Menu 26.02–03.03.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), niskobiałkowa (10), bezmleczna (ML), bez mięsa (BM), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne m.in.: pieczywo, masło, dżem, wędlina, owoc, woda.

ALERGENY:
1 – zboża zawierające gluten, 2 – skorupiaki i produkty pochodne, 3 – jaja i produkty pochodne, 4- ryby i produkty pochodne, 5 – orzeszki ziemne (arachidowe), 6 – soja i produkty pochodne, 7 – mleko i produkty pochodne, 8 – orzechy, 9 – seler i produkty pochodne, 10 – gorczyca i produkty pochodne, 11 – nasiona sezamu i produkty pochodne, 12 – dwutlenek siarki.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 26.02–03.03.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 26.02.2024

Śniadanie
Pasta z makreli wędzonej i twarogu3,4,7 (60g) (127 kcal) / 2./3. – pasta z twarogu7 (60g) (47 kcal)/ 9. – pasta z makreli i twarogu (90g) (190 kcal)/ 10. – pasta z pieczonego selera9 i pietruszki (60g) (164 kcal)/ ML. – zamiast twarogu tofu6 (60g) (91 kcal)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – chleb graham1
Chleb żytni razowy1 (114 kcal) (50g)/ 2./3. – zamiast razowego graham1
Masło7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor na sałacie (9 kcal) (60g)/ 2./3. – Pomidor bez skórki
Herbata z rumianku (250ml)

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (mix sałat, pomidor, papryka, ogórek, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2– sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor bez skórki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) 10, ML– bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Zupa
Zupa z soczewicy czerwonej z oregano9 ( 288 kcal) (300 ml)/ 2./3. – lekka zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych z kurkumą7,9 (268 kcal) (300 ml)/ 10./BM. – zupa gotowana na wywarze jarskim
II danie
Pieczone kotlety pożarskie1,3 (100g) (2 szt.)
Ziemniaki z koperkiem (200g)
Surówka z selera i jabłka na jogurcie7,9 (120g) (584 kcal) / 9. – mięso z piersi (150g / 3 szt.)/ 10. – pierś (60g)/ BM. – zamiast piersi dorsz4/ ML. – surówka bez jogurtu
Pomarańcza (160g) (65 kcal)
Kompot wieloowocowy (100kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – chleb żytni razowy1
Chleb żytni razowy1 (114 kcal) (50g)/ 2. – zamiast razowego graham1
Masło ekstra7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ser mozzarella light7 (94 kcal) (60g)/ 10. – ser mozzarella (30g) (47 kcal)/ ML. – szynk konserwowa (60g) (143 kcal)
Pomidor z koperkiem (11kcal) (60g)/ 2./3. – bez skórki / 10. – zamiast pomidora ogórek
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 26.02.2024
Posiłek obiadowy – zupa i kompot (dieta łatwostrawna) 26.02.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie i owoce (dieta łatwostrawna) 26.02.2024

Wtorek 27.02.2024

Śniadanie
Płatki owsiane na mleku7 z jabłkiem, siemieniem lnianym i cynamonem (150g/70g) (302 kcal)/ 3. – mleko odłuszczone/ 10./ ML. – mleko roślinne6,8
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – chleb żytni razowy1
Serek Bieluch7 (38kcal) (30g)/ 9. – serek (45g) (57 kcal) / 10. – masło (20g) (150 kcal)/ ML. – hummus6,9,10 (30g) (99kcal)
Ogórek na sałacie (50g) (7 kcal) / 2./3. – pomidor bez skórki na sałacie (8kcal) (50g)
Herbata owocowa (250 ml)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2– chleb pszenny1, liść sałaty BM– ser Gouda 15g7
Woda 250ml

Zupa
Zupa kalafiorowa z kaszą jęczmienną1,7, 9 (345 kcal) (300 ml)/ 6. – zamiast kalafiora więcej włoszczyzny, zamiast śmietany jogurt7 (310 kcal)/ ML/ 10. – zamiast śmietany śmietana/jogurt roślinny6,8/ 10./BM. – zupa gotowana na wywarze jarskim
II danie
Gulasz z fasoli w sosie pomidorowym z serem feta7 (150g)
Ziemniaki (200g)
Surówka z tartej marchewki (120g) (497 kcal) / 2./3. Zamiast fasoli mięso mielone z indyka, sos bez pieczarek (497 kcal)/ 9. – zamiast fasoli mięso mielone z indyka (150g)/ ML. – zamiast fety tofu6
Kompot malinowy (100kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Banan 1szt.*

Kolacja
Bułka grahamka1 (131kcal) (50g)
Bagietka krojona1 (147 kcal) (50g)/ 6. – bagietka pełnoziarnista1
Polędwica sopocka1,9,10 (60g) (75 kcal) / 9. – polędwica (75 g) (88 kcal)/ 10. – polędwica (30g) (38 kcal)/ BM. – zamiast polędwicy – ser sojowy6 (60g) (91 kcal)
Papryka (60g) (18 kcal) / 2./3. – pomidor bez skórki
Masło (20g) (150 kcal) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 27.02.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 27.02.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 27.02.2024

ŚRODA 28.02.2024

Śniadanie
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6. – zamiast pszennego graham1
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Masło ekstra7 (75kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ser twarogowy7 (29kcal) (30g)/ 9. – ser twarogowy (45g) (44 kcal)/ 10./ ML. – ser sojowy, tofu6 (46 kcal) (30g)
Szynkówka drobiowa1,7,9,10 (58kcal) (30g)/ BM. – ser żółty7 (30g) (98 kcal)
Pomidor (11kcal) (60g)
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty BM– ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Zupa
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 (308 kcal) (300 ml) 2./3./ 10. – krem z marchwi na wywarze jarskim8,9 /BM. – zupa gotowana na wywarze jarskim/ ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Grillowana miruna4 (120g)
Kasza gryczana (200g) z pesto bazyliowym (20g) 8
Brokuły gotowane (120g) (610 kcal)/ 2./3. –zamiast kaszy ziemniaki/ 9. – miruna (150g)/ 10. – miruna (80g)
Kompot wiśniowy (100kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Parówki drobiowe na ciepło1,9 (211kcal) (100g) / 9. – parówki drobiowe (253 kcal) (120g)/ BM. /10. – zamiast parówek drobiowych kiełbaski wegańskie1,9,10 (299 kcal) (100g)
Ketchup (15kcal) (15g) i/lub musztarda10 (17kcal) (10g)/ 2. – bez musztardy
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast razowego graham1
Chleb pszenny1 (129 kcal)(50 kcal)/ 6. – zamiast pszennego graham1
Papryka czerwona (18 kcal) (60g)/ 2. – rzodkiewka tarta
Serek Bieluch7 (38 kcal) (30g) / 10. – masło7 (20g) (150 kcal)/ ML. – hummus6,9,10 (30g) (99 kcal)
Herbata z rumianku (250ml)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 28.02.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 28.02.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 28.02.2024

CZWARTEK 29.02.2024

Śniadanie
Sałatka z selerem konserwowym, polędwicą z indyka i pomidorem ze szczypiorkiem7,9 (100g) (80 kcal)/ BM. – zamiast wędliny ser feta6 / 10./ML. – zamiast jogurtu jogurt roślinny kokosowy8
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 2./3. – zamiast żytni razowy1
Chleb żytni razowy1 (114 kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast razowego graham1
Masło ekstra7 (150kcal) (20g)/ 3. – 10g (75 kcal)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek (7 kcal) (60g)/ 2. – pomidor
Sałata (1 kcal) (5g)
Kawa inka1 na mleku7 bez cukru (139 kcal) (250ml)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Zupa
Zupa jarzynowa z fasolką i ryżem7,9 (355 kcal) (300ml)/ 2. – bez fasolki/ 10./BM. – zupa gotowana na wywarze jarskim
II danie
Mięso z ud kurczaka duszone w sosie własnym1 (100g/60)
Ziemniaki (200g)
Surówka z białej kapusty (120 kcal) (455 kcal)/ 2./3. – surówka z selera7,9/9. – mięso z ud (130g)/ 10.– mięso z ud (60g)/ BM. – zamiast mięsa z ud dorsz4
Kompot truskawkowy (100 kcal)/ 6./10 – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Zapiekanka jajeczno –warzywna na ciepło (150g) (130 kcal)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6. – chleb razowy1 /10. – sam graham
Szynka z kurczaka1,9,10 (37kcal) (30g)/ 9. – szynka z kurczaka (51 kcal) (45g)/ BM. – zamiast wędliny ser żółty7 (95 kcal)(30g) / 10. – szynka (15g) (16 kcal)
Masło7 (75kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Rzodkiewka (5 kcal) (30g)/ 2. –tarta
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 29.02.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 29.02.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 29.02.2024

Piątek 01.03.2024

Śniadanie
Płatki jaglane bounty z siemieniem lnianym, kefirem7 i kiwi (200/40g) (237 kcal)/ 3. – mleko odtłuszczone/ 10./ ML. – zamiast kefiru jogurt kokosowy6,8
Chleb graham1 (114 kcal) (50g)
Ser żółty7 (30g) (98 kcal)/ 9. – ser sojowy (45 g) (68 kcal)
Masło7 (75 kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek (5 kcal) (30g) 2. – tarty
Sałata (1kcal) (5g)
Herbata owocowa (250 ml)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Zupa
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze jarskim1,7,9 (300 kcal) /2./3. – zamiast śmietany jogurt7 / 6. – makaron pełnoziarnisty/ ML– zamiast śmietany – jogurt roślinny6,8/ 10./BM. – zupa gotowana na wywarze jarskim
II danie
Dorsz pieczony (120g) w otrębowej panierce1
Ziemniaki pieczone (200g)
Surówka z kapusty kiszonej (120g) (511 kcal) / 2./3. – dorsz pieczony bez panierki (120g), surówka z sałaty zielonej z oliwkami i oliwą (120g)/ 9. – dorsz (150g)/ 10. – dorsz (80g)
Kompot jabłkowy (100 kcal) (250 ml) / 6. – bez cukru
Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja
Wegański pasztet z czerwonej soczewicy (90 kcal) (30g) / 2./3. – ser sojowy, tofu6 (30g) (46 kcal)
Pasta twarogowa ze szczypiorkiem7 (30g) (36 kcal) / ML. – pasta z tofu z jogurtem roślinnym6,8 i szczypiorkiem (30g) (60 kcal)
Chleb graham1 (114kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (150kcal) (20g) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek kiszony (7kcal) (60g)/ 2./3. – pomidor bez skórki/ 10. – rzodkiewka zamiast ogórka
Szczypiorek (1 kcal) (2g)/ 2. – natka pietruszki
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy – drugie śniadanie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 01.03.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 01.03.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 01.03.2024

Sobota 02.03.2024

Śniadanie
Serek wiejski7 (93kcal) (100g) z rzodkiewką tartą (10kcal) (60g), szczypiorkiem (1 kcal) (2g) i pestkami dyni (29kcal) (5g) / 9. – serek wiejski7 150g/ ML. – zamiast serka wiejskiego polędwica z kurczaka (56 kcal) (60g) / 10. – ser sojowy, tofu6 (60g) (91 kcal)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – zamiast pszennego graham1
Chleb żytni razowy1 (114 kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast żytniego razowego graham1
Masło7 (150kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (7 kcal) (30g)/ 2./3. – bez skórki/ 10. – ogórek
Sałata (1kcal) (5g)
Herbata z rumianku (250 ml)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty ML– wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Zupa
Krupnik9 (279 kcal) (300 ml)/ 10./BM. – zupa gotowana na wywarze jarskim
II danie
Spaghetti1 (200g) z mięsem mielonym drobiowym z sosem pomidorowo-szpinakowym z selerem9 (100/60) (545 kcal)/ 9. – mięso z sosem (130g)/ 10. – mięso mielone (60g)/ BM. – zamiast mięsa mielonego soczewica
Kompot malinowy (100 kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2. – zamiast razowego graham
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Ser edamski7 (189kcal) (60g)/ 2./3./ ML. – polędwica sopocka1,9,10 (60g) (75 kcal)/ 9. – polędwica (90 g), (113 kcal)/ 10. – pasta z selera i pietruszki9 (164 kcal) (60g)/
Masło ekstra7 (150kcal) (20g)
Ogórki (6kcal) (60g)
Sałata (1kcal) (5g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 03.03.2024

Śniadanie
Kiełbasa z indyka, gotowana1,9,10 (196kcal) (100g)/ 9. – kiełbasa (120g)/ 10./BM. – kiełbaski roślinne1,9,10 (299 kcal)(100g)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – zamiast pszennego graham1
Chleb żytni razowy1 (114 kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast żytniego razowego graham1
Musztarda10 (17kcal) (10g) i/lub ketchup łagodny (10kcal) (10g)/ 2. – bez musztardy
Papryka kolorowa (13 kcal) (40g) / 2./3. – zamiast papryki pomidor bez skórki
Masło ekstra7 (20 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Zupa
Rosół drobiowy z makaronem1,9 (254 kcal) (300ml)/ BM./ 10. – zupa-krem z pieczonych warzyw korzeniowych z kurkumą9 (268 kcal)(300ml)
II danie
Pieczone udka z kurczaka (180g)
Ziemniaki puree7 (200g)
Kapusta zasmażana (744 kcal) / 2. – udko bez skórki (180g), surówka z selera, pietruszki i koperku na jogurcie7 (120g) / 10. – udko (140g)/ BM. – zamiast udek dorsz4
Kompot z owoców leśnych (100 kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Jabłko 2szt. (300g) (150 kcal) (1szt. z programu*)

Kolacja
Serek Bieluch7 (76kcal) (60g) / 9. – serek (90g) (114 kcal)/ 10. – ser sojowy, tofu6 (60g) (91 kcal)/ ML. – hummus1,9,10 (60g) (198 kcal)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – zamiast pszennego graham1
Chleb żytni razowy1 (114 kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast żytniego razowego graham1
Pomidor (7 kcal) (60g)/ 2. – pomidor bez skórki/ 10. – ogórek
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu