Menu 26.08–1.09.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W) „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 26.08–1.09.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 26.08.2024

Śniadanie
Jogurt naturalny7 100g (opakowanie jednostkowe)/ML. – jogurt sojowy100g
Twaróg z jogurtem, rzodkiewką i szczypiorkiem7 (60/20/20/5g) / ML. – tofu6 zamiast twarogu, jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha 3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ W. – ser tylżycki7 30g
Ogórek (30g)(5kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z ryżem 7 ,9 210ml /90g (181kcal)/ 6. – zupa pomidorowa z ryżem brązowym 7,9 210ml /90g  (168kcal)
Dietetyczny bigos z młodej kapusty z kiełbasą drobiową i marchewką 1,6,9 350g (210kcal) / 9. – kiełbasa drobiowa1,6,9 120g  / 2. – bigos z cukinii 350g / W. – Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami1,7 300g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Brzoskwinia 130g (65kcal)

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem7 (150/80/30g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast śmietany
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. – jajko gotowane3 1 szt. (50g)
Pomidor 50g (8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 26.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 26.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 26.08.2024

Wtorek 27.08.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z musem z mrożonych owoców leśnych (podanym osobno)1,7,8 40g/150ml/60g (320kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (50g)(8kcal) /2.– pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / ML. – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej 2. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal)
Udziec z indyka w sosie własnym1 (135g, w tym 100g mięsa) (191 kcal)/  9. – mięso 130g / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 120g
Kasza jęczmienna pęczak1 200g (226kcal)/ 2. – kasza kuskus1 200g
Surówka z ogórka kiszonego i pora (120g) (40kcal) / 2. – surówka z marchwi i ananasa (120g)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1szt

Kolacja
Śledzie w sosie tatarskim3,4,7 (220g, w tym 80g śledzia)(291kcal) /ML. – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6 / 2. – zamiast śledzia dorsz po grecku4
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11  30g (34kcal) / W. – serek śmietankowy7 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2.– pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 MLz szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 27.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 27.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 27.08.2024

ŚRODA 28.08.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.- zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Parówkowa na ciepło 1 szt (142kcal) / W. – kiełbaska sojowa1,6,8,9 1 szt.
Do wyboru: chrzan 10g (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2 – bez chrzanu i ketchupu
Ser Gouda7 30g (95kcal) / ML. – ser wegański6 (50g)
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem Gouda7
Woda 250ml

Obiad
Zupa krem z dyni z grzankami 1,7  300ml (161 kcal)/ML. – zabielona jogurtem sojowym8
Jajka sadzone na maśle3,7 (100g – 2 szt.)(170kcal) / ML.– na oleju rzepakowym
Młode ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Fasola szparagowa gotowana 120g (40kcal) /2.  – Surówka z pomidorów, oliwą i koperkiem (120g) (62kcal)
Maślanka 200ml (94 kcal) / ML. – jogurt sojowy6 150g
Banan 1szt.*

Kolacja
Sałatka z pomidorkami, fetą i cieciorką6,7 (120g)(135kcal)/ 2. – pomidor bez skórki, gotowane jajko3 zamiast cieciorki / ML. – ser wegański6 zamiast fety
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal) / W. – ser tylżycki7 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 28.08.2024

Posiłek obiadowy- zupa i owoc (dieta podstawowa) 28.08.2024

Posiłek obiadowy- drugie danie (dieta podstawowa) 28.08.2024

Czwartek 29.08.2024

Śniadanie
Sałatka cezar1,7 100g (69kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek topiony 20g 7 (60kcal) / 3. – ser Gouda7 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną1,9 300ml (234 kcal) / 2. – krupnik z kaszą jaglaną
Kotlet mielony z łopatki wieprzowej1 133g, w tym 100g mięsa (346 kcal) / W. – kotlet sojowy w sosie pieczarkowym1,6,7
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Mizeria7 120g (28kcal) /ML. – jogurt sojowy6 zamiast zwykłego / 2. – Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (95 kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Budyń na gęsto z musem malinowym 7 (220g) (183kcal) / ML./ 6. BN. – budyń na mleku owsianym1 (220g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / W. – ser Gouda7 30g
Pomidor 50g (8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 29.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 29.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 29.08.2024

Piątek 30.08.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem i posiekanymi orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/30g/15g(405 kcal) / ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2.– pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Chłodnik na kefirze z ¼ jajka3,7 300ml (102 kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast kefiru
Dorsz w sosie curry z marchewką i groszkiem1,4,7 (200g, w tym 100g ryby)(207kcal) /9. – dorsz 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kapusty kiszonej z papryką i kukurydzą 120g (66kcal) / 2. – Sałata zielona z jogurtem7 (50/20g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Serek wiejski7 (100g) z ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Ogórek (50g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 30.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 30.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 30.08.2024

Sobota 31.08.2024

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. – ser Gouda7 30g
Maślanka7 250ml / ML. – jogurt sojowy6 zamiast maślanki 200g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Zupa koperkowa z makaronem1,7,9 (300ml) (264kcal) /ML.– zabielana śmietaną sojową8
Karkówka duszona z cebulką1 (145g, w tym 100g mięsa)(293kcal) / 9. – 130g mięsa /
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal) / W. – kotlet sojowy 100g w sosie pieczarkowym1,3,7
Surówka z ogórka kiszonego i pora (120g) (40kcal) / 2. – sałata zielona z jogurtem i rzodkiewką7 (120g)
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Arbuz bez skórki 130g (47kcal)

Kolacja
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6/3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Mozzarella miękka z zalewy pokrojona w plastry7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / W. – ser twarogowy półtłusty7 30g
Pomidor z koprem (50g)(8kcal) /2. – pomidor bez skórki z koprem 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 1.09.2024

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / W. – jaja gotowane3 2 szt. (100g)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2.– bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek typu Capresi7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal) / W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa / W.- kotlet warzywny z brokułem1,3 120g
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Kapusta duszona z koperkiem, pomidorem i masłem na ciepło 120g (76kcall) / 2. – Surówka z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek  130g (69kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Kefir7 250g (125kcal) / ML. – jogurt sojowy8 200g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/6./3.– zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11  30g (34kcal) / W. – ser Gouda7 30g
Ser twarogowy półtłusty7 60g (80kcal) / ML.– ser wegański6 50g
Ogórek (20g)(3kcal) /2.– pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu