Menu 26.05–2.06.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 27.05–2.06.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 27.05.2024

Śniadanie
Chleb pszenny1 (50g)(129 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałata 5g (1kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. – ser capresi7 30g
Serek śmietankowy7 (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Tarta rzodkiewka (20g) (5 kcal) połączona z jogurtem (10g)(6kcal) i posiekanym koperkiem (5g) / ML. – sama tarta rzodkiewka, bez dodatku jogurtu
Ogórek małosolny (30g) (3kcal) /2. – pomidor bez skórki (30g) (5kcal)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Meksykańska zupa z kiełbasą drobiową, kukurydzą i fasolką 1,6,7,9 300ml (200kcal) / 2./W. – Zupa jarzynowa z kalafiorem9 300ml
Schab duszony w sosie pieczeniowym (140g)(260kcal) / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Kasza gryczana 200g (184kcal) / 2. – kasza jaglana 200g
Surówka z marchwi, selera i jabłka 9 120g (38kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Mozzarella (40g) z pomidorami (80g) i oliwą (5g)7(170kcal) / 2. – pomidor bez skórki / ML. – tofu wędzone6 zamiast mozzarelli
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – ser tylżycki7 30g
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 27.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 27.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 27.05.2024

Wtorek 28.05.2024

Śniadanie
Pasta z makreli i twarożku4,7 (60g)(94kcal) /ML./W. – pasta jajeczna3 (60g)
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g / W. – ser twarogowy7 30g
Papryka czerwona (50g)(16kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną1,7,9 300ml (111kcal) / 2. – z kaszą kuskus1
Gulasz wieprzowy 1, 7 (350g, w tym 100g mięsa) (274kcal) / ML. –  śmietana sojowa8 zamiast zwykłej / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z młodej kapusty 120g (80kcal) / 2. – sałata zielona z jogurtem7 (60/15g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 130g (65kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g
Banan 1szt.*

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany truskawkami ze śmietaną7 (150/150/80/30g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast śmietany
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Kiełbasa żywiecka,3,6,7,9,10,11  30g (91kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g / W. – ser wegański6 – 30g
Pomidor (30g)(9kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Ogórek małosolny (30g) (3kcal) /2. – pomidor bez skórki (30g)
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 28.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 28.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 28.05.2024

ŚRODA 29.05.2024

Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/15g (370kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy 1
Kiełbasa szynkowa z indyka3,6,7,9,10,11  30g (91kcal)/ 9. – kiełbasa szynkowa 45g / W. – ser Gouda 30g
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem 300ml3,7,9 (142kcal) / ML. – zabielona śmietaną sojową8
Gołąbki z sosem pomidorowym1,7 (400g, w tym 100g mięsa)(480kcal) / ML. – sos zabielony śmietaną sojową6 / 2. – Klopsiki z indyka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g)(234kcal) z gotowanym ryżem białym parboiled (200g) i gotowaną marchewką na gęsto1 (120g) / W. – Kotlet sojowy6 100g z gotowanym ryżem białym parboiled (200g) i gotowaną marchewką na gęsto1 (120g)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny 1 (50g)(129 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 (50g)(93kcal)/6../3.  – zamiast pszennego chleb razowy 1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Schab pieczony 1,6,9 (30g)(52kcal) / 9. – Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Pomidor (40g)(7kcal) z posiekaną cebulką (10g)/ 2. – pomidor bez skórki, bez cebuli
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 29.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 29.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 29.05.2024

CZWARTEK 30.05.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Twaróg z jogurtem, rzodkiewką i szczypiorkiem7 (80/20/30/5g)(87kcal) / ML. – ser wegański6 80g / 9. – twaróg 100g
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (35kcal)/ 9. – szynka gotowana 45g / W. – ser gouda7 30g
Ogórek małosolny (30g) (3kcal) /2. – pomidor bez skórki (30g)
Sałata (5g)(1 kcal)
Herbata z rumianku 250ml

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- ser żółty 15g7
Woda 250ml

Obiad
Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) / 2. –  Pomidorowa zupa z makaronem1,9  210ml /90g (165kcal)
Kotlet de Volaille 1,3,7(140g w tym 100g mięsa)(250kcal) / W. – kotlet warzywny z brokułem 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem (120g)(96kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Sałatka brokułowa z polędwicą sopocką, ogórkiem kiszonym i jajkiem z sosem jogurtowym1,3,6,7,9 (150g)(74kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego / 2. – pomidor bez skórki zamiast ogórka kiszonego / W. – sałatka brokułowa bez polędwicy
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Piątek 31.05.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku1,7 40g/200ml podawana oddzielnie z musem malinowym 80g (330kcal)/ ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane na mleku z musem malinowym1,7 40g/150ml/80g (242kcal)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem3,7 (60g)(76kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka śmietankowego
Papryka czerwona (50g)(16kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Lekka zupa koperkowa z makaronem1, 7,9 300ml (189kcal)/ 2./ML. – zabielana jogurtem roślinnym1,6,8 /6./3. makaron pełnoziarnisty1
Dorsz panierowany pieczony w piecu konwekcyjno-parowym1,3,4 (120g)(111kcal)/ W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką 120g (72kcal) / 2. – surówka z tartej marchewki
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Kaszotto na ciepło z cukinią, suszonymi pomidorami i nasionami słonecznika1 (185g)(191kcal)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Mozzarella w plastrach7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (30g)(5kcal)/ 2. – pomidor bez skórki
Kakao naturalne na mleku 230ml1,7 (154kcal)/ML.- na napoju owsianym 230ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 31.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 31.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 31.05.2024

Sobota 1.06.2024

Śniadanie
Kefir7 200g (100kcal) z orzechami włoskimi8 10g (67kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast kefiru 200g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal)
Ser Gouda7(30g)(101kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Sałata (5g) (1kcal)
Tarta rzodkiewka (20g) (5 kcal) połączona z jogurtem (10g)(6kcal) i posiekanym koperkiem (5g)
Ogórek 20g (3kcal) / 2– pomidor bez skórki 20g
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa z fasolką7,9 300ml (166kcal) / 2. – zupa jarzynowa bez fasolki /ML. – zabielana śmietaną sojową8
Gulasz drobiowy z warzywami (cukinia/pieczarki/marchew)1 (350g)(260kcal) / W. – Gulasz z warzywami (cukinia/pieczarki/marchew) bez mięsa
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z ogórka kiszonego i pora (120g) (40kcal) / 2. – sałata zielona z jogurtem i rzodkiewką7 (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Arbuz 130g (47kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(68kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g / W. – ser capresi7 30g
Serek śmietankowy7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (40g)(7kcal) z posiekaną cebulką (10g) / 2. – pomidor bez skórki, bez cebuli
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 2.06.2024

Śniadanie
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem3,7(115g)(180kcal)/ 9. –  jajecznica z trzech jaj (165g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa szynkowa z indyka3,6,7,9,10,11  30g (91kcal)/ 9. – kiełbasa szynkowa 45g / W. – Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/
Sałata (5g) (1kcal)
Pomidor (50g)(8kcal) z posiekanym szczypiorkiem 5g / 2. – pomidor bez skórki
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal) / W. – Wegetariański krupnik jaglany 300ml
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / W. – kotlet sojowy6 100g
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka Colesław (120g)(63kcal) / 2. – Marchewka gotowana z masełkiem (120g)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka 1,6,9  30g (25kcal) / W. – ser wegański6 30g
Ogórek 20g (3kcal) / 2.– pomidor bez skórki 20g
Papryka czerwona pokrojona 30g (10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu