Menu 28.10–3.11.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 28.10–3.11.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 28.10.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Ogórek (30g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2 – pomidor bez skórki 20g
Kawa z mlekiem 250ml1,7 (200kcal) /ML.- z napojem owsianym 250ml1 (190kcal) /6./ 3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (pomidor bez skórki, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Krem z białych warzyw z cieciorką7,8,9 300ml (181 kcal) / ML. – zabielana śmietaną sojową8 / 2 – krem z białych warzyw bez cieciorki 300ml
Rolada drobiowa ze szpinakiem w sosie serowym1 (215g, w tym 100g mięsa)(287 kcal)/ 3./ ML. – sos z serem wegańskim6 i śmietaną sojową6 / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z czerwonej kapusty 120g (81kcal) / 2. – Puree z kalafiora z koperkiem7 (120g) (69kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Sałatka cezar1,7 100g (69kcal) / 2 – pomidor bez skórki / W. – gotowane jajko3 1 szt. zamiast kurczaka
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. – ser Gouda7 30g
Pomidor (50g)(6kcal) /2 – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 28.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 28.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 28.10.2024

Wtorek 29.10.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem i orzechami1,7,8 40g/150ml/50g/10g (335kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g / W. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal
Pomidor (30g)(4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / ML. – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej / 2. – Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Sznycel wieprzowy pod warzywną pierzynką7 (150g, w tym 100g mięsa) / ML./ 3. – z serem wegańskim6 zamiast goudy / W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z selerem, jabłkiem i jogurtem 120g (68kcal)/ ML. – jogurt sojowy 8
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Gruszka 130g (75 kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Zapiekanka jajeczno-warzywna (ziemniaki 80g, pomidor 30g, cukinia 30g, papryka czerwona 40g, ser Gouda7 15g, jaja3 50g, musztarda 3g, olej rzepakowy 2g)3,7 (250g)(222kcal) / 2 – pomidor bez skórki, marchewka zamiast papryki, bez musztardy / ML. – ser wegański 6 zamiast fety7
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 29.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 29.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 29.10.2024

ŚRODA 30.10.2024

Śniadanie
Pasta z makreli 3,4,7, 10 (60g)(94kcal) /ML. – pasta warzywna z kalafiorem3, 10 (60g)
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna1,4,6,9 30g (29kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g / W. – ser Gouda7 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2 – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Obiad
Zupa szczawiowa z ¼ jajka (12,5g)3,7,9 300ml (112kcal) / ML. – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej
Kartacze z mięsem1,3 300g (618 kcal) / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Kapusta zasmażana1,6,7,9,10 (120g)(68kcal)/2 – Buraczki na ciepło(120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. – ser Gouda7 30g
Ser twarogowy półtłusty7 30g (40 kcal) / 9. – twaróg7 45g / ML. – ser wegański6 30g
Ogórek ze szczypiorkiem (50g)(8kcal) / 2 – pomidor bez skórki 50g z koperkiem
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 30.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 30.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 30.10.2024

CZWARTEK 31.10.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (76kcal) / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2 – pomidor bez skórki 20g
Ogórek kiszony (30g) (4kcal) /2 – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa jarzynowa7,9 300ml (251 kcal) / ML. zabielana śmietaną sojową6
Gulasz drobiowy z cukinią i marchewką1 (350g, w tym 100g mięsa) (274kcal) / W. – gulasz wegetariański z cieciorką i cukinią1 300g
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) / 2 – Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi7 (150/50/30/10g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast śmietany
Chleb pszenny1 (50g) (129kcal) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha 45g / W. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal
Pomidor (50g)(8kcal) /2  – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 31.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 31.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 31.10.2024

Piątek 1.11.2024

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g podana na sałacie (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda7 30g / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Caprese z mozzarellą i oliwkami (pomidor, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) 2- pomidor bez skórki ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2 – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal)
Dorsz w panierce 1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(123kcal) /9. – dorsz 150g /2 – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2 – Surówka wiosenna z pomidorem bez skórki 120g (65kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g/ 2 – Jabłko pieczone 130g

Kolacja
Sałatka grecka z sałatą, papryką, pomidorem, fetą i oliwkami z oliwą7 (20/50/50/15/10/5g)(78kcal) / 2 – pomidor bez skórki zamiast papryki
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Sobota 2.11.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem z owoców leśnych posypana orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (400 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb graham1 (50g)(129kcal)
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g / W. – ser Gouda7 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Pomidor (30g)(6kcal) / 2 – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką 300ml (180kcal) / ML. zabielana śmietaną sojową6
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym1 (305g)(336 kcal) / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML. tofu wędzone6 30g
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal
Papryka kolorowa pokrojona w paski (40g)(13kcal) podana na sałacie 10g / 2 – pomidor bez skórki 40g na sałacie 10g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Niedziela 3.11.2024

Śniadanie
Frankfurterki 100g1,6,7,8,10 (163 kcal) / W. – jaja gotowane3 2 szt.
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2 – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor 40g z posiekaną cebulką (10g) i szczypiorkiem (5g)(8kcal) / 2 – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli i szczypiorku
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal) / W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z marchewki z nutą chrzanu120g (76 kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10 kcal) / 2– pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu