Menu 27.12.2023–2.01.2024

Dieta podstawowa Zestawienie obejmujące diety: lekkostrawną (2), cukrzycową (6) chleb razowy (227kcal) zamiast pszennego; kompot bez cukru, wysokobiałkową (D. WB), bezmleczną (ML) masło roślinne 20g (36kcal) zamiast mixu Produkty i potrawy mogą zawierać alergeny: 1 – gluten, 3 – jaja, 4 – ryby i skorupiaki, 5 – orzechy ziemne i inne orzechy, 6 – soję, 7 – mleko i produkty pochodne, 9 – seler, 10 – gorczycę, 11 – sezam, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin. Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 27.12.2023-2.01.2024 Wersja menu w formacie PDF

Środa 27.12.2023

Śniadanie
● Polędwica sopocka 60g1,3,6,7,9,10,11 (74kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9– dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Sok pomidorowy 125ml (23kcal)
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa meksykańska 300ml9 (209kcal) 2– zupa koperkowa z ziemniakami 300ml7,9 (107kcal)
● Potrawka z udek kurczaka w sosie pomidorowym 170g (w tym 100g mięsa)1,9 (178kcal)
● Kasza gryczana 200g (240kcal) 2– kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Surówka z marchewki, pora, jabłka i pietruszki skropiona olejem 120g (72kcal) 2– surówka z marchewki i pietruszki skropiona olejem 120g (93kcal)
● Kompot porzeczkowo-jabłkowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Szynkówka z indyka 60g1,6,7,9,10,11 (84kcal)
● Ogórek kiszony 50g (5kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 27.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 27.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 27.12.2023

Czwartek 28.12.2023

Śniadanie
● Jajo gotowane 1,5szt. + sos jogurtowy z dodatkiem szczypiorku 20g3,7 (148kcal) ML– sos na jogurcie sojowym6
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Trójkącik chleba z twarogiem i szczypiorem 20/15g1,7 (108kcal)
● Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa jarzynowa 300ml7,9 (92kcal)
● Gulasz wieprzowy w sosie pieczeniowym 170g1 (w tym 100g mięsa) (300kcal)
● Kopytka 200g1,3,7 (294kcal)
● Modra kapusta na ciepło 120g7 (66kcal) 2– buraczki na ciepło 120g (50kcal) 6– surówka z czerwonej kapusty i jabłka 120g (70kcal)
● Kompot jabłkowo-porzeczkowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Pasta twarogowa z papryką, czosnkiem i jogurtem 60g7 (66kcal) 2 – pasta twarogowa bez dodatków 60g7 (72kcal) ML– smalczyk z fasoli i jabłka 60g1,6,10,11 (139kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6. – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 28.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 28.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 28.12.2023

Piątek 29.12.2023

Śniadanie
● Owsianka na mleku z dodatkiem musu z jabłek 200/40/30g (261kcal)1,7 ML – owsianka na napoju sojowym z dodatkiem musu z jabłek 200/40/30g (225kcal) 1,6
● Serek topiony (opakowanie jednostkowe) 25g7 (75kcal) ML– hummus 30g6 (98kcal)
● Ogórek świeży 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Sałatka z pomidorem, mozzarellą i bazylią 15/15/1g7 + 1/2 kromki chleba razowego z mixem 20g1,7 (113kcal) 2– chleb pszenny1
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Obiad
● Zupa kalafiorowa z kaszą manną i koperkiem 300ml (165kcal)1,7,9
● Dorsz panierowany 140g1,3,4 (167kcal) 2– dorsz pieczony z ziołami bez panierki 120g4 (83kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z pora, jabłka i ogórka kiszonego 120g7,10 (80kcal) 2– surówka z marchewki i jabłka na jogurcie 120g7 (53kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Mandarynka 1szt.

Kolacja:
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Ser Gouda 60g7 (188kcal) ML – ser wegański 60g1,6,10,11 (176kcal)
● Pomidor z posiekaną natką pietruszki 50g (12kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml

II Kolacja
● Bułka żytnia 65g1 + masło 5g7 + ser twarogowy 30g7 + ogórek 15g (265kcal) 2– bułka pszenna1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta bezmleczna) 29.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 29.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 29.12.2023

Sobota 30.12.2023

Śniadanie
● Serek wiejski 100g7 (98kcal) ML– szynka konserwowa 60g1,6,7,9,10,11 (104kcal)
● Szynkówka z indyka 30g1,6,7,9,10,11 (42kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2– Pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Kawa zbożowa na mleku 250ml1,7 (143kcal) ML– kawa zbożowa na napoju owsianym 250ml1 (130kcal)
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Pomarańcza 1/2szt. (47kcal)
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Obiad
● Krupnik 300mlg1,9 (239kcal)
● Fasolka po bretońsku 350g9 (347kcal) 2– gulasz drobiowy w sosie pomidorowym 250gg1,9 (172kcal) + surówka z selera, korzenia oraz liści pietruszki 120g9 (78kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Gruszka 1szt.

Kolacja:
● Pasta z makreli i jajka (w tym ryba 60g) 110g3,4,7,10 (230kcal) 2– pasta z miruny (w tym ryba 60g) 110g3,4,7,10 (99kcal)
● Ser Tylżycki 30g7 (94kcal) 2/ML – polędwica Miodowa 30g1,6,7,9,10,11 (57kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Pomidor 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Niedziela 31.12.2023

Śniadanie
● Szynka babuni 60g1,6,7,9,10,11 (104kcal)
● Jogurt naturalny 100g7 (opakowanie jednostkowe) (60kcal) ML– jogurt sojowy 100g6 (opakowanie jednostkowe) (66kcal)
● Mix sałat z pomidorami i papryką 60g (41kcal) 2– z samymi pomidorami bez skórki
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Śniadanie
● Chleb razowy z mixem 20g1,7 + plasterek twarogu 15g7 + plaster pomidora z posiekaną natką pietruszki 10g (82kcal) 2– chleb pszen-ny1
● Chleb żytni na zakwasie z masłem 20g1,7 + plasterek sera żółtego 15g7 + papryka 5g (82kcal) 2– chleb pszenny1

Obiad
● Żurek 300ml1,7,9 (397kcal) 2– zupa dyniowa 300ml (118kcal)7,9
● Kotlety mielone wieprzowe z cebulą i pieczarkami 150g1,3 (303kcal)
● Ziemniaki z koperkiem 200g (155kcal)
● Surówka z marchewki, pora i jabłka 120g7 (56kcal) 2– mar-chew gotowana (36kcal)
● Kompot owocowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1 szt.

Kolacja:
● Rolada z boczkiem 60g (196kcal)
● Barszcz czysty (gorący) 200ml (80kcal)
● Krokiet z kapustą i grzybami 100g1,3,7 (237kcal)
● Ćwikła 10g3,6,7,9,10,11 (4kcal)
● Śledzie w buraczkach z koperkiem 100g1,4,7 (110kcal) 2– mintaj zapiekany w jarzynach 100g4,9,10 (96kcal)
● Sałatka jarzynowa 100g3,7,9,10 (111kcal) ML– na jogurcie sojowym6
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Poniedziałek 1.01.2024

Śniadanie
● Sałatka jarzynowa 100g3,7,9,10 (111kcal)
● Polędwica sopocka 60g1,3,6,7,9,10,11 (74kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Pomidor 50g (11kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Sok wielowarzywny 125ml (27kcal)
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty
● Woda 250ml

Obiad
● Kapuśniak 300ml9 (105kcal) 2– zupa pomidorowa z ryżem 90g/210ml (245kcal)7,9
● Pieczony filet z kurczaka w marynacie musztardowej 120g10 (133kcal)
● Ziemniaki z koperkiem 200g (155kcal)
● Surówka z jabłka i ogórka kiszonego 120g (80kcal) 2– gotowana mar-chewka z groszkiem 120g1,7 (92kcal)
● Kompot owocowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Kiełbasa biała (chuda) na ciepło 1szt. (ok. 85g) 1,3,6,7,9,10,11 (190kcal)
● Ćwikła 10g3,6,7,9,10,11 (4kcal)
● Przysmak domowy w galarecie 60g1,6,7,9,10,11 (104kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6. – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Wtorek 2.01.2024

Śniadanie
● Płatki kukurydziane na mleku 30g/200ml7 (213kcal) 6– owsianka na mleku 200/40g (252kcal)1,7 ML– owsianka na napoju sojowym 200/40g (254kcal) 1,6
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Ogórek świeży 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Polędwica sopocka 30g1,3,6,7,9,10,11 (37kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Kisiel z kawałkami owoców, bez cukru 125ml (40kcal)
● Chleb żytni na zakwasie 80g1+ masło 5g7 + kiełbasa krakowska 15g1,3,6,7,10,11 + papryka 15g (261kcal) 2– chleb pszenny1, liść sałaty
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa szpinakowa z jajem 300ml/0,5szt. 3,7,9 (169kcal)
● Kotlety pożarskie 150g1,3,9 (338kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym 120g (79kcal) 2 – Surówka z marchewki i jabłka 120g (93kcal)
● Kompot jabłkowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Ser twarogowy 30g7 (39kcal) ML – ser wegański 30g1,6,10,11 (88kcal)
● Szynka Gotowana 30g1,6,9 (32kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 02.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 02.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 02.01.2024
Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu