01.2024

Śniadanie
● Owsianka na mleku 200/40g (252kcal)1,7 ML– owsianka na napoju sojowym 200/40g1,6 (232kcal)
● Jajko z sosem tatarskim 1szt./20g1,3,7,10 (120kcal) 2- jajko w sosie koperkowym 1szt./40g3,7 (110kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g (72kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Chleb żytni bez drożdży 80g1+pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1
● Sok wielowarzywny 125ml9 (23kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Kapuśniak 300ml9 (105kcal) 2– krem z białych warzyw 300ml9 (93kcal)
● Panierowany morszczuk skropiony cytryną 140g1,3,4 (217kcal) 2– morszczuk pieczony bez panierki 120g4 (107kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z papryki, pomidora i koperku 120g (55kcal) 2– surówka z selera, korzenia oraz liści pietruszki 120g9 (78kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Ser Gouda 30g7 (99kcal) ML– ser wegański 30g1,6,10,11 (88kcal)
● Sałatka jarzynowa 100g3,7,9 (91kcal) 2– bez dodatku groszku i kukurydzy
● Herbata czarna z cytryną 250ml

II Kolacja
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 26.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 26.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 26.01.2024

Sobota 27.01.2024

Śniadanie
● Pasta twarogowa ze szczypiorem 60g7 (85kcal) ML– szynka konserwowa 60g1,3,6,7,9,10,11 (87kcal)
● Papryka na liściu sałaty 50g (16kcal) 2- pomidor bez skórki na liściu sałaty 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Kakao 250ml7 (200kcal) ML– Kakao na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Śniadanie
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
● Jabłko 1/2szt. (38kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Barszcz czerwony 300ml9 (101kcal)
● Gulasz drobiowy 150g (100g mięsa + sos własny) (144kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z ogórków kiszonych, jabłka i pora 120g (37kcal) 2 – surówka z marchewki i jabłka na jogurcie 120g7 (53kcal)
● Kompot z owoców leśnych 250ml (70kcal)
● Mandarynka 1szt.

Kolacja:
● Szynkówka wieprzowa 60g1,6,7,9,10,11 (54kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Niedziela 28.01.2024

Śniadanie
● Pasta jajeczna z koperkiem i jogurtem 100g3,7 (128kcal) ML– z jogurtem wegańskim6
● Ogórek z porem 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Dżem truskawkowy 20g1,11 (28kcal) 6- dżem truskawkowy bez dodatku cukru 20g1,11 (23kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Kawa zbożowa na mleku 250ml1,7 (143kcal) ML– Kawa zbożowa na napoju owsianym 200ml1 (104kcal)
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal) 7

II Śniadanie
● Chleb z mixem 20g1,7 + plasterek wędliny1,6,9 + pomidor ze szczypiorem 15g (69kcal)
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Rosół z makaronem i pietruszką 100g/200ml1,3,9 (260kcal)
● Roladki schabowe w sosie pieczeniowym 120g (w tym 100g mięsa)1,9 (228kcal) 2– w sosie własnym1,9
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Czerwona kapusta na ciepło 120g (66kcal) 6- surówka z czerwonej kapusty i jabłka 120g (70kcal) 2– gotowana marchewka z dodatkiem masła 120g7 (62kcal)
● Kompot truskawkowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Kiełbaski wieprzowe na ciepło 100g6,9 (306kcal) 2– parówki drobiowe na ciepło 100g6,9 (266kcal)
● Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) I ketchup 10g1,9 (10kcal) 2– bez musztardy i ketchupu
● Pomidor z cebulą 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Poniedziałek 29.01.2024

Śniadanie
● Płatki kukurydziane na mleku 30g/200ml7 (213kcal) 6- owsianka z siemieniem lnianym na mleku 40/5/200g (279kcal)1,7 ML– owsianka z siemieniem lnianym na napoju sojowym 40/5/200g (232kcal)1,6
● Szynka konserwowa 30g1,3,6,7,9,10,11 (43kcal)
● Papryka kolorowa 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g (72kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Chleb 20g1 + sałatka z kawałkami kurczaka 70g (101kcal)
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Obiad
● Zupa ogórkowa 300ml7,9 (106kcal) 2 – zupa jarzynowa 300ml7,9 (92kcal)
● Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym 150g (w tym 100g mięsa chudego) (221kcal)
● Kasza gryczana 200g (240kcal) 2 – kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Surówka z pora i marchwi 120g7,10 (77kcal) ML– na jogurcie wegańskim6 2– surówka z selera i marchwi 120g7 (42kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Leczo (kiełbasa z kurczaka, cukinia, pieczarki, koncentrat pomidorowy, cebula, papryka, kukurydza) 200g (128kcal) 2– leczo z kiełbasą z kurczaka, cukinią, marchewką w sosie pomidorowym 200g (120kcal)
● Ser twarogowy w plastrach 30g7 (40kcal) ML– tofu naturalne 30g6 (22kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Chleb żytni bez drożdży 40g1+szynka drobiowa 15g1,6,9 + papryka 15g (129kcal) 2- chleb pszenny1 , liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 29.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 29.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 29.01.2024

Wtorek 30.01.2024

Śniadanie
● Jogurt naturalny (opakowanie jednostkowe) 100g7 (60kcal) ML– jogurt sojowy 100g6 (66kcal)
● Szynkówka z indyka 40g1,6,9 (42kcal)
● Pomidor z koperkiem 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
● Kisiel z kawałkami owoców, bez cukru 125ml (41kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa szczawiowa z jajkiem 0,5szt./300ml3,7,9 (143kcal)
● Pulpet drobiowy w sosie pomidorowym 200g1,3,7 (w tym 100g mięsa) (240kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta, ogórek kiszony, koper) 120g (52kcal) 2– marchewka gotowana 120g (36kcal)
● Kompot jabłkowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Polędwica sopocka 60g1,3,6,7,9,10,11 (74kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 30.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 30.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 30.01.2024

Środa 31.01.2024

Śniadanie
● Kasza manna na mleku 300ml1,7 (227kcal) 6– owsianka na mleku 200/40g (252kcal)1,7 ML– owsianka na napoju sojowym 200/40g (216kcal)1,6
● Szynka Gotowana 30g1,6,9 (32kcal)
● Ogórek ze szczypiorem 50g (6kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g (72kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Sałata z pomidorami, oliwą i nasionami słonecznika 50g + kromka chleba razowego z mixem 20g1,7 + plaster twarogu 15g7 (146kcal)
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Grochówka 300ml9 (208kcal) 2– zupa z kurczakiem i warzywami 300ml9 (135kcal)
● Pierogi ruskie z cebulką 350/15g1,3,7 (763kcal) 2– pierogi ruskie polane odrobiną masła 350/5g1,3,7 (774kcal) ML– pierogi z soczewicą 350g1,3 (875kcal)
● Surówka mafijna (buraki, jabłko, ogórek kiszony, cebula) 120g7 (67kcal) 2– surówka z buraczków i natki pietruszki 120g (75kcal)
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Mandarynka 1szt.

Kolacja:
● Ryba po grecku 130g4,9 (w tym 60g ryby) (151kcal)
● Ser Tylżycki 15g7 (47kcal) ML– ser wegański 15g1,6,10,11 (44kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 31.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 31.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 31.01.2024
Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu