Menu 25–31.03.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – zboża zawierające gluten, 2 – skorupiaki i produkty pochodne, 3 – jaja i produkty pochodne, 4- ryby i produkty pochodne, 5 – orzeszki ziemne (arachidowe), 6 – soja i produkty pochodne, 7 – mleko i produkty pochodne, 8 – orzechy, 9 – seler i produkty pochodne, 10 – gorczyca i produkty pochodne, 11 – nasiona sezamu i produkty pochodne, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 25–31.03.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 25.03.2024

Śniadanie
Jogurt naturalny (opakowanie jednostkowe) 100g7 (60kcal) ML– jogurt sojowy 100g6 (66kcal) / 9. – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)
Krakowska parzona 30g1,6,7,9,10 (57kcal)
Papryka czerwona 60g (17 kcal) / 2./3. – pomidor bez skórki 60g
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego razowy1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML– bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą 300ml1,7,9 (197kcal)
Pieczona karkówka z papryką i oregano 100g (218 kcal)/ 2./3. – pieczony schab z papryką oregano 100g (175 kcal)/ 9. – schab pieczony 130g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka mafijna (buraki, jabłko, ogórek kiszony, cebula) 120g7 (67kcal)/ 2./3. – surówka z buraczków z jabłkiem 120g (75kcal)
Gruszka (120g) (70 kcal) / 2./3. – pieczona z cynamonem
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Mintaj zapiekany w jarzynach na ciepło 150g4,9,10 (w tym 80g ryby) (117kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Szynka konserwowa 30g1,6,7,9,10 (52kcal)
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pomidor na liściu sałaty (60g) (12 kcal) / 2./3. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 25.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 25.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 25.03.2024

Wtorek 26.03.2024

Śniadanie
Szynkówka drobiowa 60g1,6,9 (86 kcal)/ 9. – szynkówka 75 g
Pomidor na sałacie 60g (11kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki 60g
Bułka grahamka1 (131kcal) (50g)
Bagietka krojona1 (147 kcal) (50g)/ 6. – bagietka pełnoziarnista1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal)/ ML. – na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/ 6. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem 300ml (245kcal) 1,7,9 / ML. – zabielana jogurtem roślinnym6,8 / 6. – makaron pełnoziarnisty
Duszony indyk w sosie koperkowym z cukinią i sezamem 200g/5g1,7,11 (247kcal)/ 6. – sos zabielany jogurtem roślinnym6,8 / 9. – mięso 120g
Kasza gryczana 200g (154kcal)/ 2./3. – kasza kuskus1
Brokuł gotowany 120g (52kcal)/ 2./3. – marchew gotowana 120g (36kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja:
Bułka grahamka1 (131kcal) (50g)
Bagietka krojona1 (147 kcal) (50g)/ 6. – bagietka pełnoziarnista1
Kiełbasa Żywiecka 60g1,6,9 (86kcal)
Ogórek kiszony 60g (7 kcal) 2./3. – pomidor bez skórki 60g (11 kcal)
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2– chleb pszenny1 ML– z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 26.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 26.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 26.03.2024

ŚRODA 27.03.2024

Śniadanie
Jaglanka na mleku 200/50g (252kcal) 7 /ML. – jaglanka na napoju sojowym 200/40g (254kcal) 6 / 9. – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal) 7
Szynka Gotowana 30g1,6,9 (32kcal)/ 9. – szynka 45g
Chleb pszenny 50g1 (128kcal)/ 6. – chleb pełnoziarnisty 50g (93 kcal) 1 zamiast pszennego
Masło 10g7 (72kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pomidor z posiekaną cebulą 60g (13kcal)/ 2./3. –zamiast cebuli szczypiorek, pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty
Woda 250ml

Obiad
Zupa gulaszowa 300ml9 (212kcal)/ 2./3. – zupa cukiniowa z mięsem mielonym drobiowym 300ml9 (252kcal)
Pyzy z mięsem1,7 z okrasą z cebulki (350g, ok. 6-7 sztuk) (499 kcal)/ 2./3. – bez okrasy z cebulki/ 6. – pierogi z mąki pełnoziarnistej
Surówka wiosenna z kapusty pekińskiej, marchewki i koperku (120g) (66 kcal) / D.L. – zamiast kapusty sałata zielona
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja:
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6. – zamiast pszennego graham1
Chleb pełnoziarnisty1 (93 kcal) (50g)
Szynka drobiowa (60g) 1,6,9 (86kcal)/ 9. – szynka 75g
Papryka (60g) (16kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki 50g (10kcal)
Sałata (1 kcal) (5 g)
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 27.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 27.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 27.03.2024

CZWARTEK 28.03.2024

Śniadanie
Jogurt naturalny (opakowanie jednostkowe) 100g7 (60kcal)/ ML. – jogurt sojowy (opakowanie jednostkowe) 100g6 (66kcal) / 9. – dodatkowo jogurt naturalny 100g7
Szynkówka drobiowa 30g1,6,9 (43kcal)
Pomidor ze szczypiorkiem 60g (11 kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 60g (11 kcal)
Chleb pszenny 100g1 (258kcal) / 6. – chleb pełnoziarnisty razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Zamiana występującego w menu pomidora na ogórka zielonego
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa grochowa 300ml9 (187kcal) / 2./3. – zupa ziemniaczana 300ml (143kcal) 9
Bitki wieprzowe w sosie własnym 150g (w tym 100g mięsa) (223kcal)/ 2./3. – zamiast wieprzowiny pierś z kurczaka (100g) / 9. – pierś z kurczaka 130g
Kasza gryczana 200g (240kcal)/ 2./3. – kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem i cebulą 120g (75kcal) / 2./3. – zamiast cebuli natka pietruszki
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Banan (120g) (117 kcal)/ 6. – pomarańcza (120g)
Jabłko 1szt.*

Kolacja:
Parówki drobiowe na ciepło 100g1,6,9 (211kcal)/ 9. – parówki (120g) (256 kcal)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6. – zamiast pszennego graham1
Chleb pełnoziarnisty1 (93 kcal) (50g)
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Rzodkiewka tarta ze szczypiorem i jogurtem 60g7 (13kcal)/ ML. – na jogurcie sojowym6
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 28.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 28.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 28.03.2024

Piątek 29.03.2024

Śniadanie
Owsianka z prażonymi jabłkami i cynamonem na mleku 50g/40g/200ml (264kcal) 7 /ML. – na napoju sojowym (269kcal) 6
Ogórek ze szczypiorkiem 60g (6 kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki 60g (11 kcal)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6. – zamiast pszennego graham1
Chleb pełnoziarnisty1 (93 kcal) (50g)
Ser topiony7 30g (99 kcal)
Masło 10g7 (75kcal)/ 2./3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa jarska z cukinią 300ml7,9 (128kcal)/ ML. – zabielana jogurtem roślinnym6,8
Panierowany morszczuk 140g (mięso z ryby 120g)1,3,4 (191kcal) /2./3./6. – pieczony bez panierki 120g4 (107kcal) / 9. – pieczony morszczuk 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kapusty kiszonej 120g (71kcal) / 2./3. – szpinak na ciepło 120g (26kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja:
Serek twarogowy śmietankowy 30g7 (38 kcal)/ ML. – pasta z tofu z jogurtem roślinnym6,8 60g (28 kcal)
Dżem truskawkowy 30g (47 kcal)/ 6. – dżem bez cukru (38 kcal)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6. – zamiast pszennego graham1
Chleb pełnoziarnisty1 (93 kcal) (50g)
Pomidor z sałatą 60g (12 kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki 60g (11 kcal)
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml

II Kolacja*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 29.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 29.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 29.04.2024

Sobota 30.03.2024

Śniadanie
Kasza manna1 na mleku7 (40/200g) z musem z truskawek (60g) i siemieniem lnianym (5g) (350 kcal)/ 6. – Płatki owsiane (40g) na wodzie z jogurtem naturalnym7 (150g) z musem (50g) i siemieniem lnianym (5g) (321 kcal)
Ser Edamski 30g7 (94kcal) / ML. – tofu 30g6 (46 kcal)
Papryka kolorowa 60g (16 kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki 60g (11 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty ML– wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną1,9 (249 kcal) (300 ml)
Gotowane pierogi ruskie1,7 z okrasą z cebulki i natką pietruszki (350g, ok. 6-7 sztuk) (527 kcal)/ 2./3. – bez okrasy z cebulki/ 6. – pierogi z mąki pełnoziarnistej/ 9. – dodatkowo kefir naturalny7 (51 kcal)
Surówka z pora, jabłka i marchwi z jogurtem 120g7 (49kcal)/ ML. – surówka na jogurcie sojowym 120g6 (101kcal) / 2./3. – bez pora
Kiwi (90g) (55 kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja:
Szynka dymem wędzona, chuda 60g1,6,7,9,10 (88 kcal)/ 9. – szynka 75g
Pomidor z cebulą 60g (12 kcal) / 2./3. – pomidor bez skórki na sałacie 60g
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 31.03.2024

Śniadanie
Żurek na boczku z chrzanem1,9 300 ml (293 kcal)
Sałatka jarzynowa3,7,9 (100g) (233 kcal)
Jajko w sosie jogurtowym z koprem, rzodkiewką i rzeżuchą3,7 60g (73 kcal) / 2./3. – sos koperkowy
Jajko (1/2 szt.) w majonezie3 (35 kcal / 68 kcal)
Rolada z boczku, pieczona (60g) (199 kcal)
Ćwikła3,6,7,10,11 20g (10 kcal)
Kiełbasa biała, pieczona z cebulą i czosnkiem (120g) (330 kcal) /2./3. – gotowana, bez cebuli i czosnku
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (144kcal)/ 2./3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogórek ze szczypiorkiem 60g (11 kcal) / 2./3. – pomidor bez skórki 60g
Herbata z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 100g/200ml1,3,9 (260kcal)
Schab pieczony ze śliwką 100g (289 kcal)
Ziemniaki puree z masłem7 i koperkiem 200g (193kcal)
Marchew na maśle 120g (115 kcal)
Kompot gruszkowo-jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja:
Drobiowy pasztet wielkanocny 60g3,9 (91 kcal)
Chrzan7 10g (8 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego razowy1
Pomidor ze szczypiorkiem 60g (12 kcal)/ 2./3. – pomidor bez skórki 60g
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu